Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Den 6. juni er pasientenes dag»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Den 6. juni er pasientenes dag

Nyhet

Hva er viktig for deg-dagen

Den 6. juni er pasientenes dag

Den 6. juni stiller helsepersonell over hele landet pasientene det samme spørsmålet: Hva er viktig for deg? De vil forstå hva som betyr noe for den enkelte, slik at de kan sette pasienten i sentrum. Dagen har i år rekordhøy deltakelse, både i Norge og en rekke andre land.

Button fra Hva er viktig for deg-dagen
Hva er viktig for deg-dagen. FHI

Den 6. juni stiller helsepersonell over hele landet pasientene det samme spørsmålet: Hva er viktig for deg? De vil forstå hva som betyr noe for den enkelte, slik at de kan sette pasienten i sentrum. Dagen har i år rekordhøy deltakelse, både i Norge og en rekke andre land.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Se hvor i Norge "Hva er viktig for deg"-dagen markeres.

For sjette gang arrangeres «Hva er viktig for deg»-dagen. Helsepersonell i over 160 kommuner og ved 30 sykehus vil delta i dette årlige arrangementet, som også markeres i rundt 40 andre land. Ved å flytte oppmerksomheten fra «hva er i veien med deg» til «hva er viktig for deg», skal helsepersonell som leger, sykepleiere og omsorgsarbeidere bidra til å endre helsetjenesten.

Den 6. juni vil helsepersonell stille nettopp dette spørsmålet til sine enkeltpasienter. Det vil bli stands og andre lokale aktiviteter både i sykehus, sykehjem og andre helseinstitusjoner, og noen steder også i nærmiljøet rundt.

De lokale aktivitetene rundt om i landet blir delt i Facebook-gruppen «Gode pasientforløp», som KS og Folkehelseinstituttet står bak.  

Rekordhøy deltakelse

– Det har aldri vært så stor tilslutning til dagen som i år, både i Norge og utenlands.

Det sier Anders Vege, fagleder for kvalitetsutvikling i Folkehelseinstituttet. Han har vært en pådriver for denne dagen siden starten i 2014, både i Norge og utlandet

– Det er gledelig at mange kommuner melder om både topplederforankring og ordførere som deltar. Men aller viktigst er selvsagt at «hva er viktig for deg»-spørsmålet får prege møtet mellom helsepersonell, brukere og pasienter. Det kan være med å endre helse- og omsorgstjenestenes perspektiv og gjøre innsatsen mer helsefremmende. Det virker som om spørsmålet får en dypere plass i møtet med brukerne. Det er i det hele tatt en ualminnelig glad uke, sier Anders Vege.

Gode pasientforløp står sentralt

«Hva er viktig for deg»-dagen er forankret i lokale forbedringsteam, der deltakerne i læringsnettverket «Gode pasientforløp for eldre og kronisk syke» står i første rekke for å markere dagen. Målet deres er å utvikle en mer helsefremmende helsetjeneste og en ny pasient- og brukerrolle.

Initiativet til «Hva er viktig for deg-dagen» kom fra KS, Kommunenes organisasjon og daværende Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten (Kunnskapssentret), i dag en del av Folkehelseinstituttet. Helse- og omsorgsdepartementet har vært med fra starten, både som finansieringskilde og med lederen av styringsgruppen. Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FF0) var den første samarbeidspartneren, og senere sluttet Helsedirektoratet og Mental Helse seg til.

Filmer støtter opp om aktivitetene

Anders Vege er fornøyd med dette:

– Filmene understreker betydningen av å spørre pasientene om hva som er viktig for dem.

Her markeres "Hva er viktig for deg"-dagen

Norgeskart deltakere1.JPG

Kartet viser hvor i landet helsepersonell markerer dagen i 2019. Klikk på bildet for å få en større og bedre versjon.