Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Utbrudd av Enterohaemorrhagisk E. coli (EHEC-infeksjon)»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Utbrudd av Enterohaemorrhagisk E. coli (EHEC-infeksjon)

Nyhet

Utbrudd av Enterohaemorrhagisk E. coli (EHEC-infeksjon)

Publisert Oppdatert

Siden juni 2018 har Folkehelseinstituttet funnet samme variant av bakterien E. coli O157:H7 hos til sammen åtte personer. Pasientene er bosatt i forskjellige fylker. Det er igangsatt utbruddsetterforskning sammen med aktuelle kommuneoverleger, Veterinærinstituttet og Mattilsynet.

Analyse av E. coli-bakterie i laboratoriet. Folkehelseinstituttet
Analyse av E. coli-bakterie i laboratoriet. Folkehelseinstituttet

Siden juni 2018 har Folkehelseinstituttet funnet samme variant av bakterien E. coli O157:H7 hos til sammen åtte personer. Pasientene er bosatt i forskjellige fylker. Det er igangsatt utbruddsetterforskning sammen med aktuelle kommuneoverleger, Veterinærinstituttet og Mattilsynet.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Pasientene er mellom 4 og 75 år, og det er like mange kvinner som menn. De er bosatt i Aust-Agder, Akershus, Oslo, Oppland, Vestfold, Hordaland og Trøndelag. Det er påvist bakterier med lik DNA-profil hos alle de åtte personene.

Folkehelseinstituttet samarbeider med kommunehelsetjenesten, Mattilsynet og Veterinærinstituttet for å kartlegge om pasientene kan ha felles smittekilde.

– Det gjennomføres intervjuer med pasientene, og tas prøver fra hjemmene for om mulig å finne smittekilden. Etterforskningsarbeid kan være komplisert og ta tid, og i mange saker vil man ikke klare å finne smittekilden eller å avklare om det dreier seg om en felles kilde, sier seniorrådgiver Solveig Jore i Folkehelseinstituttet.

Symptomer på EHEC

E. coli-bakterier (Escherichia coli) er en fellesbetegnelse for bakterier som finnes naturlig i tykktarmen hos alle mennesker og varmblodige dyr. Disse tarmbakteriene er vanligvis ufarlige, men enkelte grupper av bakterien kan forårsake alvorlig sykdom. En slik gruppe er EHEC-bakterien.

EHEC-bakterien kan gi diaré, av og til blodig. Dette kan vare i 4–10 dager hos voksne og noe lengre hos barn. I sjeldne tilfeller kan bakterien gi den alvorlige komplikasjonen hemolytisk uremisk syndrom (HUS). HUS er en alvorlig nyresykdom, som hos barn oftest skyldes giftproduserende EHEC-bakterier (bakterien produserer såkalte toksiner).

– Vi har gode prosedyrer på hvordan vi følger opp tilfeller med EHEC-infeksjon, og ingen av pasientene i dette utbruddet har utviklet den alvorlige komplikasjonen HUS, sier Solveig Jore.

Forebyggende tiltak

God håndhygiene etter toalettbesøk og før matlaging og måltider er generelt viktig for å forebygge infeksjoner som kan gi diaré. Dersom man har diaré, bør man unngå å lage mat til andre.

Bakterien finnes normalt i tarm hos enkelte individer av drøvtyggere (storfe, sau, geit), og kan overføres til mennesker på ulike måter; for eksempel via mat forurenset med avføring fra dyr, fra forurenset vann eller ved direkte kontakt med dyr. Smitte kan også skje direkte fra person til person. Spesielt eldre og barn kan få alvorlig sykdom.

Andre generelle forebyggende tiltak for å unngå smitte med E.coli er:

  • gjennomsteke eller gjennomkoke all farsemat (herunder kjøttdeig, hamburgere, kjøttkaker og liknende)
  • unngå dårlig stekte hamburgere (se også lenke til sak om medium stekte hamburgere)
  • hele stykker av kjøtt (biff, stek, filet og liknende) bør være godt stekt på overflaten
  • unngå ikke-desinfisert drikkevann
  • unngå upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk
  • grønnsaker og salater som skal spises rå bør skylles godt
  • oppbevar maten ved kjøletemperatur (+4°C) – husk kjøleboks i sommervarmen
  • vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider
  • vask kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer, før utstyret brukes til annen mat.

Syk av maten (Matportalen)

Er det risikabelt å spise medium stekte hamburgere på restaurant? (Matportalen)

E. coli-enteritt (inkludert EHEC-infeksjon og HUS) - veileder for helsepersonell (FHI)