Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Utbrudd av Yersiniose»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Utbrudd av Yersiniose

Nyhet

Utbrudd av Yersiniose

Publisert Oppdatert

Folkehelseinstituttet har oppdaget et utbrudd av mage-tarmbakterien Yersinia enterocolitica O:9. Så langt har 18 personer fått påvist smitte, og pasientene er bosatt i flere fylker. Det er igangsatt utbruddsetterforskning sammen med aktuelle kommuneoverleger, Veterinærinstituttet og Mattilsynet.

illustrasjonbilde svinekjøtt og grønnsaker
Yersiniabakterier smitter i hovedsak via mat, vanligvis via infiserte svinekjøttprodukter, forurensede grønnsaker eller salat og bruk av ikke-desinfisert drikkevann. Colourbox

Folkehelseinstituttet har oppdaget et utbrudd av mage-tarmbakterien Yersinia enterocolitica O:9. Så langt har 18 personer fått påvist smitte, og pasientene er bosatt i flere fylker. Det er igangsatt utbruddsetterforskning sammen med aktuelle kommuneoverleger, Veterinærinstituttet og Mattilsynet.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Pasientene er mellom 13 og 60 år og 60 prosent av dem er kvinner. De er bosatt i Troms, Oslo, Akershus, Trøndelag, Vestfold, Rogaland, Nordland, Hordaland og Møre og Romsdal, og er prøvetatt i mai og begynnelsen av juni. Det er påvist bakterier med lik DNA-profil hos alle de 18 personene.

– Folkehelseinstituttet samarbeider med kommunehelsetjenesten, Mattilsynet og Veterinærinstituttet for å kartlegge om pasientene kan ha felles smittekilde. Det gjennomføres intervjuer med pasientene, og tas prøver fra hjemmene for om mulig å finne smittekilden. Etterforskningsarbeid kan være komplisert og ta tid, og i mange saker vil man ikke klare å finne smittekilden eller å avklare om det dreier seg om en felles kilde, sier seniorrådgiver Solveig Jore.

Smitte og symptomer på yersiniose

Yersiniose skyldes en infeksjon med bakterien Yersinia enterocolitica. De vanligste symptomene er diaré, feber og magesmerter, vanligvis av 1–3 ukers varighet. Reservoaret for bakterien er først og fremst gris. Hund og katt kan også være bærere av bakterien. 

Yersiniabakterier smitter i hovedsak via mat, vanligvis via infiserte svinekjøttprodukter, forurensede grønnsaker eller salat og bruk av ikke-desinfisert drikkevann. 

Hvert år meldes det mellom 40–80 tilfeller til Folkehelseinstituttet av yersiniose. De fleste tilfellene smittes innenlands (70–75 prosent av meldte tilfeller).

Forebyggende tiltak

God håndhygiene etter toalettbesøk og før matlaging og måltider er generelt viktig for å forebygge infeksjoner som kan gi diaré. Dersom man har diaré, bør man unngå å lage mat til andre.

Andre generelle forebyggende tiltak for å unngå smitte med yersiniabakterien er:

  • gjennomsteke eller gjennomkoke farsemat som inneholder svinekjøtt
  • hele stykker av svinekjøtt (koteletter, steker, fileter o.l.) bør være godt stekt på overflaten
  • unngå ikke-desinfisert drikkevann
  • vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider
  • vask hender, kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer, før disse brukes til tilberedning av annen mat.
  • grønnsaker og salat som skal spises rå, bør skylles godt.

Informasjon om Yersinia enterocolitica og aktuelle smittekilder i Smittevernveilederen for helsepersonell (FHI)