Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Tryggere tatovering på trappene»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Tryggere tatovering på trappene

Nyhet

Tryggere tatovering på trappene

I Norge har mange tatoveringer. EU vil nå regulere rundt 4000 helseskadelige stoffer som kan brukes i tatoveringsfarger. Folkehelseinstituttet har bidratt i vurderingen av stoffene.

COLOURBOX16917883.jpg

I Norge har mange tatoveringer. EU vil nå regulere rundt 4000 helseskadelige stoffer som kan brukes i tatoveringsfarger. Folkehelseinstituttet har bidratt i vurderingen av stoffene.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Rundt 25 prosent av nordmenn under 30 år og rundt ti prosent over 30 år har tatoveringer. Tatoveringsfarger består av mange ulike kjemikalier, slik som pigmenter (over 50 prosent), bindemiddel, tilsetningsstoffer, løsningsmiddel og eventuelle forurensninger.

Helseskadelig

Flere av disse kjemikaliene kan være helseskadelige, de kan blant annet gi kreft, forårsake allergi eller påvirke utviklingen hos foster og barn.

Norge har allerede i dag regulering av disse kjemikaliene gjennom en nasjonal forskrift for tatoveringsprodukter som forvaltes av Mattilsynet. Her stilles det krav om at produktene skal være helsemessig trygge, og det er forbud mot tatoveringsprodukter som inneholder visse stoffer.  

Det finnes imidlertid ikke et felles europeiske regelverk. EU ønsker derfor nå å legge restriksjoner på rundt 4000 stoffer som er eller kan bli tatt i bruk i tatoveringsfarger under kjemikalieregelverket REACH. 

– Dette forslaget vil kunne redusere helserisikoen ved å tatovere seg. Et felles europeisk regelverk vil gjøre at nordmenn som besøker tatoveringsstudio i et EU-land, vil være beskyttet mot helseskadelige tatoveringskjemikalier i samme grad som i Norge, sier seniorforsker Berit Granum ved Folkehelseinstituttet.

Meld inn bivirkninger

Kjemikaliene i tatoveringsfarger kan også gi bivirkninger som hudeksem og fototoksisitet (reaksjon utløst av sollys). Videre kan man få hudforandringer i form av granulomer (forandring i hud på grunn av betennelse), lichenisering (fortykning av huden) og arrdannelse.

Folkehelseinstituttet har et eget register for bivirkninger ved bruk av kosmetiske produkter, inkludert tatovering. Da det er stor grad av underrapportering av bivirkninger av tatoveringer, oppfordrer vi de som opplever dette til å melde fra til Folkehelseinstituttet.

Dette kan gjøres ved å fylle ut et meldeskjema for bivirkninger på Altinn.

Nytt felles europeisk regelverk

EU kommisjonens nye forslag gjelder inntil 4000 kjemikalier som enten blir forbudt eller regulert (for eksempel tillatt brukt opp til en maks konsentrasjonsgrense). Flere av disse kjemikaliene er allerede forbudt i kosmetikk.

Regelverket vil også inneholde grenseverdier for hvor mye forurensninger (for eksempel tungmetaller) slike produkter kan inneholde. Avdeling for Toksikologi og Risiko og Avdeling for Molekylærbiologi ved Folkehelseinstituttet har, på oppdrag fra Miljødirektoratet, bidratt til dette arbeidet.

Det europeiske kjemikaliebyrået ECHA vil behandle reguleringsforslaget som nå nylig har blitt lagt ut på høring (endelig frist for å sende inn kommentarer er 20. juni 2018).