Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Tilbud om HPV-vaksine til gutter fra høsten 2018»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Tilbud om HPV-vaksine til gutter fra høsten 2018

Nyhet

Tilbud om HPV-vaksine til gutter fra høsten 2018

Fra høsten 2018 vil gutter på 7. klassetrinn få tilbud om vaksine mot humant papillomavirus (HPV-vaksine) gjennom barnevaksinasjonsprogrammet på lik linje med jenter.

Illustrasjonsfoto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox

Fra høsten 2018 vil gutter på 7. klassetrinn få tilbud om vaksine mot humant papillomavirus (HPV-vaksine) gjennom barnevaksinasjonsprogrammet på lik linje med jenter.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Stortinget har vedtatt Statsbudsjettet for 2018, der det ble fastslått at HPV-vaksinen også skal tilbys gutter fra skoleåret 2018/2019. HPV-vaksinen har vært et tilbud til jenter på 7. klassetrinn siden 2009.

Menn kan få ulike HPV-relaterte krefttyper

På 1990-tallet fikk man kunnskap om at HPV kan forårsake kreft i livmorhalsen og ytre kjønnsorganer hos kvinner. Siden er det vist at HPV også kan forårsake andre former for kreft hos kvinner og menn.  Langvarig HPV-infeksjon kan føre til kreft i munn, svelg og endetarmsåpningen hos begge kjønn, samt penis hos menn. Disse kreftformene skyldes i all hovedsak HPV-typene 16 og 18, som vaksinen beskytter mot.

– Forekomsten av kreft i munn og svelg blant menn er økende, og rammer fire ganger så hyppig hos menn som hos kvinner. HPV-vaksine tilbys nå til begge kjønn og gir lik mulighet til individuell beskyttelse mot HPV-relatert kreft, sier Ingeborg Aaberge, fagdirektør for vaksiner ved Folkehelseinstituttet.

Folkehelseinstituttet opprettet i 2015 en arbeidsgruppe som ble bedt om å vurdere om HPV-vaksine til gutter skal tilbys i program i Norge. Gruppen konkluderte med at sykdomsbyrden for HPV-relatert kreft hos menn er tilstrekkelig stor til at gutter bør få tilbud om HPV-vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet. Folkehelseinstituttet og Rådet for prioritering i helsevesenet støttet anbefalingen. HPV er årsak til over 100 tilfeller av kreft hos menn hvert år.

Om HPV-vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet

HPV-vaksinen Cervarix som benyttes i barnevaksinasjonsprogrammet, inneholder antigen fra HPV-typene 16 og 18. Bruk av Cervarix i vaksinasjonsprogram i andre land har vist svært god beskyttelse (89 prosent) mot HPV-infeksjoner forårsaket av HPV-typene 16 og 18. Den har også vist svært god kryssbeskyttelse mot HPV-typene 31, 33 og 45 (henholdsvis 94, 79 og 83 prosent). Beskyttelsen er langvarig. For gutter er det hovedsakelig HPV-typene 16 og 18 som kan føre til utvikling av kreft.  

Folkehelseinstituttet har startet arbeidet med å utarbeide informasjonsmateriell til guttene, foreldrene deres og kommunehelsetjenesten. Det oppdaterte materiellet vil være tilgjengelig før sommeren 2018.

Informasjon om endringen er sendt i eget informasjonsbrev til kommunehelsetjenesten.  Dette brevet og oppdatert informasjon kan leses på denne nettsiden:

Endring for HPV-vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet