Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Økning i listeriatilfeller i desember»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Økning i listeriatilfeller i desember

Nyhet

Økning i listeriatilfeller i desember

Publisert

Folkehelseinstituttet har hittil i desember mottatt seks meldinger om listeriose. Gravide, personer med nedsatt immunforsvar og eldre med svekket allmenntilstand bør unngå matprodukter som kan medføre risiko for listeriasmitte.

Folkehelseinstituttet har hittil i desember mottatt seks meldinger om listeriose. Gravide, personer med nedsatt immunforsvar og eldre med svekket allmenntilstand bør unngå matprodukter som kan medføre risiko for listeriasmitte.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Vanligvis rapporteres 1-2 pasienter med listeriose hver måned. Fire av de seks pasientene rapportert i desember er fra Hedmark og Oppland.

Folkehelseinstituttet samarbeider med kommunehelsetjenesten og Mattilsynet for å kartlegge om økningen i tilfellene kan ha en felles smittekilde.

Listeriose er en sjelden, men alvorlig sykdom som hovedsakelig rammer gravide, personer med nedsatt immunforsvar og eldre med svekket allmenntilstand. 

Risikogruppene bør unngå enkelte matprodukter

Listeria smitter vanligvis gjennom mat, spesielt kjølelagrede matvarer med lang holdbarhetstid som spises uten videre varmebehandling. Mange av disse matproduktene er populære som julemat og finnes på mange julebord.

– Personer i risikogruppene for listeriose, det vil si gravide, personer med nedsatt immunforsvar og eldre med svekket allmenntilstand, bør som vanlig unngå matprodukter som kan gi risiko for listeriasmitte, sier overlege Hans Blystad ved Folkehelseinstituttet.

Slike matprodukter er:

  • Rakfisk
  • Produkter laget av upasteurisert melk
  • Myke og halvmyke oster, som for eksempel brie, camembert, og andre muggoster – uansett om de er laget av pasteurisert melk eller ikke

I tillegg bør risikogruppene unngå følgende matvarer, eller eventuelt spise dem ferskest mulig og aldri etter utgått holdbarhetsdato:

  • Gravlaks og røkelaks
  • Oppskåret, kokt kjøttpålegg (skinke, rull, sylte, servelat og lignende)
  • Rått kjøtt, gravet kjøtt, tartar, og speket kjøtt, som for eksempel spekepølse og morrpølse

Leger bør være oppmerksomme på symptomer

Leger bør være oppmerksomme på symptomer som er forenlig med listeriose hos pasienter i risikogruppene.

Det har ingen hensikt å ta prøve for listeriose hos personer som har spist risikomat og som er urolig for å ha blitt smittet, dersom de ikke har symptomer.

Om listeriose

Listeriose kan gi ulike symptomer som diaré, milde influensalignende plager, blodforgiftning eller hjernehinnebetennelse. Bakterien kan også smitte fra mor til barn under graviditeten og føre til alvorlig sykdom hos fosteret.

Tiden fra smitte til sykdommen starter (inkubasjonstiden) er vanligvis fra noen dager til tre uker, men i sjeldne tilfeller kan den være opp til tre måneder. Infeksjonen kan behandles med antibiotika.

De fleste mennesker kan spise matvarer som inneholder listeriabakterien uten å bli syke.

Listeriabakteriene finnes naturlig i miljøet, og kan av og til være årsak til sykdom hos både dyr og mennesker. Listeria er i hovedsak et produksjonshygienisk problem i matvirksomheter, relatert til ufullstendige barrierer mellom rent og urent område, uheldige rutiner og problemer med vask og renhold av utstyr og lokaler.

Generelt er det lite Listeria i norske råvarer, men enkelte bearbeidede matvarer med lang holdbarhetstid, og matvarer som spises uten videre varmebehandling, er risikoprodukter.

Fire tidligere utbrudd av listeriose er beskrevet i Norge, der rakfisk, økologisk camembertost, og kjøttpålegg var de mistenkte årsakene til listeriasmitte.