Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Nytt tilfelle av meslinger»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Nytt tilfelle av meslinger

Nyhet

Nytt tilfelle av meslinger

Publisert

Folkehelseinstituttet har i dag bekreftet et fjerde tilfelle av meslinger. Personen er uvaksinert, og er smittet i Norge i forbindelse med meslingtilfellene som ble påvist i Norge i februar.

Folkehelseinstituttet har i dag bekreftet et fjerde tilfelle av meslinger. Personen er uvaksinert, og er smittet i Norge i forbindelse med meslingtilfellene som ble påvist i Norge i februar.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

– Diagnosen er bekreftet ved laboratoriet ved Folkehelseinstituttet i dag, fredag. Den syke er en helsearbeider, født på 1960-tallet, og har vært i kontakt med helsearbeideren som ble syk i februar, sier Didrik Vestrheim, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet.

Personen som nå har blitt syk, blir fulgt opp på hjemstedet. Folkehelseinstituttet har vært forberedt på at det kunne oppstå nye tilfeller av meslinger i forbindelse med at sykdommen ble påvist hos tre personer i februar. Meslinger er en av de mest smittsomme sykdommene vi kjenner til, og personer som er uvaksinert eller ikke har hatt sykdommen er utsatt for smitte.

– At en voksen person nå er syk, viser at også voksne kan ha behov for å vaksinere seg. Kjenner man ikke til om man har hatt meslinger eller fått vaksine, anbefaler vi å vaksinere seg, legger Vestrheim til.

Personer som kan ha vært i kontakt med meslingsyke i februar, som ikke selv er vaksinert eller har hatt meslinger, oppfordres til å kontakte lege dersom de utvikler symptomer på meslinger. Det anbefales å kontakte lege/helsetjenesten per telefon, og ikke møte opp på legevakt eller legekontor før mistanke om meslinger er avkreftet.

– Vi har høy vaksinasjonsdekning blant barn og unge, og de fleste voksne personer vil også enten ha immunitet fra gjennomgått sykdom eller vaksine. Det er fullt mulig at det kan oppstå noen flere tilfeller i forbindelse med de som er påvist til nå, men et stort utbrudd er lite sannsynlig, avslutter Vestrheim.

Symptomer på meslinger

Symptomene starter med feber og forkjølelseslignende plager som varer i 3–4 dager. En kan også få hvite flekker i munnen. Etter de første dagene blir en gjerne litt bedre, før en på ny får feber og det typiske hudutslettet viser seg. Det starter vanligvis bak ørene og sprer seg raskt til hele kroppen. Uvaksinerte små barn er spesielt utsatt for meslinger og komplikasjoner.