Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Mistanke om bakterieforurenset narkotika i omløp»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Mistanke om bakterieforurenset narkotika i omløp

Nyhet

Mistanke om bakterieforurenset narkotika i omløp

Publisert

Det er varslet om to tilfeller av en alvorlig bakterieinfeksjon blant personer i Oslo som har tatt stoff med sprøyter. Helsepersonell bør ha økt oppmerksomhet på symptomer hos sprøytebrukere.

Det er varslet om to tilfeller av en alvorlig bakterieinfeksjon blant personer i Oslo som har tatt stoff med sprøyter. Helsepersonell bør ha økt oppmerksomhet på symptomer hos sprøytebrukere.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Folkehelseinstituttet er varslet om to tilfeller av Clostridium perfringens-infeksjon i Oslo. Bakterien forekommer i tarmene til de fleste dyr og mennesker, og er utbredt i naturen.  Dersom bakterien forekommer i stoff som settes med sprøyter, kan den gi abscesser (byller), bløtdelsinfeksjoner rundt injeksjonsstedet og blodforgiftning hos personer som tar stoff med sprøyter.

Økt årvåkenhet

– Det er viktig å ha økt oppmerksomhet på slike symptomer hos personer som tar stoff med sprøyter, sier overlege Hans Blystad ved Folkehelseinstituttet.

Begge de syke har hatt alvorlige infeksjoner ved innstikksstedet og var innlagt på sykehus i slutten av september og begynnelsen av oktober 2018. De skal hovedsakelig ha injisert heroin. Det er mistanke om at heroin forurenset med denne bakterien er kilde til smitteoverføringen. Det er tidligere påvist smitte med andre lignende sporedannede bakterier blant personer som tar stoff med sprøyter i Norge.

– Personer som tar stoff med sprøyter og helsepersonell som er i kontakt med denne gruppen, må være oppmerksomme på muligheten for at narkotika som sirkulerer i Oslo kan være forurenset med sporer fra Clostridium perfringens-bakterien, sier Blystad.

Det kan heller ikke utelukkes at forurenset narkotika sirkulerer i andre deler av landet. Også brukerutstyr kan være forurenset med bakterier.

Clostridium perfringens-infeksjon er ikke meldingspliktig til Meldesystem for smittsomme sykdommer (MSIS), men leger som diagnostiserer slike infeksjoner blant personer som tar stoff med sprøyter oppfordres til å informere den lokale helsetjenesten og Folkehelseinstituttet. 

Smittevernoverlegen i Oslo har oppfordret brukere og helsepersonell til økt årvåkenhet i rusmiljøet og blant personer som tar stoff med sprøyter. Dersom man etter injeksjon av heroin får en infeksjon (rød hevelse), bør man kontakte helsepersonell.  

Disse er ekstra utsatt

Personer som injiserer narkotika intramuskulært eller subkutant (de såkalte ”skin-poppers”) er spesielt utsatt for denne type infeksjon. Utstrakt bruk av sitronsyre for å oppløse narkotiske stoffer kan medvirke til hud- og muskelskader som gir gode vekstvilkår for klostridiebakterier.

Om Clostridium perfringens-infeksjon

Clostridium perfringens er en sporedannende bakterie, hvor bakteriesporene forekommer i jordsmonn og i tarmkanalen hos dyr. Bakterien forårsaker vanligvis matforgiftning hos mennesker, men kan også gi sårinfeksjoner. I sjeldne tilfeller kan bakterien også forårsake gasskoldbrann. Infeksjonen sprer seg da raskt ved at gass produsert av bakteriene brer seg og kommer i kontakt med nærliggende friskt vev.