Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Legemidler mot lakselus kraftig redusert i 2017»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Legemidler mot lakselus kraftig redusert i 2017

Nyhet

Fiskeoppdrett

Legemidler mot lakselus kraftig redusert i 2017

Publisert

Salget av midler mot lakselus i norsk fiskeoppdrett ble kraftig redusert i 2017. Antibiotikasalget er fortsatt lavt, men økte noe. Det viser nye tall fra Folkehelseinstituttet.

Laks.jpg

Salget av midler mot lakselus i norsk fiskeoppdrett ble kraftig redusert i 2017. Antibiotikasalget er fortsatt lavt, men økte noe. Det viser nye tall fra Folkehelseinstituttet.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Bruken av legemidler mot lakselus var i 2017 nede igjen på om lag samme nivå som i 2005, før lakselusa i økende grad ble motstandsdyktig (resistent) mot flere av legemidlene. Det ble i fjor solgt mindre av alle legemidler mot lakselus, målt i antall kilo.

– Det er ingen grunn til å tro at resistensproblemet er redusert. Næringen bruker nå andre måter å bekjempe lusa på tillegg til legemidler, sier seniorrådgiver Irene Litleskare i Folkehelseinstituttet.

Se artikkelen med de nye tallene her:
Stor nedgang i bruken av legemidler mot lakselus

Figuren nedenfor viser utviklingen for seks av legemidlene.

Figur: Forbruk av midler mot lakselus 2008–2017. De forskjellige legemidlene brukes og doseres ulikt, og antall kilo for hvert enkelt middel kan derfor ikke sammenlignes eller summeres.

Figur nettsak jpg.png

Kilde: Grossistbasert legemiddelstatistikk, Folkehelseinstituttet, mars 2018.

I tillegg kommer hydrogenperoksid. Bruken av dette middelet var i 2017 bare cirka en femdel i forhold til 2015, som var året med høyest forbruk. Hydrogenperoksid brukes både mot lakselus og amøbegjellesyke.

Erstatter legemidler med andre avlusingsmetoder

Salgsutviklingen av legemidler mot lakselus de tre siste årene viser at oppdrettsnæringen har endret strategi for å bekjempe lusa. Nå fjernes disse parasittene i økende grad ved hjelp av andre metoder som for eksempel varmt vann, ferskvann og mekanisk fjerning.

– Enda mer bruk av slike metoder, og kanskje også redusert smittepress, førte til at legemiddelbruken ble ytterligere redusert i 2017, sier Litleskare.

Antibiotikasalget fortsatt lavt

Salget av antibakterielle midler (antibiotika) til bruk på oppdrettsfisk i Norge er fortsatt lavt, selv om det økte noe i 2017. Fordi salget er svært lavt, kan små variasjoner i antall sykdomsutbrudd gi utslag i statistikken.