Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Influensavaksine for sesongen 2018 - 2019»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Influensavaksine for sesongen 2018 - 2019

Nyhet

Influensavaksine for sesongen 2018 - 2019

Publisert

Verdens helseorganisasjon (WHO) har nå vurdert sammensetningen av neste sesongs influensavaksine for den nordlige halvkule. I forkant av denne vurderingen har det nasjonale referanselaboratoriet for influensa på Folkehelseinstituttet (FHI) utarbeidet en rapport som oppsummerer og analyserer den norske influensasesongen i detalj.

Hetteglass med sprøyte
Hetteglass med sprøyte. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Verdens helseorganisasjon (WHO) har nå vurdert sammensetningen av neste sesongs influensavaksine for den nordlige halvkule. I forkant av denne vurderingen har det nasjonale referanselaboratoriet for influensa på Folkehelseinstituttet (FHI) utarbeidet en rapport som oppsummerer og analyserer den norske influensasesongen i detalj.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Data innrapportert til WHO hver uke, og rapporten fra Norge og andre land involvert i den globale overvåkingen av influensa, utgjør grunnlaget for valg av ny influensavaksine.

Viktig bidrag fra norsk influensaovervåking

Norge er en stor bidragsyter inn i den internasjonale overvåkingen av influensa. De mikrobiologiske laboratoriene her i landet tester et stort antall pasienter, og er flinke til å sende inn virus og data til FHI hver uke. Dette gjør at Norge som ett av få land i verden bidrar til WHO med mange virus og kvalitetssterke data også utenfor influensasesongen. Norske virusstammer er tidligere anbefalt som vaksinekandidat for den nordlige halvkule.

− WHO ser til Norge spesielt ved slutt og oppstart av ny sesong for å få en indikasjon på hva sesongen vil bringe, sier fungerende avdelingsdirektør Karoline Bragstad i avdeling for Influensa ved FHI.

Ikke tilgjengelig før til høsten

WHO har nå i februar tatt stilling til ny vaksinesammensetning, men vaksinen vil ikke være tilgjengelig før ut på høsten. Det tar tid å lage og distribuere influensavaksinen.

−  Det er alltid en utfordring at vaksinesammensetningen må bestemmes så lang tid i forveien. Derfor er det et veldig viktig arbeid som gjøres nå for å få vaksinen til å passe best mulig med de virus man forventer vil komme til neste sesong, sier leder for det nasjonale referanselaboratoriet ved FHI, Olav Hungnes.

Viktig med gode vaksiner

Influensa er en sykdom som kommer hver eneste høst/vinter og rammer 5-10 % av befolkningen. De fleste blir friske etter en uke, men det er estimert at ca. 5 000 personer i Norge er innlagt med influensa hver sesong og at mellom 200 og 2000 personer dør som følge av influensa i Norge årlig. Samfunnskostnadene er også store.

−  Det er derfor veldig viktig av vi er i stand til å kunne ta pulsen på sesongen og finne ut hvilke virus som kommer på oppløpssiden og gjør seg klar til å innta neste sesong. Dette er vår viktigste oppgave i overvåkingen av influensa, avslutter Karoline Bragstad

Influensavaksinen for den nordlige halvkule sesongen 2018/19

Influensa A(H3N2)-virus komponenten er skiftet ut med den som var anbefalt for den sørlige halvkule denne sesongen (et H3N2 3C.2a1 virus). Dette viruset har også sirkulert i Norge denne sesongen, men har så langt ikke vært mest utbredt. Viktigere er det at influensa B komponenten er byttet til en nylig oppstått variant av influensavirus B/genotype Victoria. Den aktuelle virusvarianten ble påvist i Norge som første land utenfor USA på slutten av forrige sesong.

Så langt er det identifisert ett enkelt tilfelle denne sesongen. I Europa derimot utgjør denne varianten over halvparten av de influensa B-Victoria virusene som er i omløp. Dette er en influensa B virusvariant som det forventes mindre eller lite immunitet mot generelt i befolkningen, og er en variant som aldri har vært inkludert i vaksinen tidligere. 

Undersøkelser ved FHI antyder likevel at mennesker som har immunitet mot det opprinnelige viruset, også kan ha kryssimmunitet mot den nye varianten.

WHO anbefaler at firevalent influensavaksine inneholder:

  • et A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09-lignende virus (6B.1)
  • et A/Singapore/INFIMH-16-0019/2016 (H3N2 3C.2a1)-lignende virus
  • et B/Colorado/06/2017-lignende virus (B/Victoria/2/87 1a Variant virus)
  • et B/Phuket/3073/2013-lignende virus (B/Yamagata/16/88).

WHO anbefaler at trivalent influensavaksine inneholder:

Samme som for firevalent vaksine, men inneholder ikke B/Yamagata virus stammen.

Lenker:      

Norske rapporter til WHOs influensavaksinemøter          

WHO: Recommended composition of influenza virus vaccines for use in the 2018-2019 northern hemisphere influenza 

Influensasesongen i Norge 2017-2018. Ukerapporter 

Vaksinasjonsdekning for influensavaksine 2016/2017 - tall fra SSB