Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Helsetjenesteassosierte infeksjoner utgjør en stor helsetrussel»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Helsetjenesteassosierte infeksjoner utgjør en stor helsetrussel

Nyhet

Helsetjenesteassosierte infeksjoner utgjør en stor helsetrussel

Forekomsten av helsetjenesteassosierte infeksjoner i europeiske sykehus og helseinstitusjoner for eldre er estimert til 8,9 millioner per år. Det viser ny studie fra det europeiske smittevernbyrået ECDC.

Ill.foto: JaaoKun/Shutterstock.com
Ill.foto: JaaoKun/Shutterstock.com

Forekomsten av helsetjenesteassosierte infeksjoner i europeiske sykehus og helseinstitusjoner for eldre er estimert til 8,9 millioner per år. Det viser ny studie fra det europeiske smittevernbyrået ECDC.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Helsetjenesteassosierte infeksjoner skyldes opphold eller behandling i en helseinstitusjon. Slike infeksjoner har store økonomiske kostnader og påfører pasienter og beboere lidelse, og i verste fall død. Beregninger fra ECDC viser at helsetjenesteassosierte infeksjoner i sykehus utgjør en større byrde (helsetapsjusterte leveår) enn alle andre smittsomme sykdommer som overvåkes i EU/EØS-landene.

Stor europeisk punktprevalensundersøkelse

Estimatet på 8,9 millioner helsetjenesteassosierte infeksjoner per år baserer seg på data fra den europeiske punktprevalensundersøkelsen som ble gjennomført i 2016–2017. Undersøkelsen inkluderte 310 755 pasienter fra 1 209 sykehus i 28 europeiske land, og 102 301 beboere fra 1 788 helseinstitusjoner for eldre i 24 land. Norge deltok med data fra de nasjonale prevalensundersøkelsene i sykehus og sykehjem høsten 2017.

Helsetjenesteassosierte infeksjoner bør forebygges

Den europeiske punktprevalensundersøkelsen viser at 1 av 15 pasienter i europeiske sykehus hadde en helsetjenesteassosiert infeksjon på undersøkelsesdagen. Tilsvarende tall for beboere i helseinstitusjoner for eldre var 1 av 24. Andelen pasienter i norske sykehus med minst én helsetjenesteassosiert infeksjon var 1,4 prosentpoeng lavere enn gjennomsnittlig andel i EU/EØS, mens den i sykehjem var 1,0 prosentpoeng høyere. Det antas at mer enn halvparten av de helsetjenesteassosierte infeksjonene kan forebygges.

– For å forebygge slike infeksjoner i norske helseinstitusjoner, må de ha nødvendige smitteverntiltak på plass, sier avdelingsdirektør Hanne-Merete Eriksen i Folkehelseinstituttet. 

Flere infeksjoner fører til mer antibiotikabruk

Helsetjenesteassosierte infeksjoner krever ofte behandling med antibiotika. Det kan føre til utvikling av antibiotikaresistens hos bakterier.

Den europeiske punktprevalensundersøkelsen viser at 1 av 3 pasienter i sykehus og 1 av 20 beboere i sykehjem fikk minst ett antibiotikum på undersøkelsesdagen. Omtrent 30 prosent av forskrivningene til behandling i sykehus, var til behandling av helsetjenesteassosierte infeksjoner.

– Ved å forebygge helsetjenesteassosierte infeksjoner bidrar en også i arbeidet med å forebygge antibiotikaresistens, sier Eriksen.

I tillegg til forekomst av helsetjenesteassosierte infeksjoner og antibiotikabruk, ble flere struktur- og prosessindikatorer målt i den europeiske punktprevalensundersøkelsen i 2016–2017. Indikatorene er vist å være av betydning for forebygging av helsetjenesteassosierte infeksjoner. Du kan lese mer om dette i følgende tre artikler publisert i Eurosurveillance 15. november:

Kommende rapporter fra ECDC

  • Desember 2018: Fyldig rapport om punktprevalensundersøkelsen i sykehjem, inkludert resultater fra struktur- og prosessindikatorundersøkelsen.
  • Våren 2019: Fyldig rapport om punktprevalensundersøkelsen i sykehus, inkludert resultater fra struktur- og prosessindikatorundersøkelsen.