Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Er det farlig for barnet at mor tar medisiner mot angst og søvnvansker under graviditeten?»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Er det farlig for barnet at mor tar medisiner mot angst og søvnvansker under graviditeten?

Forskningsfunn

Er det farlig for barnet at mor tar medisiner mot angst og søvnvansker under graviditeten?

Ny forskning fra Den norske mor og barn-undersøkelsen i Folkehelseinstituttet viser at bruk av medisiner mot angst i svangerskapet kan øke risikoen for psykiske vansker hos barnet. Men studien viser også at sovemedisin kan ha en beskyttende effekt.

Gravid kvinne i gresset
illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Ny forskning fra Den norske mor og barn-undersøkelsen i Folkehelseinstituttet viser at bruk av medisiner mot angst i svangerskapet kan øke risikoen for psykiske vansker hos barnet. Men studien viser også at sovemedisin kan ha en beskyttende effekt.


Mange kvinner opplever angst og søvnvansker når de er gravide. Forskningen så langt har ikke kunnet fastslå om det er trygt for barnet at mor bruker angstdempende legemidler og sovemedisiner for å behandle disse plagene.

En ny forskningsartikkel med data fra Den norske mor og barn-undersøkelsen gir ny kunnskap om bruken av disse legemidlene for gravide. (PlosOne)

– Det er viktig å vite hvilke legemidler som er trygge å bruke under svangerskapet og hvilke som kan påvirke fosteret, sier forsker og prosjektleder Ragnhild Eek Brandlistuen ved Folkehelseinstituttet.

Forskerne studerte nesten 14 000 søsken i Den norske mor og barn-undersøkelsen (MoBa) med et såkalt søskendesign. I denne studien ble barna til mødre som brukte sovemedisiner og angstdempende medisiner under graviditeten sammenlignet med søsken som ikke hadde blitt påvirket av disse legemidlene i fosterlivet. Sammenligningen ble gjort da barna var ett og et halvt og tre år gamle.

– Hensikten var å undersøke om barnet som hadde blitt eksponert for legemiddelet i fosterlivet hadde flere symptomer på psykiske plager enn sine ueksponerte søsken, sier Brandlistuen.

Må vurdere fordeler og ulemper

Studien viste at:

  • Barn som var eksponert for angstdempende legemidler i fosterlivet hadde flere symptomer på emosjonelle plager, som sosial tilbaketrekning, angst og uro, sammenlignet med sine ueksponerte søsken ved både ett og et halvt og tre års alder.
  • Barn som var eksponert for sovemidler i fosterlivet hadde ikke flere symptomer på psykiske plager enn sine ueksponerte søsken.

Denne kunnskapen gir helsepersonell og gravide bedre mulighet til å gjøre gode vurderinger av fordeler og ulemper ved behov for medisiner under graviditet.

– Eventuelle ulemper for barnet må veies opp mot fordelene av behandlingen for mor, sier Brandlistuen.

Et overraskende funn var at mors bruk av sovemedisiner under graviditeten viste seg å føre til mindre atferdsvansker hos barnet ved tre års alder enn hos søsken der mor ikke hadde brukt sovemedisiner under graviditeten.

– Det er mulig at sovemedisiner, som kan redusere søvnproblemer under graviditeten og gi bedre livskvalitet for den gravide, er gunstig for barnet, sier Brandlistuen.

Brandlistuden understreker imidlertid at det er behov for flere studier før man kan vite noe sikkert om dette.

Søskenanalyser viktig

Alle barna i studien har minst ett biologisk søsken som også er med i MoBa. Bruk av legemidler hos mor ble målt på flere tidspunkter under svangerskapet. Barnas psykiske plager ble målt ved ett og et halvt og tre års alder. 

Ved bruk av søskenanalyser kunne forskerne skille mellom genetiske forhold som skyldes at barnet arver en risiko for psykiske helseplager fra moren, og miljømessige forhold som skyldes at morens bruk av legemiddelet i seg selv kan øke risikoen for psykiske plager hos barnet.

Om studien

Studien ble utført ved Farmasøytisk institutt, Universitetet i Oslo i samarbeid med Avdeling for barns utvikling i Folkehelseinstituttet og Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Prosjektet ble finansiert av Forskningsrådet.

Referanse

Artikkelen er publisert i tidsskriftet PlosOne: Association of prenatal exposure to benzodiazepines and child internalizing problems: A sibling-controlled cohort study.

Studien er en del av MoBa-prosjektet Neurodevelopment of children exposed in utero to psychotropic drugs: A population-based cohort study.