Hopp til innhold

Valgte elementer er lagt i handlekurven

Gå til handlekurv
Nyhet

Sommeren er høysesong for mat- og vannbårne infeksjoner

Som tidligere år har det i sommer vært en økning i antall meldte tilfeller av sykdommer som kan smitte gjennom mat og vann. Grilling og bruk av vann med dårlig kvalitet i utmark og på hytter samt kontakt med husdyr som lam, kalver og killinger kan være viktige risikofaktorer.

grillmat, grilling, sommer, ute, ungdommer.jpg

Infeksjonene kan hovedsakelig gi diaré, oppkast og/eller magesmerter med ulik sykdomsutvikling og alvorlighetsgrad. I de aller fleste tilfeller går dette over av seg selv.

Topp i sommerhalvåret

Typiske mat- og vannbårne sykdommer som har en topp om sommeren, er sykdomsfremkallende E.coli, campylobacteriose, salmonellose, giardiasis og cryptosporidiose, se figuren under som viser topp om sommeren både for 2016 og hittil i 2017.

Graf_sommertrend_2016-2017.jpg

Figur 1 Antall tilfeller meldt til MSIS i 2016 og frem til og med juli 2017 for Campylobacteriose, Cryptosporidiose, EHEC, Giardiasis og Salmonellose. Kilde: Meldingssystem for. (MSIS), Folkehelseinstituttet.

Smitte innen- og utenlands

Det for tidlig å si om sommerøkningen i 2017 skyldes smitte i Norge og/eller smitte under utenlandsopphold. Vanligvis skyldes rundt 80 prosent av salmonellatilfellene smitte under utenlandsopphold, mens det for EHEC, campylobacteriose, cryptosporidiose og giardiasis gjelder for mellom 30-60 prosent av de meldte sykdomstilfellene.

Det nytter å forebygge

Sommeren er enda ikke helt over og Folkehelseinstituttet minner om betydningen av forebyggende tiltak.

  • Vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider.
  • Vask kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer, før utstyret brukes til annen mat.
  • Hold rått kjøtt godt adskilt fra andre matvarer, særlig de du skal spise rå eller de som allerede er varmebehandlet.
  • Kjøttdeig, hamburgere, kjøttkaker og annen farsemat bør være godt gjennomstekt eller gjennomkokt.
  • Andre kjøttprodukter bør være godt stekt på overflaten.
  • Unngå upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk.
  • Grønnsaker som skal spises rå, bør skylles godt først.

Når du er i utlandet, bør du passe på at grønnsaker og frukt er godt vasket med rent vann eller skrelt, og unngå drikkevann som ikke selges på flasker.

På matportalen.no finnes mer informasjon om forebygging av matbårne infeksjoner i nettsaken

Mat i sommervarmen (Matportalen)

Hamburgere bør være gjennomstekte (Mattilsynet)

Funn av E.coli i mat og vann - hva betyr det? (Folkehelseinstituttet)