Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Små barn våkner oftere om natta hvis mor er deprimert»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Små barn våkner oftere om natta hvis mor er deprimert

Forskningsfunn

Små barn våkner oftere om natta hvis mor er deprimert

Barn på 1,5 år med deprimerte mødre har rundt 70 prosent større sannsynlighet for å våkne om natta enn småbarn som ikke har deprimerte mødre. Forskerne fant ikke denne sammenhengen da barna var seks måneder, viser en ny studie fra Folkehelseinstituttet.

Barn som sover
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Barn på 1,5 år med deprimerte mødre har rundt 70 prosent større sannsynlighet for å våkne om natta enn småbarn som ikke har deprimerte mødre. Forskerne fant ikke denne sammenhengen da barna var seks måneder, viser en ny studie fra Folkehelseinstituttet.


Forskere ved Folkehelseinstituttet har sammenlignet søvnmønsteret til 15 000 norske søsken som deltar i Den norske mor og barn-undersøkelsen.

Analysene viser at når mor er deprimert, kan det føre til at barn som er ett og et halvt år gamle våkner oftere opp om natten sammenlignet med barn av mødre som ikke er deprimerte.

Slik er søvnmønsteret hos barn som er 1,5 år gamle:

  • 37 prosent sover gjennom natten
  • 36 prosent våkner noen få ganger per uke
  • 23 prosent våkner 1-2 ganger per natt
  • omtrent 4 prosent våkner mer enn 3 ganger per natt

Om mor er deprimert, er sannsynligheten 73 prosent større for at barnet våkner mer enn 3 ganger per natt, sammenlignet med om mor ikke hadde vært deprimert på dette tidspunktet. Dermed vil rundt 7 prosent av barna til deprimerte mødre våkne mer enn 3 ganger per natt. 

– Heldigvis finnes det gode behandlinger for både depresjon og søvnproblemer. Det er viktig at fastleger, helsestasjoner og sykehus har systemer for å fange opp de deprimerte mødrene også i småbarnsperioden, sier Eivind Ystrøm, en av forskerne bak studien.

Påvirkes ikke av fødselsdepresjon

Forskerne undersøkte også depresjon hos mor seks måneder etter fødsel, også kjent som fødselsdepresjon, og eventuell sammenheng med barnets søvnmønster.

– Vi fant hverken at barnet våknet oftere dersom mor var deprimert seks måneder etter fødsel, eller at det sov dårligere når mor var deprimert. Dette kan tyde på at barna er mer sensitive for mors depresjon i førskolealderen enn i tiden etter fødsel, sier Ystrøm.

Dette samsvarer med tidligere funn som viser at depresjon hos mor når barnet er i førskolealder har større betydning for barnets psykiske helse enn fødselsdepresjon.

Bekrefter tidligere studier

Tidligere studier har vist at det er en sammenheng mellom depresjon hos mor og dårlig søvn hos barna. Forskerne har derimot ikke visst om dette skyldes om mor blir mer deprimert når hun må stå opp med barnet flere ganger om natta, eller om barnet sover dårligere når mor er deprimert.

– Med denne studien kan vi slå fast at søvnen blir dårligere hos barnet når mor er deprimert, fordi vi har brukt et såkalt søskendesign, sier Ystrøm.

Sammenlignet søsken for å unngå risikofaktorer

Mor og barn bor som oftest i samme hus og kan dele genetiske risikofaktorer for både depresjon og dårlig søvn. Ved å sammenligne søsken har forskerne tatt høyde for at slike risikofaktorer kan forklare sammenhengen mellom mors depresjon og barnets søvn.

Studien er publisert i Journal of Pediatric Psychology og er en del av prosjektet «Intergenerational Transmission of Risk for Common Mental Disorders», som er finansiert av Norges Forskningsråd.

Referanse

Eivind Ystrom, PhD, Mari Hysing, PhD, Leila Torgersen, PhD, Hilde Ystrom, cand.psychol, Ted Reichborn-Kjennerud, MD, Børge Sivertsen, PhD; Maternal Symptoms of Anxiety and Depression and Child Nocturnal Awakenings at 6 and 18 Months. J Pediatr Psychol 2017 jsx066. doi: 10.1093/jpepsy/jsx066