Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Røyking forårsaker årlig flere hundre dødsfall av hjertesykdom»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Røyking forårsaker årlig flere hundre dødsfall av hjertesykdom

Nyhet

Statistikk

Røyking forårsaker årlig flere hundre dødsfall av hjertesykdom

Antall hjerteinfarkt i Norge er på vei ned, men røyking er fortsatt trolig årsak til 700–800 dødsfall av hjerteinfarkt og annen iskemisk hjertesykdom årlig.

hjerte, hjertehelse, hjerteinfarkt
Foto: Colourbox.com

Antall hjerteinfarkt i Norge er på vei ned, men røyking er fortsatt trolig årsak til 700–800 dødsfall av hjerteinfarkt og annen iskemisk hjertesykdom årlig.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Dette går fram av data fra Hjerte- og karregisteret og beregninger fra det internasjonale sykdomsbyrdeprosjektet, som Folkehelseinstituttet presenterer på Verdens tobakksfrie dag – den 31. mai.

Hjerteinfarkt er den mest dramatiske formen for iskemisk hjertesykdom. Slik sykdom oppstår når muskelvevet i hjertet får for liten blodtilførsel, oftest på grunn av tilstopninger og andre forandringer i hjertets kransårer. Røyking er en viktig årsak til slike forandringer.

Betydelig færre hjerteinfarkt

Tallene om dagligrøykere i Norge og røykerelaterte dødsfall som følge av iskemisk hjertesykdom er hentet fra Global Burden of Disease, et internasjonalt prosjekt som Senter for sykdomsbyrde i Folkehelseinstituttet er en del av. Den nye statistikken for 2016 fra Hjerte- og karregisteret viser at det i løpet av de siste fem årene har vært en klar nedgang i antall tilfeller av hjerteinfarkt og annen iskemisk hjertesykdom.

Hjerteinfakt_figur.png

Figur 1. Antall pasienter som er behandlet for hjerteinfarkt på norske sykehus i Norge 2012–2016, Til venstre totaltall per 100 000, til høyre antall i ulike aldersgrupper for kvinner og menn. Figur: Hjerte- og karregistret, Folkehelseinstituttet.

Nedgangen har flere forklaringer

Overlege Rune Kvåle ved Hjerte- og karregisteret forklarer at, i tillegg til gunstige endringer i kolesterol, kosthold, blodtrykk og fysisk aktivitet, skyldes mye av nedgangen i forekomsten av iskemisk hjertesykdom sannsynligvis at andelen dagligrøykere i Norge er halvert det siste tiåret.

– Det har vært en kontinuerlig nedgang i forekomsten av akutt hjerteinfarkt de fem siste årene, mest blant kvinner, sier Kvåle.

Antallet per 100 000 personer i befolkningen som fikk diagnosen på sykehus har gått ned med 19 prosent for kvinner og 16 prosent for menn. Nedgangen har vært størst for kvinner mellom 70 og 89 år og for menn mellom 50 og 69 år.

Også dødeligheten av hjerteinfarkt i Norge går ned. Dødeligheten av hjerteinfarkt per 100 000 personer i befolkningen er redusert med 28 prosent i løpet av siste femårsperiode. Røyking er likevel trolig fortsatt årsak til mellom 700 og 800 dødsfall av iskemisk hjertesykdom hvert år.

Over 300 000 behandles for hjerte- og karlidelse årlig

Statistikken fra Hjerte- og karregisteret viser at det i 2016 ble det registrert 11 401 pasienter med hoveddiagnose akutt hjerteinfarkt på norske sykehus. Samme år ble totalt 341 151 pasienter registrert med en hjerte- og karlidelse i forbindelse med innleggelse eller poliklinisk konsultasjon. Av disse var over 60 prosent allerede registrert i perioden 2012–2015, mens i underkant av 40 prosent var nye pasienter uten en tidligere hjerte- eller kardiagnose i registeret.