Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Rekordhøy vaksinasjonsdekning hos toåringene i 2016»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Rekordhøy vaksinasjonsdekning hos toåringene i 2016

Nyhet

Rekordhøy vaksinasjonsdekning hos toåringene i 2016

Stadig flere barn blir vaksinert, og de aller fleste barn og unge får de vaksinene som er anbefalt i barnevaksinasjonsprogrammet. Det viser gjennomgangen av den nasjonale vaksinasjonsdekningen for 2016.

barnehage.
barnehage.

Stadig flere barn blir vaksinert, og de aller fleste barn og unge får de vaksinene som er anbefalt i barnevaksinasjonsprogrammet. Det viser gjennomgangen av den nasjonale vaksinasjonsdekningen for 2016.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

– Årets vaksinasjonsdekning viser en rekordhøy dekning for toåringene sammenlignet med tidligere år. Vi tilskriver dette den gode innsatsen som gjøres ute på helsestasjonene, sier Sigrun Kongsrud, fagleder for det nasjonale vaksinasjonsregisteret SYSVAK.

 Vaksinasjonsdekningen for 9- og 16-åringene er også stabilt god.

– For vaksine mot humant papillomavirus (HPV) i barnevaksinasjonsprogrammet fortsetter den positive trenden, og vi har nå en nasjonal dekning på over 80 prosent for fullvaksinerte jenter, sier Kongsrud.

Alle vaksinasjoner i barnevaksinasjonsprogrammet registreres i SYSVAK. Alle vaksiner som gis i programmet er meldepliktige til SYSVAK. Dekningsstatistikken viser andel barn som er vaksinert i henhold til anbefalingene i programmet.  

Vaksinasjonsdekningen publiseres for tre aldersgrupper per fylke og nasjonalt: 2-, 9- og 16-åringer. Dekningen på kommune-/bydelsnivå publiseres på Kommunehelsa statistikkbank og ble i uke 14 sendt til kommunene per post. 

Anbefaler to doser MMR-vaksine

Det er anbefalt at alle barn får to doser MMR-vaksine (meslinger, kusma og røde hunder) før fylte 16 år. Målet er minst 95 prosent vaksinasjonsdekning for å hindre utbrudd av sykdom. I henhold til barnevaksinasjonsprogrammet gis MMR-vaksine ved alderen 15 måneder og 11 år (6. trinn). 

Årets dekning viser at de aller fleste av to- og niåringene har fått sin første dose MMR-vaksine. Derimot er dekningen for to doser for 16-åringene på kun 91 prosent, og for tre fylker er den under 90 prosent. Samtidig har hele 97 prosent av 16-åringene fått minst én dose MMR.

– Den lave dekningen for to doser MMR til 16-åringene kan skyldes manglende tilbud om den andre dosen av MMR før fylte 16 år. Spesielt for eldre barn som ikke har fulgt det norske barnevaksinasjonsprogrammet de første leveårene, er det viktig å sikre et slikt tilbud, tilføyer Kongsrud.

Utfordringer for kommunene

Den årlige vaksinasjonsdekningen som publiseres er minimumstall. Lavere vaksinasjonsdekning kan i noen tilfeller skyldes manglende registrering i SYSVAK av tekniske årsaker. Dette kan være knyttet til journalsystemet lokalt eller kommunikasjonen mellom journalsystemet og SYSVAK. Manglende ressurser til å gjøre etterregistrering av vaksiner som er gitt før ankomst til Norge er en annen viktig faktor. 

– Vi ser at kommuner som har tilstrekkelig med ressurser til å sikre blant annet etterregistrering oppnår bedre vaksinasjonsdekning enn kommuner som ikke får prioritert dette, sier Kongsrud videre. 

Stabilt god vaksinasjonsdekning

Tabellen viser utdrag fra vaksinasjonsdekningen på nasjonalt nivå. 

 

Difteri

Meslinger

HPV-infeksjon (jenter)

2-åringer

96 %

96 %

-

9-åringer

94 %

96 %

-

16-åringer

91 %

91 %

81 %


Mer informasjon om dekningsstatistikken: