Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Lavt kalsium – varsel om høyt blodtrykk»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Lavt kalsium – varsel om høyt blodtrykk

Forskningsfunn

Lavt kalsium – varsel om høyt blodtrykk

Lavt kalsiuminntak under graviditeten kan være med på å forutsi høyt blodtrykk hos mor på et senere tidspunkt.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Lavt kalsiuminntak under graviditeten kan være med på å forutsi høyt blodtrykk hos mor på et senere tidspunkt.


Mange studier har vist at lavt kalsiuminntak og lavt kalsiumnivå øker risikoen for å utvikle høyt blodtrykk. Noen studier har antydet at effekten av lavt kalsiuminntak blir enda større dersom man spiser mye salt og lite frukt og grønt.

De nye resultatene fa Folkehelseinstituttet baserer seg på data fra Den norske mor og barn-undersøkelsen (MoBa) og Reseptregisteret. De viser at lavt kalsiuminntak kan gi en pekepinn på seinere forhøyet blodtrykk, særlig er dette tydelig dersom saltinntaket samtidig er høyt.

– Graviditet gir oss en interessant mulighet for å studere høyt blodtrykk, fordi blodtrykket hos mor ofte øker forbigående under svangerskapet. Kvinner som får økt blodtrykk under svangerskapet, har dessuten økt risiko for å utvikle kronisk høyt blodtrykk innen ti år. Men vi har tidligere visst lite om sammenhengen med kalsiuminntak, sier seniorforsker Grace Egeland ved Folkehelseinstituttet.

Styrker antakelse

Forskerne fra Folkehelseinstituttet og Universitetet i Bergen studerte denne sammenhengen mellom kalsiuminntak, saltinntak og blodtrykk hos 60 000 norske kvinner, som i perioden 2004 til 2009 deltok i Den norske mor og barn-undersøkelsen (MoBa). Bare kvinner med normalt blodtrykk før graviditeten ble inkludert i studien.

Kalsiuminntak fra mat, drikke og kosttilskudd ble beregnet ved hjelp av et innsendt spørreskjema utfylt i andre trimester (4.–6 svangerskapsmåned). Kvinnene ble fulgt i sju år etter fødselen. Forskerne koblet disse opplysningene med data om høyt blodtrykk fra Reseptregisteret, der bruk av blodtrykksmidler blir registrert.

– Våre resultater styrker antakelsen om at lavt kalsiuminntak kan være et varsel om seinere utvikling av høyt blodtrykk – særlig for kvinner som forbigående utvikler høyt blodtrykk under svangerskapet, sier Egeland, som også er professor ved Universitet i Bergen. 

Høyt blodtrykk (hypertensjon) er et stort folkehelseproblem som angår mer enn en firedel av verdens voksne befolkning. Høyt blodtrykk øker risikoen for hjerte- og karsykdommer, særlig hjerneslag.

Slik kan man forebygge høyt blodtrykk

Genetikk kan bidra til å forutsi risiko for høyt blodtrykk, men også andre faktorer som kosthold og fysisk aktivitet har en avgjørende betydning.

Et kosthold som inkluderer mye frukt og grønt, melkeprodukter og helkorn, som for eksempel havregryn og grovt brød, gir viktige næringsstoffer som kan forebygge utvikling av høyt blodtrykk.

I tillegg må man være varsom når det gjelder inntak av for mye salt som finnes i mange ferdigprodukter.

Når det gjelder kalsium, er forskningen ennå i tidlig fase, og det er for tidlig å gi råd om kalsium og blodtrykk. Kalsium fins i en lang rekke matvarer. I norsk kosthold er melkeprodukter en viktig kilde. For dem som har laktoseintoleranse, finnes det laktosereduserte eller laktosefri produkter som kan brukes.

Referanse: Low Calcium Intake in Midpregnancy Is Associated with Hypertension Development within 10 Years after Pregnancy: The Norwegian Mother and Child Cohort Study. Egeland GM, Skurtveit S, Sakshaug S, Daltveit AK, Vikse BE, Haugen M.
J Nutr. 2017 Sep;147(9):1757-1763. doi: 10.3945/jn.117.251520. Epub 2017 Jul 12.