Få varsel ved oppdateringer av «Høy smertetoleranse kan skjule symptomer på hjerteinfarkt»
Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:
- Høy smertetoleranse kan skjule symptomer på hjerteinfarkt
Forskningsfunn
Høy smertetoleranse kan skjule symptomer på hjerteinfarkt
Høy smertetoleranse kan forklare at enkelte ikke kjenner brystsmerter når de får et hjerteinfarkt, såkalte stumme infarkt. Det viser en studie som Folkehelseinstituttet har bidratt til.

Høy smertetoleranse kan forklare at enkelte ikke kjenner brystsmerter når de får et hjerteinfarkt, såkalte stumme infarkt. Det viser en studie som Folkehelseinstituttet har bidratt til.
Studien er del av Folkehelseinstituttets satsning for å forstå betydningen av smertefølsomhet for sykelighet.
Hjerteinfarkt uten å vite det
De fleste forbinder hjerteinfarkt med sterke brystsmerter og akutt medisinsk behandling. Det de færreste vet, er at mange har gjennomgått et hjerteinfarkt uten å vite det. Dette kalles et stumt infarkt, et hjerteinfarkt med få eller ingen symptomer.
I en ny studie har forskere ved Universitetet i Tromsø, Universitetssykehuset Nord-Norge, Folkehelseinstituttet og Oslo universitetssykehus undersøkt smertetoleransen hos personer med stumme infarkt sammenlignet med personer som hadde hatt et klassisk infarkt.
– Vi fant at personer med stumme infarkt har en signifikant høyere toleranse for smerte enn personer som har gjennomgått et klassisk infarkt, sier lege Andrea Milde Ørhn ved Universitetet i Tromsø.
Sammen med sine forskerkolleger har hun nylig publisert studien i det vitenskapelige tidsskriftet Journal of the American Heart Association.
Tok EKG og smertetest av flere tusen personer
Forskerne undersøkte 4849 personer med både elektrokardiografi (EKG) og en smertetest som sjekker hvor lenge man klarer å holde hånden i et kaldtvannsbad. Jo lenger deltakerne holder ut smertene i kaldtvannsbadet, desto høyere toleranse har de for smerte.
Et gjennomgått infarkt kan i ettertid påvises på EKG, og de som hadde tegn til tidligere infarkt på EKG, men ingen registrert diagnose i sykehusjournaler, ble definert som personer som hadde hatt et stumt infarkt.
– Ingen har tidligere undersøkt dette, og våre funn kan delvis forklare hvorfor noen opplever stumme infarkter, sier Ørhn.
– Vår studie viser at dette er en faktor man ikke må overse. Dersom man har høy smertetoleranse, kan faktisk symptomer på hjerteinfarkt maskeres slik at man ikke får rett diagnose og behandling, forteller forskeren.
Stor variasjon i smertefølsomhet
Smertefølsomhet varierer kraftig i befolkningen. Mange har en oppfatning av egen toleranse for smerte, men forskerne erfarer at denne oppfatningen ofte ikke stemmer.
– For eksempel tror mange at kvinner er mer smertetolerante enn menn, mens laboratorietester faktisk viser det motsatte, sier Christopher Nielsen ved Folkehelseinstituttet.
Metodene som ble brukt for å teste smertetoleranse i denne studien er å regne som eksperimentelle, og det finnes foreløpig ikke metoder som er presise nok til at de kan tas i bruk i klinisk praksis.
En lengre omtale av studien finner du på bloggnettstedet til Universitetet i Tromsø.
Referanse
Øhrn AM, Nielsen CS, Schirmer H, Stubhaug A, Wilsgaard T, Lindekleiv H. (2016). Pain Tolerance in Persons With Recognized and Unrecognized Myocardial Infarction: A Population‐Based, Cross‐Sectional Study. Journal of the American Heart Association. 2016;5:e003846, originally published December 21, 2016. DOI: 10.1161/JAHA.116.003846