Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Økt risiko for dødfødsel blant kvinner med hjerneslag i familien»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Økt risiko for dødfødsel blant kvinner med hjerneslag i familien

Forskningsfunn

Økt risiko for dødfødsel blant kvinner med hjerneslag i familien

Kvinner med hjerneslag i familien har økt risiko for dødfødsler, viser en ny studie fra forskere ved Folkehelseinstituttet og universitetene i Bergen og Oslo.

gravid_stetoskop_2.
gravid_stetoskop_2.

Kvinner med hjerneslag i familien har økt risiko for dødfødsler, viser en ny studie fra forskere ved Folkehelseinstituttet og universitetene i Bergen og Oslo.


Funnene kan gi et annet perspektiv på livsløpvitenskapen når det gjelder hjerte- og karsykdommer blant kvinner, ifølge artikkelen som er publisert i tidsskriftet BMJ Open. 

– Studien gav en sjelden mulighet til å se på risikofaktorer før svangerskap når det gjelder økt risiko for dødfødsler, sier Grace Margrethe Egeland, førsteforfatter og seniorforsker ved Folkehelseinstituttet.

Økt risiko også ved anstrengelser

Studien viser også at kvinner som deltok regelmessig i lett fysisk aktivitet minst tre ganger i uken, hadde mindre risiko for dødfødsler enn kvinner som ikke deltok i lett aktivitet.  Men, de som deltok regelmessig i anstrengende fysisk aktivitet hadde økt risiko for dødfødsler sammenliknet med kvinner som ikke deltok i slik aktivitet.

Forskerne koblet data fra Kohort Norge (CONOR) og Medisinsk fødselsregister. De studerte 13 497 fødsler hos 8478 kvinner som fikk ett barn etter 22. uke i svangerskapet. Det var 54 dødfødsler (4 per 1000).

Få opplever dødfødsler

I industrialiserte land ender om lag 4 av 1000 svangerskap med dødfødsel, dette er altså forholdsvis sjelden. Forfatterne understreker i studien av det lave antallet dødfødsler i Norge kan påvirke tilliten til resultatet.

Nedsatt fostervekst er etablert som den viktigste årsaken til dødfødsel. Formålet med denne studien var å evaluere om familiehistorie og livsstilsfaktorer også kunne spille en rolle.

Behov for mer forskning

Ifølge forskerne er det behov for mer forskning innen dette området. Landsforeningen uventet barnedød (LUB) har finansiert prosjektet.

Artikkelen kan leses  i sin helhet i tidsskriftet BMJ Open.