Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Anoreksi kan også ha metabolske årsaker»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Anoreksi kan også ha metabolske årsaker

Forskningsfunn

Anoreksi kan også ha metabolske årsaker

For første gang er det funnet en genvariant som viser at anoreksi også kan ha metabolske årsaker, ikke bare psykiske. Den er tidligere funnet ved sykdommer som type 1-diabetes og leddgikt. Det viser en stor internasjonal studie med data fra blant andre Folkehelseinstituttet.

Illustrasjonsfoto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox

For første gang er det funnet en genvariant som viser at anoreksi også kan ha metabolske årsaker, ikke bare psykiske. Den er tidligere funnet ved sykdommer som type 1-diabetes og leddgikt. Det viser en stor internasjonal studie med data fra blant andre Folkehelseinstituttet.


Dette er den største genetiske undersøkelsen som er gjennomført av anoreksi – en sykdom som så langt har blitt forklart som hovedsakelig psykisk. Studien omfatter 3 495 personer med anoreksi og en kontrollgruppe på 10 982 personer som ikke hadde sykdommen. Resultatene ble publisert 12. mai i nettutgaven til The American Journal of Psychiatry.

Flere internasjonale fagmiljøer har bidratt med data og gjennomført studien i fellesskap. De norske deltakerne med anoreksi ble rekruttert blant deltagerne i Folkehelseinstituttets store tvillingstudie.

– Kan være banebrytende

Resultatene er svært interessante, ifølge en av de norske deltakerne i forskergruppen, Ted Reichborn-Kjennerud, som leder Folkehelseinstituttets avdeling for psykiske lidelser:

– Dette er første gang at anoreksi blir satt i sammenheng med en genvariant og med metabolske faktorer. Genvarianten som nå knyttes til anoreksi er i tidligere studier blitt forbundet med type 1-diabetes og autoimmune sykdommer som blant annet leddgikt.

Reichborn-Kjennerud, som også er professor i psykiatri, understreker at det må flere studier til for å avklare denne sammenhengen ytterligere – men som han legger til:

– Kanskje kan vi snart se på anoreksi ikke bare som en psykisk lidelse, men også som en metabolsk sykdom.

Over 220 forskere slo seg sammen

Studien ble gjennomført av Psychiatric Genetics Consortium Eating Disorders Working Group – en internasjonal samarbeidsgruppe med rundt 220 forskere fra en rekke institusjoner over hele verden. Når internasjonale fagmiljøer samarbeider på denne måten over landegrensene, er det mulig å finne ut ting som ellers ikke ville bli oppdaget. Fra Folkehelseinstituttet deltok også områdedirektør Gun Peggy Knudsen.

– Uten et bredt internasjonalt samarbeid ville det ikke ha vært mulig å samle et så stort utvalg av pasienter med anoreksi og friske personer i en kontrollgruppe – og dermed oppdage at sykdommen har både metabolske og psykiatriske røtter, sier Knudsen.

Forskerne ser dette som det første funnet av flere som vil knytte anoreksi til genetiske varianter, og de fortsetter derfor å øke størrelsen på utvalget.

I dag finnes det ikke godt dokumentert behandling av anoreksi.

– Dersom man etter hvert oppfatter denne spiseforstyrrelsen som både en psykisk og en metabolsk sykdom, vil kanskje interessen for å forsøke å utvikle medisiner for behandling bli stimulert, sier Reichborn-Kjennerud.