Hopp til innhold

Valgte elementer er lagt i handlekurven

Gå til handlekurv
Nyhet

Barns kosthold er stort sett i tråd med anbefalingene

Ferske Ungkost-tall viser imidlertid noen klare svakheter: Dagens 9 - og 13-åringer har for høyt inntak av mettet fett og mat med tilsatt sukker, og de spiser for lite frukt, grønnsaker og fisk.

COLOURBOX5052821.jpg

Resultatene viser at kostholdet generelt er bra, men at det er et klart forbedringspotensial, sier ernæringsprofessor ved Universitetet i Oslo (UiO), Lene Frost Andersen.

Ungkost er en landsomfattende kostholdsundersøkelse blant 4. og 8.klasse. Andersen og hennes medarbeidere ved UiO har gjennomført kartleggingen og analysert resultatene, i samarbeid med Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet og Mattilsynet.

Nedgang i sukkerforbruket

Sukkerinntaket har gått betydelig ned siden 2000.

-Dette er en gledelig utvikling. Hos 9-åringer er sukkerinntaket redusert fra 17,3 prosent av det totale energiinntaket i 2000, til 12 prosent i dag. Blant 13-åringer har andelen sukker i kosten sunket fra 19, 1 prosent til 12,4 prosent, sier Andersen.

Nedgangen skyldes i stor grad mindre inntak av brus og sukkerholdig saft.

Fortsatt for søtt

Ungkost-undersøkelsen i 2000 viste at 9 - og 13-åringene hadde et veldig høyt inntak av tilsatt sukker, spesielt fra brus og saft, sier ernæringsprofessoren.

Til tross for en markant nedgang, får norske barn fortsatt i seg mer sukker enn den anbefalte maksgrensen på ti prosent av det totale energiinntaket. De største kildene til sukker i dag er brus, saft og godteri, akkurat som i 2000.  

Andelen energi fra sukker er høyere blant barn enn i den voksne befolkningen. Andersen påpeker at det er ekstra viktig for barn og unge i vekst og utvikling å få i seg mat som inneholder flest mulig viktige næringsstoffer. Høyt sukkerinntak utgjør derfor en større helsetrussel for barn enn i befolkningen under ett.

Gode rutiner viktig

De ferske Ungkost-resultatene er den tredje nasjonale kostholdsundersøkelsen blant barn og unge i Norge. De to forrige ble gjort i 1993 og 2000. Formålet er å følge utviklingen av barns kosthold over tid.

-Kostvaner etableres ofte tidlig i barndommen. Det er derfor viktig at barn utvikler et sunt og balansert kosthold som bidrar til god helse fra starten. Et sunt kosthold kan redusere risikoen for ulike livsstilssykdommer som hjerte- og karsykdom, osteoporose, enkelte kreftformer og type 2-diabetes, sier overlege Haakon Meyer i Folkehelseinstituttet.

Helsedirektoratet anbefaler et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter, fisk og begrensede mengder med bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.

Mye mettet fett

Ifølge anbefalingene bør andelen energi fra mettet fett i kostholdet ikke overstige maksgrensen på ti prosent. Gjennomsnittet for dagens 9- og 13-åringer er på 13 prosent.

De viktigste kildene til inntak av mettet fett er kjøtt - og meieriprodukter. For å få redusere andelen av energi fra mettet fett, er det viktig å velge magre kjøtt - og meieriprodukter. 

Relaterte dokumenter