Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Tolv gener er med å bestemme hvor mange barn vi får»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Tolv gener er med å bestemme hvor mange barn vi får

Forskningsfunn

Tolv gener er med å bestemme hvor mange barn vi får

Et internasjonalt forskerteam har funnet tolv gener som er med på å regulere forplantningsevnen. Disse genene kan bidra til å bestemme hvorfor noen får barn tidlig, mens andre forblir barnløse.

Familie
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Et internasjonalt forskerteam har funnet tolv gener som er med på å regulere forplantningsevnen. Disse genene kan bidra til å bestemme hvorfor noen får barn tidlig, mens andre forblir barnløse.


I alt inngår mer enn 300 000 kvinner og menn fra 63 nasjonale helseundersøkelser i studien, som er den største i sitt slag noensinne. En av de største delstudiene er Den norske mor og barn-undersøkelsen (MoBa) ved Folkehelseinstituttet. Forskningsarbeidet ble publisert i det anerkjente forskningstidsskriftet Nature Genetics mandag 31. oktober.

Spesifikke gener

Forskere så på deltakernes alder da de fikk sitt første barn og hvor mange barn de fikk i løpet av livet. Opplysningene ble sammenholdt med markørgener over hele genomet, altså i hele arvemassen vår. I alt fant forskerne tolv gener som spiller en viktig rolle for forplantningsevnen. Ti av de tolv genene var tidligere ukjente. Dette er et gjennombrudd i vår forståelse av genetiske årsaker til barnløshet.

Hittil er dette den største studien som har sett på fruktbarhetsgener i hele genomet. Studien er også den første som er stor nok til å studere menns fertilitetsgener.

– De nye genfunnene øker vår forståelse for den komplekse sammenhengen mellom gener og evnen til å få barn, sier Per Magnus, som er en av forskerne bak studien og leder av MoBa.

Magnus understreker at både gener og miljø – og ikke minst det enkelte menneskets valg – spiller sammen når det gjelder fertilitet og barnløshet. Fortsatt gjenstår det mye forskning før denne nye kunnskapen kan brukes i medisinsk praksis.

Får barn senere

Det er en trend at kvinner i den rike del av verden får barn senere enn før. Gjennomsnittsalderen for første fødsel er nå 28–29 år i mange land, inkludert Norge. Forskerne ser en sammenheng mellom økningen i fødealder, lavere fertilitet og uønsket barnløshet.

I Norge er i dag 24 prosent av 45-årige menn og 13 prosent av 45-årige kvinner barnløse.  

Forskere har beregnet at 48,5 millioner par på verdensbasis ikke kan få barn.

 – Vi ser at menn har lavere fertilitet en tidligere, men vi vet ikke nok om årsakene, sier Per Magnus.

Med denne studien kan forskerne fastslå at gener spiller en viktig rolle for forplantningsevnen. Gener kan forklare opp til 50 prosent av årsakene når det gjelder hvor tidlig eller sent vi får barn og hvor mange barn vi får i løpet av livet.  

– Det viktig at vi får økt innsikt i de genetiske årsakene til barnløshet. Genetikken kan vise seg å være like viktig som de sosiokulturelle og miljømessige faktorene, sier Per Magnus.

Referanse

Fra Folkehelseinstituttet har MoBa-forskerne Ronny Myhre, Bo Jacobsson, Astanand Jugessur og Per Magnus deltatt i studien.

http://www.nature.com/ng/journal/vaop/ncurrent/full/ng.3698.html