Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Svak sammenheng mellom bruk av paracetamol under svangerskapet og astma hos barn»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Svak sammenheng mellom bruk av paracetamol under svangerskapet og astma hos barn

Forskningsfunn

Svak sammenheng mellom bruk av paracetamol under svangerskapet og astma hos barn

Risikoen for astma er noe høyere hos barn som har blitt eksponert for paracetamol under svangerskapet og de første seks månedene etter fødselen. Men risikoen er lav viser en ny studie fra MoBa.

Vann og paracetamol.jpg

Risikoen for astma er noe høyere hos barn som har blitt eksponert for paracetamol under svangerskapet og de første seks månedene etter fødselen. Men risikoen er lav viser en ny studie fra MoBa.


I den nye studien har forskere undersøkt over 45 000 barn i den norske mor og barn- undersøkelsen (MoBa), og sett på utviklingen av astma hos barna ved tre og sju år.

Må ikke endre praksis

Rundt fem prosent av barna i MoBa hadde astma ved sju år.

Av de barna som hadde blitt eksponert for paracetamol under svangerskapet (47 prosent), eller de første seks månedene av livet (35 prosent), økte risikoen for å utvikle astma med henholdsvis 13 og 29 prosent i forhold til de barna som ikke hadde blitt eksponert.

Sammenhengen er svak, og denne typen resultater basert på befolkningsundersøkelser må fortolkes med varsomhet.

– Siden risikoen for astma er allerede på et lavt nivå (fem prosent), er ikke denne økningen av stor betydning. De fleste barna som er eksponert for paracetamol får ikke astma, sier forsker Maria Magnus ved Folkehelseinstituttet.

– Resultatene gir derfor ikke grunnlag for å endre anbefalingene om at paracetamol er førstevalget dersom man har behov for å bruke smertestillende eller febernedsettende legemidler, også når det gjelder gravide og spedbarn, sier Magnus.

Mulige forklaringer

Maria Magnus
Maria Magnus.

Studien viser at det kan være en sammenheng mellom paracetamolbruk og astma. Dette er også vist i andre studier. En mulig forklaring på en slik sammenheng kan være at det har med økt oksidativt stress å gjøre, ettersom paracetamol kan øke produksjonen av såkalte frie radikaler.

– Økt produksjon av frie radikaler kan føre til at kroppens antioksidantforsvar ikke strekker til. Dersom det blir en vedvarende ubalanse mellom mengden antioksidanter og frie radikaler, sier vi at kroppen utsettes for oksidativt stress. Vedvarende oksidativt stress kan ha innvirkning på immunforsvaret, forklarer Magnus.

En mulig forklaring er at det er personer med mer alvorlige eller langvarige plager (infeksjoner, feber, smerte) som bruker legemiddelet, noe som også kan være assosiert med astma.

Om studien

Studien inkluderte over 53 169 barn ved treårsalder og 45 607 ved sju år iMoBa. Informasjon om barnets bruk av astmalegemidler ved sju år fikk forskerne ved å koble data fra MoBa med data fra Reseptregisteret. Opplysninger om bruken av paracetamol ble innhentet gjennom spørreskjemaer.

Resultatene ble kontrollert for en rekke faktorer, som sosioøkonomisk status, genetisk predisposisjon, kjønn og årsaker til bruk av paracetamol (infeksjoner, feber og smerte).

Studien ble utført ved Folkehelseinstituttet i samarbeid med forskere ved Bristol University i Storbritannia.

Referanse

Magnus, M; Karlstad, Ø; Håberg, S; Nafstad, P; Davey Smith, G and Nystad, W (2016) Prenatal and Infant Paracetamol Exposure and Development of Asthma: the Norwegian Mother and Child Cohort Study. International Journal of Epidemiology, published online 09.02.2016.