Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Magefett øker risiko for hjerteinfarkt»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Magefett øker risiko for hjerteinfarkt

Forskningsfunn

Magefett øker risiko for hjerteinfarkt

En stor midje-hofte-ratio er en viktigere risikofaktor for hjerteinfarkt enn vekt, og særlig for kvinner under 60 år. Dette viser en ny studie fra Folkehelseinstituttet og Universitetet i Bergen.

midjemåling
Foto: Colourbox.com

En stor midje-hofte-ratio er en viktigere risikofaktor for hjerteinfarkt enn vekt, og særlig for kvinner under 60 år. Dette viser en ny studie fra Folkehelseinstituttet og Universitetet i Bergen.


I denne studien har forskerne fulgt 140 790 friske deltakere i helseundersøkelsene CONOR i Norge i perioden 1994-2003, og fått informasjon om hvor mange hadde fått akutt hjerteinfarkt i 2009.

Resultatene viser at personer med en høy midje-hofte-ratio (overflødig magefett, eller en epleformet kropp) har en høyere risiko for fremtidig hjerteinfarkt selv etter justering for konvensjonelle risikofaktorer som røyking, diabetes, blodtrykk, kolesterol og kroppsmasseindeks (Kroppsmasseindeks (KMI) og helse).

Gjeldende retningslinjer for fedme bruker kroppsmasseindeks og livvidde som et mål på fedme. Denne nye studien, som er i tråd med tidligere studier, foreslår midje-hofte-ratio som en svært verdifull målemetode for fedme.

– Selv om kroppsmasseindeks (vekt / høyde x 2) er nyttig, er det ikke en perfekt indikator på fedme siden indeksen kan bli påvirket av muskelmasse og beinlengde. Den forteller hos heller ikke hvordan vekten er fordelt, sier studiens hovedforfatter, professor Grace Egeland ved Folkehelseinstituttet.

Hoftemålinger viser bekkenstørrelse og muskler og fett rundt hoftene (setemuskelen og fett) mens livvidde sier noe om potensialet for fettopphopning rundt organene, som er en helserisiko. Når forskerne kombinerer både midjestørrelse og hoftestørrelse får de en bedre indikasjon om risikoen for fremtidig hjertesykdommer.

Sterkere effekt blant yngre kvinner

26 prosent av hjerteinfarktene hos unge til middelaldrende kvinner (under 60 år), og ni prosent hos unge til middelaldrende menn, ble forbundet med en høy midje-hofte-ratio. Forskerne hadde kontrollert for effekten av kroppsmasseindeks og de konvensjonelle kardiovaskulære risikofaktorene (røyking, diabetes, blodtrykk, kolesterol).

Midje-hofte-forskjellen ble ikke så sterkt knyttet til risikoen for hjerteinfarkt blant deltakere som var 60 år eller eldre. Dette er fordi aldring er forbundet med endringer i kroppssammensetning som reduserer nytten av fedmemålinger.

Forskerne fant også ut at selv med en slank midje (<102 cm for menn og <88 cm for kvinner), var høy midje-hofte-ratio en risikofaktor for hjerteinfarkt.

– Disse funnene er viktige fordi de antyder at midje-hofte-ratio kan brukes til å identifisere personer med risiko, særlig kvinner som ikke ville blitt identifisert via andre metoder, sier Egeland.

Risikofaktorer

Høyt alkoholinntak og mangel på fysisk aktivitet kan øke midje-hofte-ratioen. Dessuten kan en høy midje-hofte-ratio være en indikator på underliggende insulinresistens og hormonforstyrrelser, for eksempel høyt kortisol i forbindelse med stress og dårlig søvn.

Referanse

G.M. Egeland, J. Igland, S.E. Vollset, G. Sulo, G.E. Eide and G.S. Tell (2016). High Population Attributable Fractions of Acute Myocardial Infarction Associated with Waist – Hip Ratio. Obesity, published online March 31, 2016.