Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Fedme og høyt blodsukker hos gravide øker helserisiko for mor og barn »

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Fedme og høyt blodsukker hos gravide øker helserisiko for mor og barn

Forskningsfunn

Fedme og høyt blodsukker hos gravide øker helserisiko for mor og barn

For første gang har forskere brukt en genetisk forskningsmetode til å studere årsakssammenheng mellom fedme og høyt blodsukker hos mor og økt fødselsvekt hos barnet. Dette kommer fram i en ny studie med data fra Den norske mor og barn-undersøkelsen.

Kvinne står på vekt
Foto: Colourbox.com

For første gang har forskere brukt en genetisk forskningsmetode til å studere årsakssammenheng mellom fedme og høyt blodsukker hos mor og økt fødselsvekt hos barnet. Dette kommer fram i en ny studie med data fra Den norske mor og barn-undersøkelsen.


– Disse funnene kan bidra til bedre veiledning og oppfølging før og under graviditet. Vi har lenge observert at overvektige kvinner føder større barn, men til nå har det vært uklart hvilke faktorer hos mor som påvirker barnets vektutvikling, sier forsker ved Folkehelseinstituttet Ronny Myhre, som er en av medforfatterne av studien.

Data fra mer enn 30 000 kvinner i 18 internasjonale helseundersøkelser, blant annet Den norske mor og barn-undersøkelsen ved Folkehelseinstituttet, er med i studien. Forskningsresultatene er nylig publisert i det anerkjente forskningstidsskriftet The Journal of the American Medical Association (JAMA).

Studerer årsakssammenheng

Genene til alle mødrene i studien er kartlagt ved såkalt gentyping. Forskerne har brukt en genetisk forskningsmetode som kalles Mendelsk randomisering. Forskerne har benyttet tidligere kartlagte genvariasjoner, såkalte SNP-er (enkeltnukleotidpolymorfisme), som er kjent for å ha en sammenheng med Kroppsmasseindeks (KMI) og helse (KMI), blodsukkernivå, kolesterol og blodtrykk hos mor og sammenlignet med barnets vekt.

Forskerne fant at de viktigste risikofaktorene for økt fødselsvekt hos barnet er genvariasjoner som har sammenheng med overvekt og fedme og høyt blodsukkernivå hos mor.

For høy fødselsvekt gir helserisiko

Forskerne fant ikke at høyt kolesterol (fettstoffer) i mors blod førte til økt fødselsvekt hos barnet. Forskerne påviste derimot at høyt blodtrykk hos mor førte til redusert fødselsvekt hos barnet.

Myhre understreker at både for høy og lav fødselsvekt hos barnet er en risikofaktor både under fødselen og senere i livet.
– Barn med for høy eller for lav fødselsvekt er mer utsatt for ulike sykdomstilstander senere i livet. Det er viktig å følge opp disse barna i videre studier, sier Myhre.

Bedre veiledning og oppfølging av mor og barn

– Ny kunnskap om hvilke faktorer vi skal passe spesielt godt på, gjør at helsepersonell kan gi bedre råd og veiledning til kvinner i fertil alder og til gravide, sier Myhre.

Han peker på at det er de generelle kostholds- og helserådene som er viktige for denne gruppen: Det betyr blant annet å være fysisk aktiv i hverdagen, å erstatte sukkerrik mat med grove og grønne produkter og å drikke mer vann i stedet for brus.

Bakgrunn og referanse

«The Early Growth Genetics Consortium», der 18 internasjonale helseundersøkelser inngår, står bak forskningssamarbeidet med forskere fra Storbritannia, Nederland, Danmark, Norge, Finland, Sverige, Tyskland, USA, Australia og Kanada. 30 487 kvinner av europeisk herkomst deltok i studien med ett barn hver. Kvinnene kom fra Europa, Nord-Amerika og Australia. Barna var født i perioden 1929 –2013.
Lenke til studien: Genetic Evidence for Causal Relationships Between Maternal Obesity-Related Traits and Birth Weight, Journal of the American Medical Association; JAMA. 2016;315 (11): 1129–1140.

Det er også mulig å søke opp artikkelen i fulltekst via Helsebiblioteket.no.