Tvillingmødre mer utsatt for depresjon
Forskningsfunn
|Oppdatert
Tvillingmødre har større risiko for å bli deprimerte enn andre mødre. Det viser en ny studie fra Folkehelseinstituttet.
Forskere ved Folkehelseinstituttet og Universitetet i Oslo har benyttet Den norske mor og barn-undersøkelsen til å studere den psykiske helsen til tvillingmødre under graviditeten og i de første årene etter fødselen.
Fem år etter fødsel
- Vi fant at tvillingmødre ikke hadde mer depresjon eller angst under svangerskapet, men at den psykiske helsen ble dårligere over tid. Tvillingmødre hadde 77 prosent større risiko for depresjon fem år etter fødsel enn andre mødre, forteller seniorforsker ved Folkehelseinstituttet Eivind Ystrøm.
Komplikasjoner kan oppstå for både mor og barn ved tvillingfødsler. Forskerne undersøkte derfor om den økte forekomsten av depresjon kunne forklares av komplikasjoner under svangerskapet. Komplikasjoner kan være for eksempel svangerskapsforgiftning, komplikasjoner ved fødselen som keisersnitt eller komplikasjoner hos barnet som for eksempel lav fødselsvekt.
- Ingen av disse formene for komplikasjoner kunne fullstendig forklare den økte forekomsten av depresjon hos tvillingmødre, men det så ut til at en mindre andel av sammenhengen kunne tilskrives komplikasjoner hos barnet, sier Ystrøm.
Angst og depresjon
Angst og depresjon gir ulike problemer og skal ofte behandles ulikt av helsepersonell. Forskerne undersøkte derfor om tvillingfødsel kun hang sammen med depresjon eller kun sammen med angst.
Resultatene viste at det å få tvillinger kun hang sammen med depresjon, og at tvillingmødre ikke i like stor grad hadde mer angst.
- Depresjon er en konsekvens av stress, og siden tvillingmødre ikke har dårligere psykisk helse i utgangspunktet kan vi anta at de blir mer slitne enn andre mødre, sier Ystrøm.
Tvillinger kan ha lavere fødselsvekt, være for tidlig født, og kan i tillegg ha komplikasjoner som hjerneblødning og vansker med å puste.
- Med slike tilleggsfaktorer får tvillingmødre derfor mer stress enn belastningen av å få to barn på samme tidspunkt. På bakgrunn av funnene kan lengre permisjon for tvillingforeldre være et hensiktsmessig tiltak, sier Ystrøm.
I Norge er det rundt 1000 tvillingfødsler i året.