Hopp til innhold

Valgte elementer er lagt i handlekurven

Gå til handlekurv

Forskningsfunn

Derfor serveres berusede gjester

Publisert Oppdatert


Flere studier viser at det er lett å kjøpe alkohol på utesteder selv om man fremstår som beruset. Tre forhold kan bidra til å forklare hvorfor bartendere serverer berusede gjester.


Har du funnet en feil?

I en vitenskapelig artikkel i International Journal of Alcohol and Drug Research undersøker SIRUS-forsker Kristin Buvik hvorfor bartendere serverer berusede gjester.

– Jeg har intervjuet bartendere for å få deres virkelighetsforståelse. Jeg har også observert situasjoner der skuespillere spiller beruset mens de bestiller øl på serveringsteder, sier Buvik.

Hun forteller at tre forhold peker seg ut som viktige for å forstå overskjenkingen.

– For det første har bartendere en arbeidssituasjon som ikke alltid er tilpasset ansvarlig alkoholservering. Arbeidspress, høy musikk og dunkel belysning gjør det vanskelig å vurdere gjestene tilstrekkelig.

– For det andre skjer skjenkingen innenfor en drikkekultur der beruselse er akseptert og forventet. Bartendere ønsker å bevare god stemning i baren og de vil unngå konflikter med gjester. Gjester som nektes servering blir sinte.

Den tredje forklaringen handler om bartenderes motstand mot alkoholloven og kontrollørene som håndhever den. Når loven oppleves som håpløs, er det lettere å omgå den.

Få insentiver til å nekte gjester servering

Bartendere har få insentiver til å nekte gjester servering, særlig dersom gjesten er blid og hyggelig.

Aggressive gjester serveres for å unngå konflikt. Resultatet er at det er lett å få servering selv om man fremstår som beruset.

– Servering er normen, mens serveringsnekt blir betraktet som normbrudd, sier Buvik.

Referanse

Buvik K (2013). How bartenders relate to intoxicated customers. The International Journal of Alcohol and Drug Research 2, 1-6.

Dette er en nyhet fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS). SIRUS ble en del av Folkehelseinstituttet 01.01.2016.