Inntak av fullkorn og raffinerte kornprodukter og kreft insidens: vanlig inntak, endringer i inntak og substitusjonsmodeller og risiko for 20 krefttyper i Kvinner og Kreft studien
Om prosjektet
-
Prosjektperiode: 01.11.2025 - 31.12.2034 (Ikke påbegynt)
- Koordinerende institutt: Folkehelseinstituttet
-
Prosjektleder:
- Dagfinn Aune, Kreftregisteret, Folkehelseinstituttet
-
Prosjektdeltakere:
- Guri Skeie, Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet, UiT Norges arktiske universitet
- Alicja Wolk, Karolinska Institutet
- Anja Olsen, Kræftens Bekæmpelse
- Jakub G. Sobiecki, Imperial College London
Sammendrag
Vi vil bruke data fra Norwegian Women and Cancer study (Kvinner og Kreft) til å undersøke sammenhengen mellom inntak av fullkorn og raffinerte kornprodukter og risiko for ulike krefttyper. Vi vil bruke multivariabel Cox Proportional hazards regresjon for å undersøke sammenhengen mellom kvartiler (og på kontinuerlig skala) av fullkorn og raffinerte kornprodukter (og endringer over tid og substitusjon av raffinerte kornprodukter med fullkorn) og risiko for ca. 20 ulike krefttyper. Prosjektet kan bidra til 1) et mer komplett bilde og sterkere konklusjoner for hvilke kreftformer fullkorn kan beskytte mot og evt. hvilke kreftformer raffinerte kornprodukter har sammenheng med, 2) mer kvantitative anbefalinger vedrørende fullkorninntak for å forebygge kreft (f.eks. WCRF), 3) bedre estimater på hvor mange krefttilfeller som kan forebygges ved å modifisere kostholdet (e.g. Global Burden of Disease prosjektet) og 4) kreftforebygging.