Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Beredskapsdiagnostikk»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Beredskapsdiagnostikk

Beredskapsdiagnostikk

Nasjonalt beredskapslaboratorium ved FHI tilfredsstiller kravene til sikkerhet ved håndtering av bakterier og virus i smitterisikogruppe 3 (og 4), og bistår de mikrobiologiske sykehuslaboratoriene som har primæransvar for pasientprøver.

Nasjonalt beredskapslaboratorium ved FHI tilfredsstiller kravene til sikkerhet ved håndtering av bakterier og virus i smitterisikogruppe 3 (og 4), og bistår de mikrobiologiske sykehuslaboratoriene som har primæransvar for pasientprøver.


Innhold på denne siden

Beredskapslaboratoriet ved FHI koordinerer den mikrobiologiske beredskapen gjennom Nasjonal mikrobiologisk beredskapskomité som ble opprettet i 2006. Laboratoriet har nasjonal referansefunksjon for Bacillus anthracis, Brucella spp. og Burkholderia mallei/pseudomallei, og utfører primærdiagnostikk på disse agensene etter avtale. Beredskapslaboratoriet tilbyr også analyser for påvisning, identifikasjon og resistensbestemmelse av Francisella tularensis og påvisning av Coxiella burnetii. I tillegg har laboratoriet metodikk for preliminær påvisning av utvalgte virus og toksiner (se tabell). Diagnostikk av biologiske agens i pulverbrev ligger også under Beredskapslaboratoriets ansvar.

Agens Analyse Referansefunksjon
Bacillus anthracis qPCR, dyrkning og AST Ja
Brucella spp. qPCR, dyrkning, AST og NGS Ja
Burkholderia mallei/pseudomallei qPCR, dyrkning og AST Ja
Yersinia pestis qPCR, dyrkning og AST  
Francisella tularensis spp. qPCR, dyrkning og AST  
Coxiella burnetii qPCR  
Corynebacterium diphteriae/ulcerans qPCR (agens- og toksingenpåvisning) og dyrkning  
MERS CoV qPCR  
CCHFV qPCR  
Toksiner    
Botulinum neurotoksin type A, B, E og F qPCR (toksingenpåvisning; utføres kun på hverdager innenfor dagtid)  
Multiplex analyser    
Filmarray Biothreat panel 26 ulike target; 16 forskjellige patogene agens og toksiner
 
Filmarray Global Fever panel 19 ulike target; 6 bakterielle, 9 virale og 4 protozoiske
 

 

FHI har en avtale med P4-laboratoriet ved Folkhälsomyndigheten i Stockholm om å få utført analyser som krever et høyere sikkerhetsnivå, for eksempel undersøkelse for koppevirus og virale hemoragiske febersykdommer. Slike analyser gjøres etter avtale og krever kategori A-forsendelse. For enkelte av disse agensene, kan Beredskapslaboratoriet utføre preliminær diagnostikk.

Ta kontakt med mikrobiologisk beredskapsvakt for spørsmål vedrørende analyser som utføres ved Beredskapslaboratoriet. Forsendelse av prøver meldes til beredskapslaboratoriet på dagtid og vakthavende lege utenom ordinær arbeidstid.

Historikk

15.10.2021: Stor tekstendring og innsetting av tabell.