Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Zikavirus»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Zikavirus

Zikavirus

Som en del av importvirusdiagnostikk mottar FHI prøver fra pasienter for utredning etter reise til endemiske områder med zikavirus.

Som en del av importvirusdiagnostikk mottar FHI prøver fra pasienter for utredning etter reise til endemiske områder med zikavirus.


Innhold på denne siden

Screeningdiagnostikk utføres ved andre laboratorier

For utredning av asymptomatisk infeksjon av gravide med partnere og par som planlegger å få barn (IVF) kan prøvene sendes til mikrobiologiske avdelinger ved følgende helseforetak: OUS, Ullevål sykehus, Haukeland universitetssjukehus og St. Olavs Hospital. Råd til helsepersonell om zikafeber (artikkel, FHI.no)

FHIs rolle

Som en del av importvirusdiagnostikk mottar FHI serum og urinprøve fra pasienter for utredning etter reise til endemiske strøk for zikavirus med mistanke om myggoverført importfeber, smitte seksuelt fra viremisk person eller smitte i svangerskap.

Påvisning av zikavirus er nominativt meldepliktig til MSIS i gruppe A som ledd i nasjonal overvåkning. Klinisk mistanke om smitte i svangerskap og/eller zikavirusrelaterte fostermisdannelser skal meldes MSIS i tråd med kriterier for melding av zikavirus til MSIS. 

Alle mistenkte tilfeller om importfeber, mistanke om (asymptomatisk) smitte i svangerskap, ved fostermisdannelser og utredning av Guillain-Barré syndrom med epidemiologisk tilknytning til zikavirus, bør få tatt serum og urinprøve så snart som mulig etter symptomdebut. Sjansen for å påvise zikavirus i serum er størst i første sykdomsuke, men i urin kan viruset påvises opp til et par uker etter symptomdebut. Etter dette kan infeksjon diagnostiseres ved påvisning av spesifikke antistoffer i serum og er spesielt viktig ved utredning av asymptomatisk infeksjon og ved spørsmål om tidligere smitte. Zikavirus nukleinsyre kan påvises i serum/ EDTA-blod, spytt, urin, spinalvæske, sæd og i annet vev, men PCR-analyse av annet materiale enn blod må vurderes i hvert enkelt tilfelle. 

I tillegg kan FHI utføre konfirmering eller nærmere spesifisering med ev alternativ metode eller tilby supplerende analyser (for eksempel denguevirus) der det er mistanke om kryssreagerende antistoffer.

Følgende analyser kan utføres

  • Påvisning av IgM/IgG ELISA (Euroimmun anti-Zika Virus IgM/IgG)
  • Påvisning av virus ved kommersiell PCR (Altona RealStar Zika Virus RT-PCR)