Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Sandfluevirus»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Sandfluevirus

Sandfluevirus (Toscana-, Cypres-, Sicilian- og Naplesvirus)

Som en del av importvirusdiagnostikk mottar FHI serum og spinalvæske til utredning av pasienter med reiseanamnese til endemiske områder for sandfluevirus.

Som en del av importvirusdiagnostikk mottar FHI serum og spinalvæske til utredning av pasienter med reiseanamnese til endemiske områder for sandfluevirus.


Innhold på denne siden

FHIs rolle

FHI utfører ikke lenger utredning av pasienter med mistanke om sandfluefeber  (også kalt Phlebotomus- eller Pappatacifeber). Serum og spinalvæske fra pasienter for utredning etter reise til endemiske strøk, kan sendes til Folkehälsemyndigheten i Stockholm. De vanligste subtypene i Europa er Toscana-, Cypres-, Sicilian- og Naplesvirus og kan gi alt fra asymptomatisk infeksjon, 3 dagers influensalignende infeksjon til nevrologiske symptomer som meningitt og meningoencefalitt i sjeldne tilfeller.

Infeksjon med sandfluevirus er nominativt meldepliktig til MSIS i gruppe A under «virale infeksjoner i sentralnervesystemet». 

Det er nødvendig for valg av analysemetode at første sykdomsdag oppgis, samt reiseanamnese, reisevaksinasjon og alle relevante kliniske opplysninger. Det kan være relevant å vurdere relevant differensialdiagnostikk som inkluderer for eksempel vestnil-, japansk encefalitt- og skogflåttencefalittvirus (TBE-virus).