Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Rubellavirus (røde hunder)»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Rubellavirus (røde hunder)

Rubellavirus (røde hunder)

Folkehelseinstituttet er nasjonal referansefunksjon og nasjonalt WHO referanselaboratorium for rubellavirus (RUBV).

Folkehelseinstituttet er nasjonal referansefunksjon og nasjonalt WHO referanselaboratorium for rubellavirus (RUBV).


Innhold på denne siden

Referansefunksjon

Nasjonal referansefunksjon og nasjonal WHO referanselaboratorium for rubellavirus (RUBV) er lagt til FHI med den primære hensikt å bidra til en nasjonal epidemiologisk overvåking og utbruddsetterforskning.

WHO har som mål å eliminere rubella i Europaregionen, og Norge har forpliktet seg til å verifisere eliminering av rubella i Norge. Genetisk karakterisering av RUBV er viktig for verifiseringen. Genetisk karakterisering av viruset er også viktig ved utbrudd. Rubella er nominativt meldepliktig til MSIS i gruppe A som ledd i nasjonal (og internasjonal) overvåkning og er i smittevernsloven definert som en allmennfarlig sykdom.

FHI utfører referanseundersøkelse på alle mistenkte rubellatilfeller inkludert sera som er funnet IgM-positive på RUBV ved andre laboratorier i landet. Alle prøver der det har blitt påvist anti-rubellavirus IgM antistoffer ved andre laboratorier i landet skal sendes FHI for verifisering.  I tillegg utføres primærdiagnostikk ved mistanke om rubellainfeksjon og det mottas både serum og munnsekret til serologisk og genteknologisk analyse. Ved alle mistenkte sykdomstilfeller bør det i tillegg til serum tas prøve av munnsekret, urin, EDTA-blod, halsprøve, nasopharyngealaspirat eller spinalvæske for påvisning av rubellavirusnukleinsyre. Siden utslett kan ligne meslinger, vil referanselaboratoriet også undersøke prøver med tanke på meslinger dersom rubella blir avkreftet.

FHI mottar serum og munnsekret til analyse av IgM og/eller IgG. Munnsekret, EDTA-blod og urinprøver for påvisning av rubella-RNA bør helst tas innen 7 dager fra sykdomsdebut.

Følgende analyser kan utføres

  • Påvisning av IgM i serum med Euroimmun Anti-Rubella ELISA Virus IgM
  • Påvisning av IgG i serum EIA med Euroimmun Anti-Rubella ELISA Virus IgG og Serion ELISA Classic Rubella Virus IgG
  • Påvisning av IgG aviditet med Serion ELISA classic Anti Rubella Avidity Reagent
  • Påvisning av rubella-RNA i munnsekret, EDTA blod og urin ved RT-PCR (in house)
  • Genotyping ved sekvensering

Historikk

11.02.2022: 11.02.2022: Oppdaterte analyser ved rubelladiagnostikk: metodene Meddac Rubella IgM og VIDAS Rubella Virus IgM/IgG og Enzygnost Rubella IgG utgår i serum, men erstattes av Euroimmun anti-Rubella IgM/IgG i serum. Microimmune Rubella cEIA IgM i munnsekret utgår.