Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Gulfebervirus»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Gulfebervirus

Gulfebervirus

Som en del av importvirusdiagnostikk mottar FHI serum og spinalvæske for utredning av pasienter etter reise i endemiske områder med gulfeber.

Som en del av importvirusdiagnostikk mottar FHI serum og spinalvæske for utredning av pasienter etter reise i endemiske områder med gulfeber.


Innhold på denne siden

OBS

15.04.2023 faser vi ut antistoff- og antigenundersøkelser med ELISA og/eller immunfluorescens for chikungunya-, zika-, dengue-, vestnil-, japansk encefalitt- og gulfebervirus. Vi vil inntil videre fortsette med direkte agenspåvisning (PCR-analyser) i tidlig viremisk fase for chikungunya-, vestnil-, zika- og denguevirus.

Slik diagnostikk er aktuelt for reisende til endemiske strøk for gulfebervirus med mistanke om myggoverført infeksjon, bivirkninger av vaksinasjon (grunnet levende svekket vaksine) eller ved mistanke om smitte fra medisinsk utstyr, fra blod eller ved påvist smitte hos blodgiver.

Infeksjon med gulfeber er nominativt meldepliktig til MSIS i gruppe A som ledd i nasjonal (og internasjonal) overvåkning og er i smittevernloven definert som en allmennfarlig sykdom. Internasjonal rapportering til ECDC og WHO.

Ved klinisk mistanke og for påvisning av gulfebervirus skal primærlaboratorier sende serum og spinalvæske til FHI slik at disse kan analyseres. Det bør tas telefonisk kontakt med avdelingen før prøvene sendes. Dersom det er behov for direkte påvisning med PCR kan prøvene sendes Folkhälsomyndigheten.

Det er nødvendig for valg av analysemetode at første sykdomsdag oppgis, samt reiseanamnese, reisevaksinasjon og alle relevante kliniske opplysninger.

Følgende analyser kan utføres

  • Påvisning av IgM IIF (Euroimmun Anti-Yellow Fever Virus IgM) (avvikles 15.04.2023).
  • Påvisning av IgG IIF (Euroimmun Anti-Yellow Fever Virus IgG) (avvikles 15.04.2023).

Historikk

16.03.2023: Lagt inn informasjon om at 15.04.2023 faser vi ut antistoff- og antigenundersøkelser.