Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Denguevirus»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Denguevirus

Denguevirus

Diagnostikk av denguevirus er en del av import- og beredskapsdiagnostikk som utføres ved Folkehelseinstituttet etter avtale med lokale laboratorier.

Diagnostikk av denguevirus er en del av import- og beredskapsdiagnostikk som utføres ved Folkehelseinstituttet etter avtale med lokale laboratorier.


Innhold på denne siden

OBS

15.04.2023 faser vi ut antistoff- og antigenundersøkelser med ELISA og/eller immunfluorescens for chikungunya-, zika-, dengue-, vestnil-, japansk encefalitt- og gulfebervirus. Vi vil inntil videre fortsette med direkte agenspåvisning (PCR-analyser) i tidlig viremisk fase for chikungunya-, vestnil-, zika- og denguevirus.

Som en del av importvirusdiagnostikk mottar FHI serum fra pasienter for utredning av reisende til endemiske strøk for denguevirus (DF) type 1-4 hvor det er mistanke om myggoverført importfeber. Denguevirus er en del av import- og beredskapsdiagnostikk som utføres ved FHI. Diagnostikk av denguevirus inngår ikke i en nasjonal referansefunksjon, men FHI utfører slike tester etter avtale med lokale laboratorier. Påvisning av denguefeber er nominativt meldepliktig til MSIS i gruppe A som ledd i nasjonal overvåkning.

Ved påvisning av denguevirus oppfordres primærlaboratorier å sende pasientprøvene til FHI slik at disse resultatene kan bekreftes med alternativ metode og for nærmere typing av virus, enten ved serotyping (IF) eller videre genetisk karakterisering ved subtypespesifikk -PCR. Nærmere karakterisering av virus er først og fremst individrettet med tanke på subtyping.

Videre oppfordres primærlaboratoriene til å sende inn pasientprøver der diagnostikk er basert på hurtigtest for denguevirus. I disse tilfellene vil det være behov for konfirmering av både negativt og positivt resultat.

Det er nødvendig for valg av analysemetode at første sykdomsdag oppgis, samt reiseanamnese, reisevaksinasjon og alle relevante kliniske opplysninger. Det utføres samtidig relevant differensialdiagnostikk som inkluderer chikungunya- og zikavirus siden det klinisk og epidemiologisk er vanskelig å skille mellom disse virusene. 

Følgende analyser kan utføres

  • Påvisning av NS1-antigen ELISA (Euroimmun Dengue Virus NS1) (avvikles 15.04.2023).
  • Påvisning av IgM/IgG ELISA (Euroimmun anti-Dengue Virus IgM/IgG) (avvikles 15.04.2023).
  • Påvisning av IgM IIF (Euroimmun Anti-Dengue Virus IgM, type 1-4) (avvikles 15.04.2023).
  • Påvisning av IgG IIF (Euroimmun Anti-Dengue Virus IgG, type 1-4) (avvikles 15.04.2023).
  • Påvisning ved subtypespesifikk realtime PCR av denguevirus (1-4).

Historikk

16.03.2023: Lagt inn informasjon om at 15.04.2023 faser vi ut antistoff- og antigenundersøkelser.