Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Chikungunyavirus»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Chikungunyavirus

Chikungunyavirus

Chikungunyavirus-diagnostikk er en del av import- og beredskapsdiagnostikk som utføres ved Folkehelseinstituttet etter avtale med lokale laboratorier.

Chikungunyavirus-diagnostikk er en del av import- og beredskapsdiagnostikk som utføres ved Folkehelseinstituttet etter avtale med lokale laboratorier.


Innhold på denne siden

FHIs rolle

Som en del av importvirusdiagnostikk mottar Folkehelseinstituttet (FHI) serum fra pasienter for primærutredning av reisende til endemiske strøk for chikungunyavirus med mistanke om myggoverført importfeber. 

Diagnostikk er først og fremst individrettet og ikke en del av nasjonal overvåkning. FHI kan motta prøver til bekreftelse av mistenkte tilfeller fra andre laboratorier.

Det er nødvendig for valg av analysemetode at første sykdomsdag oppgis, samt reiseanamnese, reisevaksinasjon og alle relevante kliniske opplysninger. Det utføres samtidig relevant differensialdiagnostikk som inkluderer dengue- og zikavirus ettersom det klinisk og epidemiologisk sett er vanskelig å skille mellom disse virusene.

Følgende analyser kan utføres

  • Påvisning av IgM/IgG ELISA (Euroimmun anti-Chikungunya Virus IgM/IgG)
  • Påvisning av virus ved in-house PCR og sekvensering