Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Helminter i drikkevann»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Helminter i drikkevann

Helminter (marker/ormer) i drikkevann


Rundmark (Nematoder)

Ascaris lumbricoides

Denne spolormen er den vanligste innvollsmarken hos mennesker. Den kan overføres via vann som annen fekal forurensning fordi dens egg finnes i avføringen til individer som har parasitten. Direkte smittevei fra avføring til munn er mer vanlig. Hunder og katter kan ha andre arter spolorm (Toxocara spp og Toxascaris), og barn som leker i sandkasser kan få i seg egg fra sanden hvis slike dyr har gjort fra seg der. Smitte kan også skje via grønnsaker som spises rå hvis de er vannet ved overrisling med fekalt forurenset vann. Marken er i dag ganske sjelden hos mennesker i Norge. Spolormegg er relativt tunge og store og sedimenterer ganske raskt i vannkilder.

Bendelmark (Cestoder)

Cestoder som er parasitter hos mennesker, men trenger et dyr som mellomvert, og smitter derfor ikke direkte fra menneske til menneske. Noen av disse bendelmarkene vokser i fullt utviklet stadium hos mennesker og i larvestadium hos dyr, andre omvendt. Vann er en av mange smitteveier. De infeksiøse segmenter av bendelmarken kan tilføres resipientvannet bare med avføring fra endeverten for parasitten.

Av bendelmarker med mennesket som endevert overføres Taenia solium fra gris, og Taenia saginata fra kyr. Dyr kan få i seg eggene enten ved direkte å drikke forurenset vann, eller når de beiter på jorder som er vannet med infisert vann eller gjødslet med dårlig stabilisert naturgjødsel. Fordi menneske er endevert for bendelmarker som har storfe som mellomvert, bør ubehandlet kloakkslam ikke brukes som gjødsel på beitemark for storfe. Mennesker får i seg parasitten ved å spise utilstrekkelig kokt eller stekt kjøtt som inneholder larvestadiet.