Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Tetramorium caespitum»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Tetramorium caespitum

Tetramorium caespitum

Tetramorium caespitum har ikke norsk navn, men kalles for «grästorvmyra» på svensk og «pavement ant» på engelsk. Den finnes naturlig ute i Norge, og går bare unntaksvis inn i boliger.

Mørk sandmaur
Arbeider av Tetramorium caespitum. Arbeiderne er 2,5-4 mm lange, svartbrune og har korte torner på bryststykket. Første ledd etter bryststykket har en kraftig innsving. Tegnet etter Hoelldobler og Wilson (1990). The Ants. Springer-Verlag.

Tetramorium caespitum har ikke norsk navn, men kalles for «grästorvmyra» på svensk og «pavement ant» på engelsk. Den finnes naturlig ute i Norge, og går bare unntaksvis inn i boliger.


Innhold på denne siden

Hvordan ser mauren ut?

Arbeiderne har en størrelse på 2,5-4 mm. Dronningene er betydelig større (fra 6-8 mm). Maurene er svartbrune og noen ganger litt lysere. Maurene har to ledd i det tynneste kroppspartiet og det første av disse har en kraftig innsving. Sammenlignet med eitermaur (Myrmica sp.) er «tornene» på bryststykket korte.

Hvor finner vi mauren?

Mauren er utbredd over store deler av verden. I Norge finner vi den nord til Trøndelagsfylkene.

Hvordan lever mauren?

Tetramorium caespitum har reir i jord, gjerne med inngang under steiner. Den kan også ha reir i små hulrom. Den kan ha store kolonier med opptil 10 000 arbeidere, men det er vanligvis bare én dronning. Svermingen foregår i juni-juli, senest i først halvdel av august. Maurene lever av frø, planter, honningdugg fra bladlus på røtter og av ulike leddyr.

Hvilken skade gjør mauren?

I USA er den en av de vanligste maurene som anlegger reir inne i boliger. Den spiser på både søte og fete matvarer og kan være til stor irritasjon. Ved sverming kan det være store mengder med flygemaur, noe som er plagsomt mens det pågår.

Det er ikke kjent at T. caespitum kan gjøre skade på boliger. Det er bare kjent noen få tilfeller av at T. caespitum har slått seg til innendørs i Norge.

Hvordan bekjempe Tetramorium caespitum?

Det vil normalt ikke være nødvendig med bekjempelse av denne arten i Norge. I USA har forgiftet åte laget av maiskorn og soyaolje gitt gode resultater.