Hopp til innhold
Lukk

Få varsel ved oppdateringer av «Madeirakakerlakk»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte og slette din e-postadresse ved å følge lenke i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Madeirakakerlakk

Oops, noe gikk galt...

... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.

... last inn siden på nytt og prøv igjen.

Madeirakakerlakk

Publisert Oppdatert

Madeirakakerlakken har fått navnet sitt fordi den første gang ble beskrevet fra Madeira. Man antar at den opprinnelig kommer fra de vestlige områdene av Afrika.

Madeirakakerlakken har fått navnet sitt fordi den første gang ble beskrevet fra Madeira. Man antar at den opprinnelig kommer fra de vestlige områdene av Afrika.


Utbredelse

Madeirakakerlakken (Rhyparobia maderae) er utbredt over nesten hele verden, mens opprinnelsesstedet sannsynligvis er vest i Afrika. Det er etter det vi kjenner til ikke rapportert funn av denne arten i Norge.

Kjennetegn

Madeirakakerlakken er stor, mellom 4 og 5 cm lang. Fargen er lys brun til brunoliven. Den har to mørkebrune striper fremst på dekkvingene.

Atferd

Madeirakakerlakken beveger seg sakte når den løper i motsetning til en del andre arter som piler meget raskt av gårde. De voksne Madeirakakerlakkene kan fly aktivt. Ved forstyrrelser kan de utsondre et sekret med en meget ubehagelig lukt.

Madeirakakerlakk som skadedyr

En vanlig spredningsmåte for Madeirakakerlakken er ved import av bananer (og annen frukt). Når den opptrer innendørs er det oftest på fruktlager den finnes. Der kan den gjøre skade på frukt, både ved å spise på frukten, samt ved å forurense frukten med ekskrementer og et illeluktende sekret.

Forebygging og bekjempelse

Se artikkelen Fakta om kakerlakker for råd om forebygging og bekjempelse av disse insektene.

Innhold på denne siden