Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Brødbille»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Brødbille

Brødbille

I gamle dager var brødbiller (Stegobium paniceum) et fast innslag i skipskjeks og kavringer. Denne billen kan i dag finnes i tørre brødprodukter og krydder som har lang lagringstid. Larvene lever i skjulte ganger i produktene, og insektene merkes ikke før billene begynner å fly mot vinduene på kjøkkenet, oftest i stort antall.

Brødbille
Brødbillen er 2 - 3 mm lang. FHI - Preben Ottesen

I gamle dager var brødbiller (Stegobium paniceum) et fast innslag i skipskjeks og kavringer. Denne billen kan i dag finnes i tørre brødprodukter og krydder som har lang lagringstid. Larvene lever i skjulte ganger i produktene, og insektene merkes ikke før billene begynner å fly mot vinduene på kjøkkenet, oftest i stort antall.


Innhold på denne siden

Utseende

Brødbillen tilhører familien borebiller, Anobiidae. De voksne billene er 2 - 3 mm lange, rødbrune og kledd med korte, gylne, utstående hår. Antennene har tre lange endeledd og dekkvingene har lengdestriper. En liknende art er tobakksbille, men de har sagtakkete antenner og glatte dekkvinger. Også stripet borebille likner, men den er gjerne mørkere, litt større og med korte hår på dekkvingene som ligger flatt ned, dvs. at de ikke er utstående. Larvene blir opptil 5 mm lange. De er gulhvite og krummet som en U når de ligger inne i matvarene.

Utvikling

En brødbillehunn legger ca. 100 egg i en periode på ca. 3 uker. Eggene legges hvor som helst, men vanligvis i tidligere angrepne varer hvor den er klekt. De nyklekte larvene er 0,5 mm lange, 0,12 mm brede, med forholdsvis lange bein og meget aktive. De vandrer omkring for å finne næringsstoffer og trenger inn gjennom de minste sprekker i pakninger av kjeks o.l. Nyklekte larver kan leve over 1 uke uten mat. Etter hvert som larven vokser blir den tykk og lite bevegelig. Forpuppingen skjer inne i en kokong inne i larvegangen eller i matvarene ellers. Til kokongen er det festet ekskrementer og andre partikler som virker som kamuflasje.

Den voksne billen lager seg et såkalt flyvehull på samme måten som borebillene. Dette er et sirkelrundt hull 1-2 mm i diameter i kjeks, suppepose, tapet m.m. hvor den har levd. Etter parring og egglegging søker billene mot lyset og finnes da ofte døde i vinduskarmer og lampekupler. Eggleggingen varer ca. 3 uker, men billen kan leve ca. 2 måneder. Det er bare larven som spiser, ikke de voksne billene. Billene er gode flyvere.

Livssyklus fra egg til bille tar 2 - 3 måneder ved 22 °C, men hele 7 måneder ved 17 °C. Eggets inkubasjonstid er bare 8 døgn ved 28 °C, men forlenges til 28 og 37 døgn ved henholdsvis 18 og 17 °C. Ved 4-5 °C skjer det ingen utvikling i egget, men det kan overleve i 4 måneder. Larvens utviklingstid er ca. 70 døgn ved 26 - 27 °C, men forlenges til ca. 200 døgn ved 17 °C. Puppens utviklingstid er 12-18 døgn.

Skade

Brødbillelarvene angriper ikke treverk, men tørre stivelsesholdige planteprodukter som brødvarer, frø, krydder, nøtter, kakaobønner, tobakk, herbarier o.l. Den kan også leve i tørket kjøtt og lær og har gjort skade på bøker og papir. Brødbillene lever i symbiose med sopper som forsyner dem med B-vitaminer.

De matvarer som særlig angripes og produserer en stor billebestand er kjeks, kavringer, knekkebrød, gammelt tørt brød og havregryn. Den er også funnet i hundefôr og i tapeter oppklistret med hvetemelsklister. Slike tapeter kan bli gjennomhullet som skutt på med haglegevær.

Brødbillen er kjent som skadedyr i Egypt 2500 år f.Kr. Den var et kjent dyr i skipskjeks og kavringer på fartøyer i eldre tider og er med skipsfarten spredt over det meste av jorden.

Bekjempelse

Bekjempelsen består i å oppspore de varene hvor brødbillen formerer seg og uskadeliggjøre formeringsstedet ved å fjerne dette eller varme varene til 60 °C i 10 minutter (gjennomvarming), eller frysing i fryseboks (-20 °C) i et par døgn. Alle varer i matskapet må kontrolleres for å se om billene har spredt seg. Støvsuging for å fjerne små larver er bedre en vasking.

I større lager og fabrikker må en etter angrep og bekjempelse av brødbillene foreta nøye kontroll og følge utviklingen over lengre tid med hensyn til forekomst av biller. I alvorlige tilfeller, hvor store varepartier er angrepet, kan det bli nødvendig å gasse varene eller hele bygningen. De aktuelle gassene er meget giftige og er bare tillatt brukt av profesjonelle skadedyrbekjempere med spesialutdannelse og såkalt SoX-godkjenning.

Brødbillen krever forholdsvis høy temperatur for sin utvikling og masseformering. Kjølig lagring av matvarer vil derfor være et godt forebyggende tiltak mot denne billen. Ved temperaturer under 10 °C er dyrene inaktive, men det kreves et opphold på en ukes tid ved -10 °C for å drepe alle stadier.