Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Langtidsopphold i malariaområder»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Langtidsopphold i malariaområder

Malariaveilederen

Langtidsopphold i malariaområder

Langtidsopphold i malariaendemiske strøk representerer en særskilt utfordring. En reiserådgiver kan ikke sitte inne med all informasjon om alle tenkelige destinasjoner og de lokale endemiske forhold.

Langtidsopphold i malariaendemiske strøk representerer en særskilt utfordring. En reiserådgiver kan ikke sitte inne med all informasjon om alle tenkelige destinasjoner og de lokale endemiske forhold.


Både utbredelsen av mygg og parasittenes resistens kan variere over små avstander. I tillegg innebærer langvarige opphold til­leggsproblemer i det at ikke alle tilgjengelige legemidler er utprøvd for langtidsbruk. Meflokin (Lariam®) kan brukes i profylaksedoser i flere år. Den tidligere begrensning på hvor lenge man bør bruke atovakvon-proguanil falt bort i 2012, og beslutningen om hvor lenge dette medikamentet kan brukes tas av utskrivende lege

Langtidsprofylakse med hydroksyklorokinsulfat fører ikke til retinopati i de dosene som brukes til malaria­profylakse. Hos leddgiktpasienter brukes imidlertid dagsdoser på størrelse med ukesdosen ved malariaprofylakse, og med slike doser over lang tid anbefales regelmessig kontroll hos øyelege.

Under langtidsopphold kan det også være aktuelt å få barn, og det påvirker valget av profylakseregime for kvinner. En gravid og ikke-immun kvinne må vurdere risikoen ved å pådra seg falciparum-malaria opp mot en mulig økt risiko for spontanabort.

Å sette sammen et adekvat regime til langtids­reisende, ev. med barn, kan være komplisert. Ved tvil, bør en konsultere spesialist. Det er dessuten et godt råd å forhøre seg med organisasjoner som er representert i det aktuelle området og andre som har vært der tidligere.