Få varsel ved oppdateringer av «Distribusjon og fordeling av vaksiner og utstyr»
Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:
- Distribusjon og fordeling av vaksiner og utstyr
Distribusjon og fordeling av vaksiner og utstyr
Folkehelseinstituttet (FHI) er ansvarlig for å kjøpe inn vaksiner og Helsedirektoratet for å kjøpe inn nødvendig utstyr til vaksinering og håndtering av koronavaksinene.
Folkehelseinstituttet (FHI) er ansvarlig for å kjøpe inn vaksiner og Helsedirektoratet for å kjøpe inn nødvendig utstyr til vaksinering og håndtering av koronavaksinene.
Innhold på denne siden
Utstyr til vaksinering og håndtering av vaksiner
Informasjon om vaksineutstyr ligger i Koronaveilederen Kap. 7 hos Helsedirektoratet.
Helsedirektoratet har avviklet det nasjonale lageret av vaksinasjonsutstyr.
Mottak, godkjenning og lager av koronavaksiner
Folkehelseinstituttet er ansvarlig for varemottak, lagring og distribusjon av koronavaksine. Koronavaksine med ekstraordinære krav til frakt og lagring (-90 °C til -60 °C) blir distribuert direkte til sykehusapotek. Videre fordeling til kommuner og helseforetak skjer fra det enkelte sykehusapotek.
Følgende vaksiner har fått utvidet holdbarhet til 18 måneder i ultrafryser (-90 °C til -60 °C):
- Comirnaty 3 µg/dose konsentrat til injeksjonsvæske (rødbrunt lokk)
- Comirnaty 10 µg/dose konsentrat til injeksjonsvæske (oransje lokk)
- Comirnaty Original/Omikron BA.4-5 (5/5 µg/dose) konsentrat til injeksjonsvæske (oransje lokk)
- Comirnaty Original/Omikron BA.4-5 (15/15 µg/dose) injeksjonsvæske, dispersjon (grått lokk).
Comirnaty 30 µg/dose konsentrat til injeksjonsvæske (lilla lokk) har tidligere fått utvidet holdbarhet til 15 måneder i ultrafryser (-90 °C til -60 °C).
Utvidelsene ble gjort med tilbakevirkende kraft. Som tidligere er det holdbarhet angitt på esken (holdbarhet ved 2 - 8 °C) som vaksinatør skal forholde seg til, og ikke holdbarhet angitt på hetteglasset (holdbarhet ved -90 °C til -60 °C). Hetteglass blir ikke merket om med ny holdbarhetsdato i ultrafryser. Holdbarhet angitt på esken (holdbarhet ved 2 - 8 °C) kan derfor være lenger enn holdbarhet angitt på hetteglassene. Det følger et brev med hver enkelt forsendelse som forklarer dette.
Fordeling og prioritering av vaksinene
Utfra gitte prioriteringskriterier og leveringsplan for de ulike koronavaksinene til Norge lager Folkehelseinstituttet en plan for leveranser til kommuner og helseforetak.
Kommuner som ønsker koronavaksiner melder behov på nettskjema tilsendt via Statsforvalter (torsdager). Frist for utfylling er påfølgende onsdag, med levering to uker fram i tid. Fra og med uke 3 2023 vil kommunene få levert koronavaksine annenhver uke.
Natriumklorid 9 mg/ml til fortynning av Comirnaty konsentrat til injeksjonsvæske ble sendt ut til alle kommuner før oppstart av vaksinasjonsprogrammet. Ved behov kan mer natriumklorid bestilles i Folkehelseinstituttets nettbutikk for vaksiner vaksinebestilling.fhi.no. Kommuner som ikke har tilgang til nettbutikken kan bestille på epost: Husk å inkludere kundenummer (evt. navn på kommune/helseforetak) samt mengde NaCl dere vil bestille.
Fra og med uke 40-2022 distribueres Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 til oppfriskningsvaksinering. Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 til leveres som bruksklar (“ready to use”) injeksjonsløsning i hetteglass (6 doser pr. hetteglass).
Den originale Comirnaty til grunnvaksinering (lilla plastlokk på hetteglass) er tilgjengelig som konsentrat som må fortynnes med saltvann før bruk.
Kommuner og helseforetak må melde leveringsadresser og kontaktpersoner til vaksineforsyningen (informasjonsbrev nr. 2 om koronavaksinasjonsprogrammet).
Utsending av koronavaksiner
Folkehelseinstituttet vil sikre hensiktsmessig og rask levering til mottaker.
Ruteplaner for transport til kommuner/ helseforetak utarbeides i samarbeid med transportør. Ruteplanene brukes for å gi hver kommune/ helseforetak beskjed om leveringsdato og klokkeslett.
Det legges hovedsakelig opp til transport med kjølebil/ kjølekube til Sør-Norge. Temperaturen overvåkes kontinuerlig under transporten. Kjøleemballasje benyttes der det er mest hensiktsmessig, blant annet til Nord-Norge.
Folkehelseinstituttet vil kunne spore leveransestatus på forsendelser som går ut via deres transportører. Folkehelseinstituttet holdes orientert om eventuelle forsinkelser og problemer med levering til mottaker. Dialog med mottaker om eventuelle forsinkelser vil gjøres av Folkehelseinstituttet eller transportør. Mottak/ levering vil være synlig for Folkehelseinstituttet i sanntid.
Ordinering av koronavaksiner
I henhold til forskrift om rekvirering og utlevering av legemidler fra apotek (1) kan leger og helsesykepleiere rekvirere og dermed ordinere covid-19-vaksiner i det nasjonale vaksinasjonsprogrammet. Fra og med 1. januar 2021 har også sykepleiere en midlertidig rett til slik rekvirering jf. forskrift om nasjonalt vaksinasjonsprogram (2) og forskrift om legemiddelhåndtering for virksomheter og helsepersonell som yter helsehjelp (3). Fra og med 22. mars 2021 har også provisorfarmasøyter og reseptarfarmasøyter en midlertidig rett til slik rekvirering jfr. § 2-5a og § 2-4 i forskrift om rekvirering og utlevering av legemidler fra apotek (1). Rekvireringsrett for sykepleiere og farmasøyter gjelder fram til 1. januar 2023, og omfatter også legemidler som er nødvendig for administrering av vaksinen.
Rekvireringsretten er begrenset til vaksinering i henhold til koronavaksinasjonsprogrammet. Dette betyr at bare vaksinering som skjer etter avtale med kommune eller helseforetak omfattes og at denne skal være i tråd med Folkehelseinstituttets retningslinjer.
Rekvirering og ordinering av vaksine er en oppgave som ikke kan delegeres i henhold til helsepersonellovens § 5 om bruk av medhjelper (4). Dette følger av helsepersonellovens § 4, tredje ledd (4), som presiserer at beslutninger om behandling ikke kan delegeres til annen person uten medisinsk kompetanse.
Dersom en lege, helsesykepleier eller sykepleier har ordinert vaksine til en pasient kan de imidlertid benytte seg av medhjelper for å få administrert vaksinen.
Kommuner og helseforetak må ta hensyn til begrensninger i hvem som har rett til å ordinere vaksine til enkeltperson i sin planlegging av vaksinasjon.
Dersom det kommer ytterligere endringer i regelverket om ordinering av koronavaksiner, vil informasjon om dette bli formidlet til kommuner og helseforetak.