Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Strakstiltak ved eksponering av ebolavirus på hud eller slimhinner»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Strakstiltak ved eksponering av ebolavirus på hud eller slimhinner

Strakstiltak ved eksponering av ebolavirus på hud eller slimhinner - veileder for helsepersonell

Personer som har kommet i direkte kontakt med kroppsvæsker fra en ebolapasient, må få hjelp til å fjerne dette raskt. Kapitlet tar for seg hvordan eksponert hud og slimhinner skal desinfiseres og skylles.

Personer som har kommet i direkte kontakt med kroppsvæsker fra en ebolapasient, må få hjelp til å fjerne dette raskt. Kapitlet tar for seg hvordan eksponert hud og slimhinner skal desinfiseres og skylles.


Den som hjelper til med å fjerne, desinfisere og skylle, må bruke beskyttelsesutstyr.

Tiltak og råd

  • Forhold deg rolig. Tenk igjennom hvordan du kan unngå ytterligere eksponering for smittestoff.
  • Beskyttelsesutstyr, klær og sko som er synlig kontaminert med kroppsvæsker, tas av, legges direkte i gul pose og håndteres som smittefarlig avfall.
  • Kroppsvæsker på bar hud vaskes bort med en klut som er fuktet med såpevann. Deretter desinfiseres huden med desinfeksjonssprit (70-85 %). Brukt materiale kastes som smittefarlig avfall.
  • Kroppsvæsker på ikke-intakt hud og sår skylles umiddelbart med vann og desinfiseres deretter med Klorhexidin 1mg/ml. Omliggende hudområder desinfiseres deretter med sprit.
  • Ved sprut av kroppsvæsker mot øyne, skylles øynene umiddelbart med rikelig vann i minst 5 minutter med lukket munn. Vann/slim som eventuelt samler seg i nesen fra tårekanalen, blåses ut i papir og kastes som smittefarlig avfall.
  • Dersom kroppsvæsker kommer inn i munnen, skylles munnen gjentatte ganger med vann, men uten at vannet svelges.

Underveis i strakstiltakene kan det være nødvendig å utføre håndhygiene flere ganger og bruke rent beskyttelsesutstyr for å unngå ny eksponering av hud og slimhinner, for eksempel hansker, tette briller og munnbind.

Etter skylling og desinfeksjon kan den eksponerte personen vaske seg med såpe og vann i vanlig dusj.

For å sikre riktig oppfølging må kommunelegen varsles om alle som har blitt eksponert for kroppsvæsker fra personer med mistenkt eller bekreftet ebola, og hvordan eksponeringen skjedde.