Få varsel ved oppdateringer av «Tiltak når ebola mistenkes på fly»
Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:
- Tiltak når ebola mistenkes på fly
Tiltak når ebola mistenkes på fly
Anbefalte rutiner for norske flykontrollsentraler/-tårn/-driftssentraler, point-of-entry lufthavner, andre flyplasser med internasjonale ruter, AMK-sentraler og kommuneleger ved spørsmål om ebola hos flypassasjerer.
Anbefalte rutiner for norske flykontrollsentraler/-tårn/-driftssentraler, point-of-entry lufthavner, andre flyplasser med internasjonale ruter, AMK-sentraler og kommuneleger ved spørsmål om ebola hos flypassasjerer.
Vurderingen skal baseres på
Ebola mistenkes bare hos personer som har blitt syke etter å ha vært i berørte geografiske områder i løpet av de siste 21 dagene.
Vurderingen baseres på:
- informasjon om utbruddsområder
- risiko for å være smittet
- sykdomstegn
Smitteverntiltak skal i minst mulig grad forsinke nødvendig helsehjelp.
Varsling ved mistanke om ebola hos flypassasjerer
Flykontrollsentralen/-tårnet/-driftssentralen som kontaktes av flyet spør om følgende:
- Har passasjeren vært i et område med ebola-utbrudd de siste 21 dagene? Eventuelt hvor og når?
Hvis svaret er JA:
- Har han/hun hatt kontakt med personer med feber, oppkast, diaré eller blødninger?
og
- Har passasjeren feber, oppkast, diaré, blødninger eller andre sykdomstegn? Eventuelt hvilke?
Flykontrollsentralen/-tårnet/-driftssentralen som har vært i kontakt med flyet, tar direkte kontakt med kommunelegen i den kommunen der flyet skal lande (mobil vakttelefon) eller med Folkehelseinstituttets smittevernvakt (tlf. 21 07 63 48) dersom man ikke får tak i kommunelegen. Varslingsplikt er hjemlet i IHR forskriften § 5.
Kommunelegen, eventuelt smittevernvakta ved Folkehelseinstituttet, gir råd om hvilke smitteverntiltak som bør iverksettes. Med mindre flyet har et driftsproblem som vil gjøre reisen utrygg, kan kommunelegen beslutte å omdirigere flyet til Gardermoen eller annen point-of-entry-flyplass (Bergen lufthavn Flesland eller Tromsø lufthavn Langnes) - dersom det vurderes som nødvendig av behandlings- og smittevernmessige hensyn.
Beslutning om å omdirigere luftfartøy er hjemlet i IHR-forskriften § 17 tredje ledd. Helsedirektoratet har også slik myndighet, kontakt eventuelt Helsedirektoratets beredskapsvakt.
Flykontrollsentralen/-tårnet/-driftssentralen som har vært i kontakt med flyet, skal også ringe AMK (tlf. 113) og formidle de samme opplysningene om passasjeren (gjentas av AMK). Hvis forventet landingssted dekkes av annen AMK-sentral, formidler AMK opplysningene dit.
AMK kontakter umiddelbart:
- kommunelegen som har smittevernansvaret for flyplassen (mobil vakttelefon)
- smittevernvakta ved Folkehelseinstituttet (tlf. 21 07 63 48)
- nasjonalt CBRNe-senter ved Oslo universitetssykehus, Ullevål (tlf. 22 11 73 50)
- vakthavende infeksjonslege ved nærmeste universitets- eller regionsykehus
Dersom kommunelegen eller smittevernvakta ved Folkehelseinstituttet vurderer det som sannsynlig at passasjeren har ebola, skal råd om omdirigering til Oslo lufthavn Gardermoen vurderes, slik at innleggelse kan skje direkte ved høysikkerhetsisolatet ved Oslo universitetssykehus Ullevål (tlf. 22 11 73 50). Alternativt skal omdirigering til annen point-of-entry flyplass vurderes (Bergen lufthavn Flesland, Tromsø lufthavn Langnes).
Flykontrollsentralen/-tårnet/-driftssentralen eller kommunelegen som er i kontakt med flyet, minner om at "passenger locator forms" skal deles ut av flypersonalet (jf. WHO/IATA), fylles ut av aktuelle medpassasjerer og gis til kommunelegen ved ankomst.
Ved mistanke om annen sykdom enn ebola følges vanlige AMK-rutiner for behandlingsråd/tiltak.
Tiltak etter landing ved ebola-mistanke hos flypassasjer
Kommunelegen er ansvarlig for å lede arbeidet med håndtering av hendelsen. Politiet bistår kommunelegen når det gjelder vakt og sikring.
Tømming av flyet bør skje i samråd med kommunelegen og/eller Folkehelseinstituttets smittevernvakt.
Passasjeren som mistanken gjelder (indekspasienten) skal skilles fra de andre passasjerene. Personell som håndterer vedkommende eller som er i kontakt med mistenkt smittefarlig materiale (kroppsvæsker), skal benytte anbefalt personlig beskyttelsesutstyr som i ambulansetjenesten, Beskyttelsesutstyr i primærhelsetjenesten - veileder for helsepersonell. Flybesetningen bruker vernebekledning iht. egne retningslinjer.
Kabinansatte og medpassasjerer som har vært direkte eksponert for kroppsvæsker fra indekspasienten, må kartlegges.
Alle øvrige passasjerer kan forlate flyet og føres til et eget område for hånddesinfeksjon, kartlegging av eventuell nærkontakt med indekspasienten, registrering (passenger locator forms eller annet) og for å motta informasjon om hendelsen før de forlater flyplassen.
Kabinansatte og passasjerer som har vært direkte eksponert for kroppsvæsker fra indekspasienten gjennom ubeskyttet kontakt, skal føres til et egnet sted og få rengjort og desinfisert hud og slimhinner, Strakstiltak ved eksponering av ebolavirus på hud eller slimhinner - veileder for helsepersonell.
Hvis mistanken om ebola opprettholdes av kommunelegen, skal AMK sørge for at indekspasienten transporteres til sykehusisolat med ambulanse iht. gjeldende faglige råd for prehospital håndtering av mistenkt ebolavirussykdom, se Transport til og mellom sykehus - veileder for helsepersonell.
Kommunelegen er ansvarlig for at kontaktene følges opp og får nødvendig informasjon i etterkant.