Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Om koronatest»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Om koronatest

Om koronatest

Rådet om å være hjemme i 4 døgn etter positiv test ble opphevet av Regjeringen 5. april 2022, og ble erstattet med råd om å være hjemme når man føler seg syk.

Rådet om å være hjemme i 4 døgn etter positiv test ble opphevet av Regjeringen 5. april 2022, og ble erstattet med råd om å være hjemme når man føler seg syk.


Hva skal du gjøre ved nyoppståtte luftveissymptomer?

Det er ikke lenger en generell anbefaling til befolkningen om koronatesting.

Dersom du er syk og oppsøker lege, vil legen din vurdere hvilke videre undersøkelser som skal gjøres. Rådet om å holde seg hjemme når du blir syk, gjelder uansett om du tester deg og uansett hvilket resultat testen viser. 

Testing for å vurdere behandling med nirmatrelvir + ritonavir (Paxlovid)  

Enkelte grupper har høyere risiko for å utvikle alvorlig sykdom hvis de blir smittet av SARS-CoV-2. På  Helsedirektoratets nettside kan du lese om hvilke grupper dette er:

Paxlovid kan trolig forebygge utvikling av alvorlig sykdom. Behandlingen bør starte så tidlig som mulig og helst innen 5 dager etter at symptomene starter. Personer som tilhører disse gruppene med høyere risiko og får symptomer på korona, bør derfor ta en selvtest. Hvis selvtesten er positiv, ta kontakt med lege. Positiv selvtest og vurdering av lege er tilstrekkelig for oppstart av behandling, men diagnosen bør bli bekreftet med PCR-test eller antigen hurtigtest tatt i helsetjenesten. 

For personer med økt risiko for alvorlig sykdom og positiv test, vil legen gjøre en helhetsvurdering basert på alder, tid siden forrige vaksinedose, samt øvrige risikofaktorer for å avgjøre om det er aktuelt å behandle med Paxlovid.   

Hvis selvtesten er negativ og symptomene vedvarer, er det anbefalt å ta en ny selvtest etterfølgende dager fram til dag fire. Hvis selvtesten blir positiv, ta kontakt med lege. Hvis symptomene blir verre, bør du kontakte lege uavhengig av testresultat.  

Test til bruk i koronasertifikat 

Test til koronasertifikat skal som hovedregel ikke gjøres hos fastlege eller legevakt. Sjekk hvilke testtilbud som finnes i kommunen du oppholder deg i. For at en test skal være gyldig i koronasertifikatet må den tas profesjonelt. Negativ koronatest, vaksinasjon og immunitet etter gjennomgått covid-19-sykdom inngår i koronasertifikatet. Den som reiser har selv plikt til å sette seg inn i reglene i det landet hun eller han reiser til. 

Historikk

09.12.2022: Justeringer av testråd for risikogrupper som bør vurderes for paxlovid behandling.