Få varsel ved oppdateringer av «Testkriterier»
Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:
- Testkriterier
Oops, noe gikk galt...
... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.
... last inn siden på nytt og prøv igjen.
Testkriterier for koronavirus (coronavirus)
Publisert Oppdatert
Det bør være lav terskel for å teste seg for covid-19.
Det bør være lav terskel for å teste seg for covid-19.
Ved håndtering av utbrudd der et er påvist en ny engelsk virusvariant (UK B.1.1.7(VOC2020 /01) eller med epidemiologisk tilknytning til slikt utbrudd, anbefaler FHI at alle som defineres som nærkontakter straks bør testes med PCR og igjen bør testes med PCR før de går ut av karantene (tidligst dag 7). Se mer i kapittel om smittesporing
Testplikt for innreisende på grensen fra 18. januar 2021: Regjeringen har innført plikt til å teste seg for covid-19 for innreisende til Norge på grenseovergangsstedet. Dette gjelder også norske statsborgere. Mer informasjon: Innreisekarantene ved ankomst til Norge
Følgende bør testes*:
- Alle med akutt luftveisinfeksjon eller andre symptomer på covid-19
- Alle som har vært utsatt for smitte med covid-19 som nærkontakt **
- Personell på sykehjem***
- Andre grupper etter vurdering av lege.
- Obligatorisk test på grenseovergangssted ved innreise til Norge.
- For å forkorte innreisekarantene****
- Alle som selv mistenker at de er smittet av covid-19, bør få anledning til å teste seg.
* Anbefaling om testing endres ikke av vaksinasjonsstatus
**Test av barn kan gjennomføres i forbindelse med smittesporing eller etter reise i samråd med foreldre/foresatte. Barn har en mindre rolle i smittespredning av covid-19 enn voksne, og testing av barn uten symptomer i barneskole- og barnehagealder vil derfor være av mindre betydning.
***Personell ved sykehjem skal alltid ha lav terskel for å teste seg etter kriterium 1 og etter kriterium 2. I kommuner eller bydeler med svært høy smittespredning anbefaler vi, forutsatt tilstrekkelig testkapasitet, at sykehjemmene tilbyr regelmessig screening av personellet før oppstart og deretter hver uke, slik at smitte fanges opp tidlig. Tilsvarende anbefales test før oppstart og etter 7 dager for personell som har vært i område med svært høy smittespredning de siste 10 dagene. Personellet kan arbeide mens de venter på prøvesvaret.
**** Forutsatt tilstrekkelig testkapasitet, kan innreisekarantene forkortes ved negativ PCR tatt tidligst 7 døgn etter ankomst. Dette gjelder ikke reisende fra Storbritannia eller Sør-Afrika.
Ansvarlig lege ved teststasjon har ansvaret for at prøvesvaret (både positive og negative prøvesvar) formidles til pasient og fastlege, og for at det sendes MSIS klinikermelding ved positive prøvesvar samme dag som svaret foreligger. Les mer om MSIS-melding i artikkelen Skjemaer og meldingsgang MSIS. Elektronisk MSIS-melding kan sendes av lege, og sykepleier på vegne av lege.
Utfyllende informasjon om hvem som bør testes
1) Test av alle med symptomer på covid-19
Folkehelseinstituttet anbefaler at alle personer med symptomer på covid-19 testes raskest mulig.
Dette inkluderer alle med nyoppstått luftveisinfeksjon eller andre symptomer på covid-19. Covid-19 har ofte følgende symptomer; feber, hoste, tungpustethet, tap av smak- eller luktesans, sår hals, eller sykdomsfølelse.
For beboere i sykehjem bør det være særlig lav terskel for å mistenke covid-19.
Barn i barnehage og barneskole med kun lette symptomer på luftveisinfeksjon kan se an symptomene hjemme et par dager før testing. Barn med rennende nese som eneste symptom, som ellers er i god allmenntilstand uten andre tegn på nyoppstått luftveisinfeksjon, behøver ikke å holdes hjemme eller testes.
Alle som testes bør holde seg hjemme til negativt prøvesvar foreligger. Ved negativ test kan de gå tilbake på jobb/skole når allmenntilstanden er god (det vil si at de føler deg friske og er feberfri), selv om de fortsatt har enkelte symptomer etter luftveisinfeksjon.
Døde i helseinstitusjon som lege mistenker hadde covid-19, bør testes post mortem.
2) Test av asymptomatiske som har vært utsatt for smitte av covid-19
Alle som har en kjent eksponering for covid-19-smitte de siste 10 dagene (nærkontakter, innreisende fra område med høy forekomst land eller annen kjent eksponering for bekreftete tilfeller), bør testes selv om de ikke har symptomer.
Dette inkluderer følgende grupper:
- Nærkontakter i ungdomsskolealder og eldre som er ilagt karantene. Disse kan testes for å fremskynde videre smittesporing, men prøvesvaret vil ikke påvirke tid i karantene. Foreslått prøvetidspunkt for å fange de fleste; mellom dag 3 og 7, gjerne dag 5.
- Enkelte arbeidsreisende kan unntas karantene i arbeidstiden ved testing, se covid-19-forskriftens unntaksbestemmelser og testregime i §6b og 6c. For personell i kritiske samfunnsfunksjoner som omfattes av unntaket fra innreise- og smittekarantene omtalt i §6e, er det også sterkt anbefalt, hvis mulig, å gjennomføre testregime som beskrevet i §6c. Unntak kan kun benyttes i tilfeller der det er nødvendig for å unngå fare for liv og helse.
- Ved påvist smitte i sykehjem, bør alle ansatte og beboere på berørte enheter testes. Se Råd til sykehjem og andre heldøgnsinstitusjoner.
- Personer som ankommer Norge fra områder eller land med høy forekomst av covid-19, har fra 18. januar 2021 plikt til å testes ved ankomst. Fra den 29.12.2020 kan reisende som kommer til Norge fra utlandet gå ut av karantene etter tidligst dag sju dersom de tester negativt for covid-19 to ganger etter ankomst. Den første testen (antigen hurtigtest eller PCR) skal tas ved ankomst, den andre (PCR) tidligst sju døgn etter ankomst. Dette gjelder ikke reisende fra Storbritannia eller Sør-Afrika. Reisende fra disse landene skal ta PCR på dag 7 og kan tidligst gå ut av karantene etter 10 døgn.
Det er vanligvis ikke grunnlag for å teste med tvang, se også smittevernloven lovdata.
3) Test av andre etter vurdering av lege
I enkelte situasjoner bør personer testes selv om de verken har symptomer på covid-19 eller har en kjent eksponering for sykdommen.
Dette inkluderer følgende grupper:
- Ansatte i helsevesenet, inkl. nyansatte og vikarer, med pasientnært arbeid som i løpet av siste 10 dager har vært på reise utenom Norge, bør testes og ikke ha pasientnært arbeide før negativt prøvesvar foreligger.
-
I sykehjem kan det være aktuelt med testing av nye beboere ved innflytting, og av beboere som har vært i en situasjon med høy risiko for smitte f.eks. ved permisjon/ekskursjon ut av sykehjemmet til eller i et område med lokal smittespredning. Vurdering av smitterisiko bør gjøres i samråd med kommuneoverlegen.
- Før visse opphold eller prosedyrer i sykehus kan testing være aktuelt. Sykehusene lager selv rutiner for dette.
- Kommuneoverlegen kan i enkelte tilfeller vurdere at det er indikasjon for testing før innflytting /start i særlig tette bomiljøer eller arbeidsplasser med høy risiko for smitteutbrudd, f.eks. ankomstsenter, militærleir, slakteri og fengsel.
- Positivt testresultat hos asymptomatisk, ikke smitteutsatt person bør bekreftes med en ny prøve for å bedre positiv prediktiv verdi, se nedenfor.
4) Andre som ønsker test
Øvrige personer, som ønsker test men som ikke har symptomer og ikke mistenker at de er smittet, kan også testes hvis det er kapasitet til det. Testen vil da vanligvis ikke dekkes av det offentlige. Dette kan for eksempel gjelde helseattester.
Positivt testresultat hos asymptomatisk, ikke smitteutsatt person bør bekreftes med en ny prøve for å bedre positiv prediktiv verdi, se nedenfor.
Anbefalt prioriteringsrekkefølge ved manglende testkapasitet
Ved manglende testkapasitet bør grupper testes etter følgende prioriteringsliste.
Det bemerkes at regjeringen fra 18. januar har innført obligatorisk plikt til å teste seg på grensen etter ankomst ved innreise fra land med karanteneplikt. Denne testingen er derfor ikke lenger i prioriteringsrekkefølgen.
A) Personer med symptomer:
- Pasient med behov for innleggelse.
- Pasient/beboer i sykehjem eller annen helseinstitusjon.
- Ansatt i helsetjenesten med pasientnært arbeid.
- Person i risikogruppe, se kapittel risikogrupper og deres pårørende.
- Personer som har vært smitteeksponerte
- Andre med symptomer
B) Asymptomatiske personer som kan ha vært utsatt for smitte:
- Utbruddsituasjoner i helseinstitusjoner
- Person som er nærkontakt til et bekreftet tilfelle av covid-19
- Helsepersonell som jobber pasientnært og som har vært i utlandet
C) Andre

Forholdsregler for de som venter på prøvesvar
Hovedregelen er at den som venter på prøvesvar skal holde seg hjemme til prøvesvaret foreligger. Hustandsmedlemmene behøver ikke å være i karantene, heller ikke husstandsmedlemmer som jobber i helsetjenesten.
Det er to unntak fra hovedregelen:
- Asymptomatiske som ikke har vært utsatt for smitte, men som likevel testes, behøver ikke være hjemme i påvente av prøvesvar.
- De som er i karantene, som har symptomer forenlig med mistenkt covid-19, behandles som «sannsynlig covid-19» i påvente av prøvesvar. Det innebærer at den syke isoleres og husstandsmedlemmer er i karantene fram til prøvesvar foreligger.
Hvordan tolke prøvesvar?
For bruk av PCR se:
For bruk av antigener se:
PCR-testen for covid-19 er en god test med svært høy spesifisitet og god sensitivitet. Det anslås at den kliniske spesifisiteten er rundt 99,999 % og at den kliniske sensitiviteten i sykdomsperioden er rundt 80%. Sensitiviteten av testen er avhengig av hvor i sykdomsforløpet den smittede befinner seg og er høyest i dagene rundt symptomstart. Da er den sannsynligvis over 90%. I de aller fleste tilfeller kan man stole på prøvesvaret. Ingen test er likevel helt sikker, og svaret må tolkes i lys av hvor sannsynlig det i utgangspunktet er at en person er smittet.
Dersom testresultatet er negativt, og det fortsatt er sterk klinisk mistanke om covid-19, bør det tas ny prøve av personen.
Ved dagens smittesituasjon er sannsynligheten høy for at en positiv prøve er korrekt, også i de tilfellene der personen ikke har symptomer eller er nærkontakt, og behøver ikke bekreftes av ny prøve. Dersom prøveresultatet framstår som usannsynlig, bør det likevel vurderes å ta ny test for å bekrefte funnet.
Ved kjent gjennomgått infeksjon de siste månedene må et positivt PCR-prøvesvar tolkes med forsiktighet. Dette er fordi det ved PCR kan påvises ikke-infeksiøse virusrester (ikke-replikerbart virusarvestoff) i lang tid (opptil to-tre måneder) etter at personen ikke lenger er smittsom. Dette bør også vurderes ved svakt positivt resultat hos asymptomatisk person uten økt smitterisiko, da flesteparten av de med svakt positiv PCR (ct-verdi over 33) vil være over den smittsomme perioden. En ny prøve til PCR og eventuelt antistoffundersøkelse kan bidra til å avklare hvor i sykdomsforløpet personen befinner seg.
Ved mistanke om resmitte bør FHI kontaktes for rådføring.
Negative prøvesvar fra symptomatiske personer
Sannsynligheten for et falskt negativt analyseresultat bør vurderes ut ifra om personen er kjent nærkontakt, den kliniske mistanken, tid siden symptomdebut og andre testresultater som CT-thorax.
- Ved sterk mistanke om covid-19 hos person med negativt prøvesvar, bør personen retestes. Ved en pretest sannsynlighet for smitte på 30 prosent, vil en ny test minske sannsynligheten for falskt negativt prøvesvar fra 8 prosent til 1,7 prosent (ved 80 prosent sensitivitet på PCR test).
- Prøve fra andre lokalisasjoner som BAL, spytt, bør vurderes ut ifra klinikk.
Prøvesvar på helsenorge.no
Så snart koronatesten er analysert, sender laboratoriet prøvesvaret til:
- Laboratoriedatabasen i FHI.
- Legen – svaret vises i den elektroniske kjernejournalen som helsepersonell har tilgang til på helsenorge.no
- Pasientens nettside for prøvesvar på helsenorge.no
Pasienten kan for eksempel bruke bank-ID for å logge inn og se prøvesvaret sitt på helsenorge.no.
Varsling til mobiltelefon eller e-post om prøvesvar
Fra og med mandag 14. desember lanseres ordningen om at man kan få varsel til mobiltelefon eller e-post når prøvesvar er klart. For å få telefon- eller epostvarsel, må man ha opprettet en brukerkonto på helsenorge.no. Over 4 millioner innbyggere har allerede en brukerkonto der. De som er usikre på om de har en brukerkonto, kan gå til helsenorge.no og velge logg inn.
Personer som ikke tidligere har brukt Helsenorge vil får spørsmål om de ønsker å samtykke til bruk. Brukeren kan bestemme om man vil ha varsel på SMS, e-post, eller begge deler. Dette gjøres ved å endre innstillingene på helsenorge.no/kontaktinformasjon.
Brukeren får tilgang til egne prøvesvar samt prøvesvar til egne barn i alderen under 16 år. Flere virus og bakterier kan gi luftveisinfeksjon og symptomer som kan ligne på covid-19. I jakten på riktig diagnose kan det derfor være aktuelt at legen rekvirerer andre analyser for luftveisinfeksjoner. Disse prøvesvarene vises også på helsenorge.no for pasienten og i kjernejournalen for legen.
Ei liste for slike tilleggsprøver er godkjent av Helse- og omsorgsdepartementet, se nedenfor. Derfor er det nyttig at legen/rekvirenten orienterer pasienten om de forskjellige prøvene som sendes til analyse.
Følgende er av Helse- og omsorgsdepartementet definert som covid-19-relaterte prøvesvar, med dette menes både ulike prøver for SARS-CoV-2 og tilleggsprøver for virus og bakterier som kan gi liknende symptomer. Listen er oppdatert per 2. juli 2020, og vil bli fortløpende oppdatert på helsenorge.no:
- SARS-CoV-2
- SARS-CoV-2-antistoffer
- Influensa A/Influensa B
- Parainfluensa virus
- RS-virus (Respiratorisk syncytialt virus)
- Humant metapneumovirus
- Adenovirus
- Rhinovirus
- Mycoplasma pneumonie
- Chlamydia pneumonie
- Bordetella pertussis (kikhoste)
Om denne løsningen:
- Informasjon for helsepersonell om prøvesvar i kjernejournal (nhn.no)
- Kjernejournal - for helsepersonell på helsenorge.no
- Prøvesvar - pasientside på helsenorge.no
Flytskjemaer
- Flytskjema for covid-19-testing ved akutte luftveisinfeksjoner - flytskjemaer i artikkelen er tilgjengelige som plakat for nedlasting på denne siden.