Få varsel ved oppdateringer av «Opphevelse av isolasjon»
Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:
- Opphevelse av isolasjon
Oops, noe gikk galt...
... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.
... last inn siden på nytt og prøv igjen.
Opphevelse av isolasjon ved covid-19
Publisert Oppdatert
For personer som har fått påvist SARS-CoV-2 gjelder følgende anbefalinger for opphevelse av isolering.
For personer som har fått påvist SARS-CoV-2 gjelder følgende anbefalinger for opphevelse av isolering.
Pasienter i hjemmeisolering
Pasienter som er hjemmeisolerte kan avslutte isoleringen når
- det er gått 10 dager etter symptomdebut OG feberfri* i minst 24 timer uten bruk av febernedsettende preparater
Dersom man ikke har testet seg ved symptomdebut, og det er usikkert om symptomene før test var del av samme sykdomsforløp, må 10 døgn telles fra testdato.
Testing før friskmelding anbefales ikke for denne gruppen, heller ikke hvis den hjemmeisolerte er helsepersonell. Etter disse kriteriene regnes pasienten ikke lenger som smitteførende, selv om en del fortsatt vil ha vedvarende symptomer slik som tap av/endret smak- og luktesans, resthoste, tungpusthet og nedsatt almenntilstand.
Isolering oppheves også i de tilfellene der andre i samme husstand fortsatt er i isolasjon eller karantene.
Pasienter som isoleres i helseinstitusjon eller som er alvorlig immunsupprimert**
For pasienter som isoleres i helseinstitusjon eller som er alvorlig immunsupprimert, oppheves isolering avhengig av klinisk forløp. Husk at eldre pasienter i sykehjem kan ha atypiske symptomer.
Ved mild/moderat sykdom som ikke er oksygenkrevende:
- minst 10 dager etter symptomdebut OG feberfri* i minst 48 timer OG i klinisk bedring
Ved alvorlig immunsvikt** eller alvorlig forløp med hypoksi,
- uttalt respirasjonssvikt eller annen organsvikt: minst 14 dager etter symptomdebut OG feberfri* i minst 48 timer OG klinisk bedring***
Vanligvis behøver ingen å være isolert i mer enn 20 dager
* uten bruk av febernedsettende preparater.
*** Eksempel på alvorlig immunsuppresjon: hematologisk kreft, immunsviktsykdom, beinmargstransplantasjon de seneste 24 månedene, organtransplantasjon de seneste 6 månedene eller behandling med immunmodulerende biologiske legemiddel, cytostatika eller steroider i høy dose.
** Ved langtrukkent forløp med manglende klinisk bedring og/eller vedvarende feber, kan bruk av RT-PCRRT-PCR og antistofftest vurderes. Evaluering av mengde viral RNA (estimert ved bruk av CT verdier fra SARS CoV-2 rt-PCR) og antistoffstatus kan inngå i vurderingen av varighet av isolering. Individuell vurdering anbefales.
Asymptomatiske
Asymptomatiske personer som har testet positivt kan avslutte isoleringen når det har gått 10 dager etter testtidspunktet for positiv test.
Personer med “Sannsynlig covid-19"
Personer med “sannsynlig covid-19" isoleres fram til prøvesvar foreligger. Ved negativt svar avisoleres de, ved positivt svar skal de isoleres i tråd med rådene over.
Les artikkelen: Definisjoner av tilfelle og nærkontakter.
Hva hvis man finner positiv PCR hos person som er avisolert?
Pasienter med covid-19 er aller mest smittsomme rett før og en kort stund etter symptomdebut. Flere studier har fulgt pasienter i sykdomsforløpet, og man ser at virusmengden fra luftveiene avtar gradvis.
Påvisning av SARS-CoV-2 ved PCR i sykdomsforløpet kan ikke knyttes direkte til smittsomhet, og PCR kan forbli positiv lenge etter at infeksjon er overstått, på grunn av langvarig utskillelse av resterende viralt RNA. Det er komplisert å dyrke virus, og denne metodikken er ikke etablert i rutinen i Norge. Mange pasienter vil ha vedvarende symptomer også etter den smitteførende fasen, slik som tap av/endret smak- og luktesans, dyspnoe, hoste, nedsatt almenntilstand og myalgier.
Dersom en person får luftveissymptomer etter avisolering, og det er tatt en ny PCR som er positiv, kan man derfor ikke si at dette er et tilbakefall av covid-19. I slike situasjoner er det viktig å vurdere om det kan være andre årsaker til pasientens symptomer. For personer med normalt immunsystem kan man, basert på tidligere funn, gå ut fra at symptomene skyldes noe annet. Personer med alvorlig immunsvikt vil kunne bruke lang tid på å bekjempe infeksjonen.
Alle med luftveisinfeksjon skal uansett holde seg hjemme.
Hva baserer rådene seg på/ og bakgrunn for endringer
Flere gode studier viser at mengde virus i luftveiene reduseres raskt etter symptomstart. Pasienter med mild til moderat sykdom skiller ikke lenger ut replikerende (“aktivt”) virus etter at det har gått 10 dager fra symptomstart, og er således ikke lenger smitteførende. Det anbefales derfor å ha 10 dager i isolasjon for denne gruppen fra symptomstart, der krav om symptomfrihet ikke lenger tillegges vekt, da svært mange vil ha restsymptomer som varer over tid. Tid fra symptomstart er beste parameteren å koble til smittsomhet (Wölfel et al., 2020, van Kampen et al., 2020, Arons et al., 2020, Bullard et al., 2020, Singanayagam et al 2020).
Hos alvorlig syke og/eller alvorlig immunsupprimerte, foreligger det mindre dokumentasjon, men man har hos noen få klart å finne replikerende virus opp til 20 dager etter symptomstart (van Kampen et al., 2020).
Som en hovedregel anbefales det å gå bort fra PCR resultat ved beslutning om oppheving av isolering, og vurdere dette ut fra tid fra symptomstart og klinisk bilde. Avisolering kan vanligvis skje 48 timer etter at pasienten er feberfri (uten bruk av febernedsettende) i klinisk bedring, og det har gått minimum 14 dager siden symptomdebut. I individuelle tilfeller der det er vanskelig å bedømme bedring, kan testbasert strategi vurderes (to negative pcr resultater/vurdering av viral load i samarbeid med infeksjonslege/klinisk mikrobiolog).
Epidemiologiske data støtter også de laboratoriebaserte funnene, der en større gjennomgang av flere smittehendelser utført av Cheng et al 2020. fant ingen smitte fra index pasienter 6 dager etter symptomdebut. Studien har sett på transmisjon både hos husholdningskontakter og i helseinstitusjoner. Det er ikke funnet andre rapporter om senere smitte verken i eller utenfor helseinstitusjoner (Meyerowitz, E. A., et al. (2020).