Få varsel ved oppdateringer av «Melding og varsling»
Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:
- Melding og varsling
Oops, noe gikk galt...
... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.
... last inn siden på nytt og prøv igjen.
Kriterier for melding og varsling av covid-19
Publisert Oppdatert
Helsepersonell som påviser et smittetilfelle av covid-19, skal varsle kommuneoverlegen. Dødsfall av covid-19 og utbrudd i og utenfor helseinstitusjoner skal også varsles.
Helsepersonell som påviser et smittetilfelle av covid-19, skal varsle kommuneoverlegen. Dødsfall av covid-19 og utbrudd i og utenfor helseinstitusjoner skal også varsles.
Helsepersonell som påviser et smittetilfelle av covid-19, skal etter Forskrift om varsling av og tiltak ved alvorlige hendelser av betydning for internasjonal folkehelse (IHR-forskriften), varsle kommuneoverlegen. Dødsfall av covid-19 skal også varsles til kommunelegen etter MSIS-forskriften § 3-1.
I tillegg bør helsepersonell som diagnostiserer et sannsynlig covid-19-tilfelle, varsle kommunelegen.
Varsling av covid-19
Den 6. april avsluttes kommuneoverlegens varslingsplikt til Folkehelseinstituttet ved laboratoriebekreftede tilfeller av covid-19.
Laboratorier, leger eller annet helsepersonell har fortsatt varslingsplikt til kommuneoverlegen i kommunen der pasienten er bosatt. Dette er viktig for å sikre at smitteverntiltak og kontaktsporing kan iverksettes så raskt som mulig.
Tilsvarende anbefales det at tilfeller av sannsynlig covid-19-tilfelle varsles til kommunelegen.
Varsling av dødsfall
Kommuneoverlegen (eventuelt annet helsepersonell dersom kommuneoverlegen ikke kan nås) skal etter MSIS-forskriften § 3-1 varsle dødsfall med covid-19, til Folkehelseinstituttet ved å ringe Smittevernvakta, tlf. 21 07 63 48.
Melding av covid-19 til MSIS
Ethvert laboratorium og enhver lege som påviser eller diagnostiserer et tilfelle av covid-19, skal melde dette samme dag til MSIS gjennom vanlige meldingsrutiner, etter MSIS-forskriften §§ 2-1 til 2-3.Folkehelseinstituttet vil varsle bekreftede tilfeller til WHO jamfør forpliktelser etter IHR-forskriften. Kriterier for melding er påvisning av SARS-CoV-2 ved isolering, nukleinsyreundersøkelse i klinisk prøvematerial eller påvisning av antigen i klinisk prøvemateriale.
Alle svar, både positive og negative, på antigentest for SARS-CoV-2 skal meldes til MSIS og MSIS-laboratoriedatabasen elektronisk på format fastsatt av FHI, jf. MSIS-forskriften § 2-2 første ledd. Helse- og omsorgsdepartementet har delegert denne myndigheten til FHI for SARS-CoV-2. Videre er multisystem inflammatorisk syndrom assosiert med covid-19 hos barn og unge inkludert med egne kriterier i meldingskriteriene til MSIS
Kriteriene ovenfor vil være gjenstand for løpende vurdering basert på utviklingen av utbruddet.
Varsling av utbrudd av covid-19
Utbrudd av covid-19 i og utenfor helseinstitusjon skal varsles til kommunelegen og Folkehelsehelseinstituttet, etter MSIS-forskriftens §§ 3-3 og 3-4. Varsling av utbrudd skjer gjennom utbruddsvarslingssystemet Vesuv. Se mer om utbruddsvarsling her:
Utbrudd kan defineres som:
Flere tilfeller enn forventet av en bestemt sykdom innenfor et område i et gitt tidsrom
eller
To eller flere tilfeller av samme sykdom som mistenkes å ha felles kilde
Ved covid-19 behøver ikke utbrudd som er begrenset til én husstand varsles, men dersom man mistenker ytterligere spredning, det involverer flere husstander eller utbruddet har skjedd i en setting utenfor privat husstand, bør det varsles.
Utbrudd begrenset til en husstand kan likevel varsles i Vesuv dersom kommunelegen ønsker å ha det registrert der for egen oversikt.