Få varsel ved oppdateringer av «Dagligvarehandel, serveringssteder, reiselivsbransjen, politi, drosje, håndverkere mv.»
Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:
- Dagligvarehandel, serveringssteder, reiselivsbransjen, politi, drosje, håndverkere mv.
Råd til ulike sektorer; dagligvarehandel, serveringssteder, reiselivsbransjen, politi, drosje, håndverkere mv.
Publisert Oppdatert
Her finner du råd til sektorer utenfor helsetjenesten som kan ha behov for spesifikke tiltak for å forebygge smitte med covid-19.
Her finner du råd til sektorer utenfor helsetjenesten som kan ha behov for spesifikke tiltak for å forebygge smitte med covid-19.
Innhold på denne siden
Generelle smittevernråd som gjelder i alle situasjoner:
- Syke personer bør holde seg hjemme
- Legge til rette for at personer kan holde en meters avstand
- God hånd- og hostehygiene og godt renhold
Alle bedrifter bør følge både rådene om hvordan forebygge smitte på arbeidsplassen, og de generelle smittevernrådene:
I områder med økt smittepress kan kommunen innføre lokale tiltak, i tillegg til de spesifikke råd som er beskrevet i denne artikkelen. Se informasjon om lokale tiltak på din kommunes nettside.
Dagligvarehandel
Det er anbefalt at alle kjøpesentre og butikker har rutiner for adgangskontroll og antallsbegrensninger slik at det er mulig å holde avstand.
Covid-19-viruset smitter ikke direkte gjennom mat eller vann, slik at det ikke er nødvendig å begrense varetilbudet i dagligvarebutikker.
Råd til dagligvarehandelen:
- Tilrettelegg for at alle ansatte og kunder til enhver tid kan følge de generelle smittevernrådene
- Gjennomgå renholdsrutinene: Rengjøring og desinfeksjon,
- Vurder å bruke pleksiglass for å beskytte ansatte og kunder
- Vi anbefaler ikke generell bruk av munnbind eller hansker. I områder med økt smittepress kan kommunen innføre anbefaling eller påbud om munnbind i butikker der man ikke kan holde 1 meters avstand.
Du finner mer detaljerte råd på Helsedirektoratets nettside:
Serveringssteder
Serveringssteder der det blir servert mat kan holde åpent hvis det blir iverksatt nødvendige tiltak for å sikre smittevernfaglig forsvarlig drift.
Smittevernfaglig forsvarlig drift innebærer:
- At virksomheten skal sørge for at besøkende og personell kan holde minst 1 meters avstand til personer fra annen husstand
- At den har utarbeidet rutiner for god hygiene og godt renhold, og at disse rutinene blir overholdt.
Dersom serveringsstedet har skjenkebevilling, skal:
- Skjenking av alkohol kun skje ved bordservering og det skal være sitteplasser til alle gjester.
- Servering av alkohol kan bare skje til de som får servert mat, og skjenking må opphøre kl. 22.00.
- Konsum av utskjenket alkoholholdig drikk opphøre senest 22.30.
- Gjester ikke slippes inn etter kl. 22.00.
- Kontaktopplysninger til de gjestene som samtykker til det, registreres.
Se hvilke regler som gjelder hos Helsedirektoratet (hdir.no).
I områder med økt smittepress kan kommunen innføre lokale anbefalinger eller påbud som en del av tiltakene for å redusere risiko for smittespredning. Dette kan være for eksempel begrensning av antall personer som kan være samlet i grupper på et serveringssted, bruk av munnbind, begrensninger for alkoholservering og reduserte åpningstider.
Råd til serveringssteder:
- Antall personer som kan være tilstede samtidig må være tilpasset størrelsen på lokalet. Det skal være mulig for gjester til å holde minst 1 meters avstand. Husstandsmedlemmer kan sette seg sammen.
- Unngå trengsel ved inngang, garderobe, på toalettet, ved bordet, baren og ellers i lokalet.
- Mulighet for håndhygiene må være lett tilgjengelig
- Gjennomgå renholdsrutinene. Se: Rengjøring og desinfeksjon,
Dersom serveringsstedet har buffet-servering gjelder disse rådene i tillegg:
- Tilrettelegg for 1 meters avstand mellom gjester, for eksempel med oppmerking eller andre tiltak
- Del gjestene inn i grupper som får servering til ulike tidspunkt
- Ha hånddesinfeksjon tilgjengelig både før og etter buffeten
- Bytt ut serveringsbestikk jevnlig
- Felles kontaktpunkter bør bli rengjort/desinfisert regelmessig
- Sykehus og sykehjem bør ikke ha buffetservering
Serveringssteder skal ikke ha servering for privat sammenkomst med flere enn 10 personer.
Ved arrangement på et serveringssted gjelder kravene for arrangementer gitt i covid-19-forskriften:
Se også:
- Kan man spre koronasmitte ved profesjonell matlaging? (mattilsynet.no)
- Til kantiner, serveringssteder og matbutikker om koronavirus (mattilsynet.no)
- Grunnleggende hygiene for serveringssteder (pdf) (mattilsynet.no)
- Trygg mat (mattilsynet.no)
Hoteller, campingplasser, feriesenter og utleiehytter
Hoteller, campingplasser, feriesenter, utleiehytter og liknende kan holde åpent så lenge de kan sikre smittevernfaglig forsvarlig drift.
Følgende råd er utarbeidet til disse sektorene:
- Legg til rette for at det er mulig å holde avstand mellom personer i alle områder; ved inngang, resepsjon, på toaletter/sanitæranlegg, spiserom/matsal, fellesrom og felleskjøkken.
- Sanitæranlegg på campingplasser og lignende steder bør være åpne.
- Gjennomgå renholdsrutinene.
- Restauranter og kaféer på hoteller, campingplasser, feriesentre og lignende følger kravene for serveringssteder som beskrevet over.
- Treningsrom på hoteller og lignende steder følger råd for treningssentre.
- For spa-anlegg og hotellbasseng, gjelder råd for svømmehaller.
- En-til-en behandling i spaavdelinger og lignende på hoteller følger kravene for en-til-en-virksomheter.
- Arrangementer har egne krav
Se også:
- Bransjenormer og veiledere for håndtering av smittevern (nhoreiseliv.no)
- Smittevernveileder reiseliv (virke.no)
Betjente eller ubetjente turisthytter som drives av ulike aktører:
- Betjente hytter bør følge bransjenormer og smittevernveiledere som andre aktører i bransjen.
- Ubetjente hytter bør betraktes som private eller leide hytter, der en husstand eller et reisefølge ikke bør være samtidig som andre husstander / reisefølger. Det anbefales derfor å legge til rette for forhåndsbooking.
- Enkelte hytter ligger vanskelig tilgjengelig, noe som kan medføre en utfordrende situasjon for lokale helsemyndigheter ved et potensielt utbrudd, både med henhold på behov for helsehjelp og karantene/testing. I slike tilfeller bør det gjøres lokale vurderinger om det er forsvarlig å holde åpent.
Alpinanlegg
Alpinanleggenes landsforening har selv utarbeidet en smittevernveileder for vintersesongen 2020-2021 der FHI har gitt innspill. Veilederen er basert på FHIs veiledermal der de grunnleggende smitteverntiltakene omtales.
Følgende råd gjelder ved drift/bruk av alpinanlegg:
- Personer med nyoppståtte luftveissymptomer eller som er i karantene eller isolasjon skal ikke oppholde seg i alpinanlegget eller tilknyttede virksomheter.
- Alle som oppholder seg i alpinanlegget bør holde minst 1 meters avstand til andre personer i alle situasjoner.
- I heiskø bes gjester holde minst 1 meters avstand til personer som ikke er nære kontakter. Virksomheten har ansvar for å tilrettelegge for dette. Det anbefales at «single-kø» fjernes. Ved bruk av stolheis skal det være ett ledig sete mellom personer som ikke er nære kontakter. Med nære kontakter menes:
- Husstandsmedlemmer (inkluderer ev. kjæreste)
- Barn som tilhører samme kohort i barnehage eller barneskole
- For ungdom og aleneboende er anbefalingen at de kan ha 1-2 venner de kan være fysisk nære, som bør være de samme over tid
- Alpinanlegget bør tilrettelegge for å unngå trengsel i heisområder, butikker o.l.
- Ledelsen ved hvert enkelt alpinanlegg må vurdere anleggets kapasitet med hensyn til antall besøkende. Det bør tilrettelegges for å bestille på forhånd og forhåndsregistrere heiskort.
- Alpinanlegg som har mulighet for det bør etablere systemer for å registrere gjester som besøker alpinanlegget.
- Alpinanlegget bør tilrettelegge for køsystem og forhåndreservering for å unngå ansamling av folk i forbindelse med ski- og utstyrsleie.
- Leieutstyr rengjøres/karantenesettes mellom hver bruker.
- Serveringssteder tilknyttet alpinanlegget må følge krav til smittevernfaglig forsvarlig drift ved serveringssteder i §14a i covid-19-forskriften.
- Alpinanleggene bør sørge for god informasjon om gjeldende smitteverntiltak til alle gjester ved anlegget.
Forsterkede smitteverntiltak
I kommuner med økt smittespredning er det anbefalt at serveringssteder i tilknytning til alpinanlegg ikke bør være åpne for innendørsservering grunnet høyere smitterisiko innendørs. Dette bør også vurderes i kommuner med mange besøkende fra områder med økt smitte. Matservering gjennom luke eller lignende kan gjennomføres så lenge denne maten spises utendørs og man påser at det er god avstand (minst 1 meter) til enhver tid mellom utendørsgjestene. Toaletter bør være åpne, men virksomheten bør påse at eksisterende smitteverntiltak ivaretas for å unngå kødannelser og sikre at god avstand (minst 1 meter) også kan overholdes i denne situasjonen.
Aktiviteter og utleie av utstyr
Virksomheter som tilbyr aktiviteter, kan holde åpent så lenge de kan sikre smittevernfaglig forsvarlig drift.
Ved aktiviteter og utleie av utstyr gjelder følgende råd:
- Utleieutstyr bør bli håndtert slik det er beskrevet i rengjøring og desinfeksjon til sektorer utenfor helsetjenesten.
- Rengjør kontaktpunkter på utstyr som sykler, padleårer, klatreutstyr, hjelmer etc. med vanlige rengjøringsmidler.
- Desinfeksjonsmidler kan brukes som alternativ til vask av kontaktpunkter.
- For tekstiler som blir brukt tett opptil ansiktet (tørrdrakter, overlevelsesdrakter etc.) kan man vaske hetter, krager o.l. og bruke de umiddelbart. Alternativt kan utstyret stå ubrukt i minst 24 timer.
Fornøyelsesparker, lekeland og tivoli
Slike virksomheter kan holde åpent så lenge de kan sikre smittevernfaglig forsvarlig drift.
Følgende råd gjelder for fornøyelsesparker, lekeland og tivoli:
- Ledelsen bør utarbeide en oversikt over hvor mange personer som kan være til stede i anlegget samtidig, basert på størrelsen på anlegget, kapasitet på garderober, toaletter og andre fasiliteter.
- Tiltak bør være tilpasset hver enkelt aktivitet. Kravene til smittevernfaglig forsvarlig drift kan innebære at enkelte aktiviteter/utstyr ikke kan brukes, fordi det ikke vil være mulig å ivareta avstand eller god nok hygiene.
- Restauranter, kaféer og kiosker følger kravene for serveringssteder som beskrevet over.
- Enkeltstående arrangementer følger krav for arrangementer.
- For å unngå trengsel kan aktøren legge til rette for forhåndskjøp av billetter på nett og digitale køer, i tillegg til å begrense antall gjester per aktivitet (for eksempel ved å stenge annenhver vogn i berg-og-dalbanen og oppfordre til at man kun sitter ved siden av de man til vanlig har nærkontakt med.)
Museer
Museer kan holde åpent så lenge de kan sikre smittevernfaglig forsvarlig drift. Ved guidede turer, foredrag og liknende gjelder kravene for arrangementer.
Sektorer som arbeider tett på personer som kan være smittet med covid-19 (politi, toll, fengselsvesen og andre)
For sektorer som må ha kontakt med personer som er syke eller har økt sannsynlighet for å være smittet, har FHI utarbeidet egne råd.
Råd til politi, toll, fengselsvesen og andre:
- Hvis mulig, bør du holde minst 2 meters avstand til personer med mistenkt eller bekreftet covid-19.
- Hvis det er nødvendig med nærmere kontakt bør du bruke beskyttelsesutstyr som munnbind, øyebeskyttelse og eventuelt hansker. Dette gjelder også hvis du skal inn til personer som er i karantene eller hjemmeisolasjon. Ta evt. kontakt med kommunehelsetjenesten for råd om bruk av beskyttelsesutstyr.
- Bruk frakk eller forkle dersom det er fare for sprut og søl med sekreter/ekskreter.
- Sørg for god håndhygiene, spesielt etter nærkontakt. Vask hendene med såpe og vann, eller bruk hånddesinfeksjon dersom dette ikke er tilgjengelig
- Sett av egne avlukkede områder til covid-19-smittede personer.
- Avklar eventuelle andre tiltak med kommunehelsetjenesten.
Se også:
- Råd om hjemmekarantene
- Råd til pasienter som er i hjemmeisolering
- Håndhygiene, hostehygiene, bruk av munnbind, rengjøring og klesvask – råd og informasjon til befolkningen
Sektorer som er i kontakt med privatpersoner eller arbeider i private hjem (taxinæringen, håndverkere, feiere og andre)
Følgende råd gjelder for sektorer som er i tett kontakt med privatpersoner:
- Husk å holde minst 1 meters avstand til kunder til enhver tid, og vask hender eller bruk hånddesinfeksjon etter kundebesøk/transport.
- Kontakt de du skal transportere/arbeide hos. Spør om de er friske og om de er i karantene eller hjemmeisolasjon (bekreftet covid-19-sykdom).
- Hvis de er syke med luftveissymptomer, i karantene eller hjemmeisolasjon; utsett arbeidet hvis mulig.
- Hvis ikke dette er mulig, anbefaler vi at du holder minst 2 meters avstand til kunden eller bruker beskyttelsesutstyr som munnbind, øyebeskyttelse og eventuelt hansker. Du kan be kommunehelsetjenesten om råd for hvordan arbeidet kan bli utført på en trygg måte og om bruk av beskyttelsesutstyr.
- For pasientreiser/drosjer som transporterer personer med mistenkt eller bekreftet covid-19-sykdom gjelder egne råd:
For taxinæringen, se også:
Sektorer med arbeidere som bor på arbeidsplassen
Råd til sektorer med arbeidere som bor på arbeidsplassen, for eksempel anleggsvirksomheter, verft, skip og andre finnes her:
Vann og avløpsbransjen
Det finnes ikke dokumentasjon på at SARS CoV-2 har blitt overført via drikkevann eller hvor lenge viruset overlever i overflatevann.
Norske vannverk benytter normalt klor, UV-stråling eller ozonering som desinfeksjonsmetode. Disse metodene er effektive mot de aller fleste sykdomsfremkallende virus, og WHO konkluderer med at de også inaktiverer dette viruset. Det er ikke rapportert at SARS CoV-2 virus har blitt overført gjennom avløpsvann eller kloakk.
Råd til vann- og avløpsbransjen:
- Benytt standard forhåndsregler og prosedyrer som blir brukt ved andre sykdommer som kan spres via avløpsvann
- I sjeldne tilfeller kan man få brudd og lekkasjer på ledningsnettet og avløpsvann kan komme inn i drikkevannsledninger. Det vil da være vanlig praksis å iverksette kokevarsel, og folk vil få informasjon om at vannet bør kokes og evt. ikke drikkes.
Se også:
- Water, sanitation, hygiene and waste management for COVID-19 (WHO på engelsk)
- Norsk Vann. Tilsyn, tømming av slam og service på mindre renseanlegg
Råd for å unngå Legionella:
For å redusere fare for smitte fra legionella kan tiltak og rutiner iverksettes før bygg tas i bruk etter lengre opphold i drift. Eventuelt kan driftsrutinene opprettholdes mens byggene ikke er i bruk. Om forebyggende tiltak mot Legionella:
-
Relaterte saker
-
Eksterne lenker