Hopp til innhold
Lukk

Få varsel ved oppdateringer av «Svømmehaller og badeanlegg»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte og slette din e-postadresse ved å følge lenke i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

 • Svømmehaller og badeanlegg

Oops, noe gikk galt...

... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.

... last inn siden på nytt og prøv igjen.

Råd til svømmehaller og badeanlegg

Publisert Oppdatert

Her finner du råd og veiledning for offentlige bad, svømmehaller og badeanlegg. Rådene som er gitt i artikkelen, er generelle og må ses i sammenheng med gjeldende forskrifter og anbefalinger fra Helsedirektoratet.

Her finner du råd og veiledning for offentlige bad, svømmehaller og badeanlegg. Rådene som er gitt i artikkelen, er generelle og må ses i sammenheng med gjeldende forskrifter og anbefalinger fra Helsedirektoratet.


De grunnleggende smittevernrådene om å holde seg hjemme når man er syk, god håndhygiene og gode hostevaner gjelder også for alle aktivitetene omtalt i denne artikkelen. 

Forsterkede nasjonale smitteverntiltak i perioden 4.-19. januar 2021

Regjeringen har besluttet å innføre forsterkede nasjonale smitteverntiltak fra 4. januar 2021, se regjeringen.no for siste anbefalinger og forskriftsendringer. Tiltakene vil foreløpig vare i 14 dager og innføres for å beholde kontroll på smittespredningen, for å begrense ny økning i smitte og for å få en bedre oversikt over smittesituasjonen. Det anbefales at alle organiserte fritidsaktiviteter, idrettsaktiviteter og kulturarrangementer innendørs utsettes til etter 19. januar. Dette gjelder også alle aktiviteter innendørs som samler barn og unge på tvers av klasser/ kohorter. Utendørs aktiviteter kan gjennomføres dersom det er mulig å holde god avstand. Toppidretten og kulturutøvere som har et særskilt unntak med egen regulering, omfattes ikke.

Kommunene kan innføre strengere tiltak lokalt på grunn av smittesituasjonen. Se nettsiden til din kommune for informasjon om lokale tiltak.

Organisert svømming/skolesvømming

Organisert svømming/skolesvømming bør følge generelle råd for svømmehaller og badeanlegg som finnes i denne artikkelen. For organisert svømming/skolesvømming gjelder også rådene i Veileder om smittevern for idrett (covid-19):

Smitteverntiltak ved svømmehaller og badeanlegg 

Tiltakene bør omfatte:

 • Vurder plexiglasskjerm foran resepsjon.
 • Tilrettelegg for at alle som er til stede kan holde minst 1 meters avstand overalt (inkludert inngangsparti, garderobe, dusj, tribune, stupebrett og andre fellesareal), for eksempel med oppmerking eller andre tiltak.
 • Begrens antall besøkende tilpasset arealet og kapasitet i garderober, toalett og dusjer. 
 • Vurder å stenge av annethvert skap og annenhver dusj dersom avstanden mellom dem er under 1 meter. Fellesdusjene bør rengjøres daglig som et minimum. Jevnlig tilsyn kan være nødvendig for å vurdere behov for ekstra renhold.
 • Forsterket renhold, spesielt av berøringspunkter og overflater (dørhåndtak, trappegelendre, toalettseter, kraner, dispensere, benker, garderobeskap mv.). Kontaktflater som berøres ofte bør rengjøres hyppig, avhengig av antall personer som bruker lokalene og kontakthyppighet.
 • Håndholdte hårtørrere kan brukes hvis brukeren vasker/desinfiserer hendene før og etter bruk.
 • Såpe og papirhåndklær bør være tilgjengelig på alle toaletter og sanitærrom.
 • Flytebrett, baderinger og annet fellesutstyr bør vaskes eller desinfiseres før og etter bruk. 
 • Personlig utstyr som for eksempel neseklype, badehette etc. bør ikke benyttes av andre før rengjøring. 
 • Ha tilstrekkelig tilsyn med garderober og bassenganlegg for å påse at brukerne følger smittevernreglene. 

Babysvømming

 • Samme krav til avstand og hygiene som andre brukere av svømmehallen. 
 • Stellebenk bør vaskes med såpe og vann mellom hver bruker.
 • Tilstrekkelig avstand mellom stelleplasser (minimum 1 meter).

Livredningskurs

 • Vask hendene med såpe og vann før og etter bruk av utstyr/redningsdukker. 
 • Det bør være minst 1 meters avstand mellom deltakere, og mellom trener og deltaker. 
 • Personer som deltar på kurs som krever fysisk nærhet i kortere perioderfordi det er nødvendig for sertifisering eller godkjenning av yrkesutøvelse, er unntatt avstandskravet, se covid-19-forskriften § 13c. 

Badstuer

 • Badstuen bør være ferdig oppvarmet før bruk. 
 • Sørg for at det kan være minst 1 meter avstand mellom personer. 
 • Oppfordre til håndvask før og etter besøk i badstuen. 
 • Besøkende bør sitte på eget håndkle. 
 • Rengjøring av benker/overflater/håndtak skal utføres regelmessig med såpe og vann.

Badestamper, boblebad

 • Badestamper kan brukes av én person eller én husholdning/familie av gangen dersom badevannet tappes ut og badestampen rengjøres mellom hver gang den er i bruk. 
 • I boblebad bør det tillates kun én person om gangen, dersom minst 1 meters avstand mellom de badende ikke er mulig. 
 • Hånddesinfeksjon bør være tilgjengelig, slik at brukere av boblebad og badestamp kan desinfisere hendene før og etter bruk.

Smitterisiko i svømmehaller og badeanlegg

Svømmehaller og badeanlegg har i tråd med gjeldende forskrift allerede svært strenge krav til renhold og hygienetiltak for å opprettholde normal drift. Likeledes er det strenge krav til vannbehandling, noe som gir liten risiko for smitte via bassengvann. Det er derimot utfordrende å forhindre kontaktsmitte/dråpesmitte gjennom avstandsbegrensning og forsterket renhold. Ankomstområder, garderober og dusjanlegg er spesielt utsatte områder for smittespredning.
 

 

Historikk

08.01.2021: Endring og presisering av at midlertidige anbefalinger og vedtak fra 4. januar 2021 gjelder til 19. januar. 

04.01.2021: Lagt inn avsnitt om forsterkede nasjonale tiltak i perioden 4.-17.januar 2021.

24.01.2020: Nyopprettet artikkel. Består av råd til svømmehaller og badeanlegg som tidligere fantes i artikkelen «Idrettsforeninger, svømmehaller, treningssentre, spa mv». Avsnittet om behandling som inkluderer bruk av bad er tatt ut og det er gjort en presisering om råd/krav om avstand ved livredningskurs.

Innhold på denne siden