Få varsel ved oppdateringer av «Barnehager, skoler og skolefritidsordning»
Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:
- Barnehager, skoler og skolefritidsordning
Oops, noe gikk galt...
... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.
... last inn siden på nytt og prøv igjen.
Informasjon til barnehager, skoler og skolefritidsordning
Publisert Oppdatert
De tre grunnpilarene for å begrense smittespredningen i barnehager, skoler og skolefritidsordninger er at syke personer holder seg hjemme, at man sørger for god hygiene og at man reduserer kontakthyppigheten mellom personer.

De tre grunnpilarene for å begrense smittespredningen i barnehager, skoler og skolefritidsordninger er at syke personer holder seg hjemme, at man sørger for god hygiene og at man reduserer kontakthyppigheten mellom personer.
Myndighetene har publisert følgende bestemmelser og råd til barnehager og skoler:
- 12. mars 2020 vedtok Helsedirektoratet å stenge barnehager, skoler og utdanningsinstitusjoner.
- Regjeringen vedtok 7. april 2020 en gradvis gjenåpning av barnehager og skoler. Barnehager ble gjenåpnet fra 20. april, grunnskolens 1.- 4. trinn fra 27. april og øvrige trinn fra 11. mai. Se Gradvis gjenåpning (Helsenorge.no)
- Oppdaterte smittevernveiledere for barnehager og skoler, se nedenfor.
Barnehager og skoler har en avgjørende rolle for barns læring, omsorg og utvikling. Barn og unge har rett og plikt til grunnskoleopplæring i henhold til FNs barnekonvensjon og norsk lovverk. Barn blir i liten grad syke av covid-19 og svært få har utviklet alvorlig sykdom. I en helhetlig vurdering anses de negative effektene av å holde barnehagene og skolene stengt langt større enn den mulige nytten for å begrense smittespredningen.
Under covid-19-utbruddet er det nødvendig med godt smittevern for å ta vare på barn, unges og ansattes helse mens de går i barnehagen og på skolen.
De tre grunnpilarene for å begrense smittespredningen er:
- Syke personer skal ikke være i barnehagen eller på skolen. Les mer i kapitlet om barn og ungdom
- God hygiene. Se råd om håndvask nedenfor.
- Redusert kontakthyppighet mellom personer.
Veiledere for barnehager, skoler og skolefritidsordninger
Folkehelseinstituttet og Utdanningsdirektoratet har utarbeidet smittevernveiledere for barnehager, skoler og skolefritidsordning. Veilederne beskriver grundig den praktiske tilnærmingen til smittereduserende tiltak, og gir råd og støtte for å sikre godt smittevern for både ansatte, barn og unge.
I veilederen som ble publisert 29. mai 2020, ble rådene gradert i tre ulike nivå - grønt, gult og rødt tiltaksnivå - slik at driften best mulig kan tilpasses til den aktuelle smittesituasjonen og de ulike utdanningsnivåene. Det er helsemyndighetene som beslutter hvilket tiltaksnivå skoler og barnehager skal benytte.
Veilederne ble oppdatert 28.september 2020 med et tillegg om barnehagens og skolens rolle ved utbrudd, smittesporing og oppfølging av sårbare barn og unge.
Se råd og fortløpende oppdateringer hos Utdanningsdirektoratet:
- Smittevernveiledere for barnehager, skoler og skolefritidsordninger - Utdanningsdirektoratet
- Norge er nå på gult nivå - Utdanningsdirektoratet. Gult tiltaksnivå gjelder for hele landet, selv om det kan være varierende situasjon lokalt.
I samråd med Norsk barnelegeforening vurderer Folkehelseinstituttet at de aller fleste barn og unge med kroniske sykdommer og tilstander kan gå i barnehage og på skole som vanlig.
- Informasjon, veiledere og prosedyrer for barn og covid-19 - Norsk barnelegeforening
Råd om håndhygiene i barnehager og skoler
God håndhygiene er et viktig smitteforebyggende tiltak. Det er viktig at barnehager og skoler legger til rette for at barn og ansatte kan utføre håndhygiene til rett tid, på rett måte og med produkter som er effektive og lite irriterende for huden på hendene.
- Råd om håndhygiene - håndvask og hånddesinfeksjon inkludert råd mot tørr hud
Avslutninger og andre tilstelninger i skole og barnehage
Tilpassete råd for gjennomføring av avslutninger og andre tilstelninger:
- Ingen syke må delta
- God hygiene er viktig, og det må være tilstrekkelige fasiliteter for håndvask/ tilgjengelig hånddesinfeksjon
- Organiser avslutninger for opptil det antall personer som er tillatt (for eksempel avdelingsvis i barnehager eller klassevis på skoler). Per i dag er dette antallet inntil 200 personer. Se oppdaterte råd om arrangementer.
- Barna som går i samme kohort/ klasse kan omgås som vanlig. Det gjelder også personer innen samme husholdning/familie. De som ikke normalt er nærkontakter, bør holde en meters avstand til andre barn og voksne.
- Mat og drikke bør organiseres på tilsvarende måte som ellers, med fokus på god håndhygiene og generelt god hygiene rundt mathåndtering.
Lærer eller foresatte kan være arrangør og bør sette seg inn i gjeldende råd for arrangementer.
Skole- og barnehageavslutninger pleier tradisjonelt å være en familietilstelning. Fra barnehage til videregående er det et stort spenn og det vil være forskjellig hvordan man ønsker å gjennomføre disse markeringene; om man vil samle relativt mange barn/ elever med få familiemedlemmer, eller små grupper av barn/ elever, men med hele familien for eksempel.
Snakk med barna
Barnehager og skoler bør for øvrig følge sine gjeldende rutiner ved sykdom hos barn. Det er viktig at både foresatte og ansatte i barnehager og skoler bidrar til å skape trygghet ved å snakke med barn/elever om koronavirussykdom.
Filmen nedenfor er laget for målgruppen barn og unge, og undertekster finnes på en rekke språk.
For å vise undertekst i ønsket språk:
- Klikk på det lille tannhjulet i basislinjen når du har åpnet filmen
- Fjern "automatisk avspilling" om det viser rødt
- Velg "innstillinger"
- Klikk på "teksting"
- Velg "Oversett automatisk"
- Velg språk