Hopp til innhold
Lukk

Få varsel ved oppdateringer av «Barnehager, skoler og skolefritidsordning»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Barnehager, skoler og skolefritidsordning

Oops, noe gikk galt...

... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.

... last inn siden på nytt og prøv igjen.

Informasjon til barnehager, skoler og skolefritidsordning

Publisert Oppdatert

Under covid-19-utbruddet er det nødvendig med godt smittevern for å ta vare på barn, unges og ansattes helse mens de går i barnehagen og på skolen.

To barn på skoleveien. colourbox.com
To barn på skoleveien. colourbox.com

Under covid-19-utbruddet er det nødvendig med godt smittevern for å ta vare på barn, unges og ansattes helse mens de går i barnehagen og på skolen.


Nasjonale og lokale smitteverntiltak

Regjeringen starter på første trinn i gjenåpningsplanen. De nye nasjonale tiltakene gjelder fra og med fredag 16. april. 

Her er de nasjonale tiltakene som gjelder inntil 16. april.

Kommunene kan innføre strengere tiltak lokalt på grunn av smittesituasjonen. Se nettsiden til din kommune for informasjon om lokale tiltak.

Hovedprinsippene for smitteforebygging er at syke personer holder seg hjemme, kontaktreduserende tiltak mellom personer, samt god hånd- og hostehygiene og godt renhold.

Kontaktreduserende tiltak i smittevernveilederne for skoler og barnehager er tilpasset undervisnings- og omsorgssituasjonen og basert på barn og unges smittsomhet, deres rett til opplæring og sosiale behov.

Veiledere for barnehager, skoler og skolefritidsordninger

Folkehelseinstituttet og Utdanningsdirektoratet har utarbeidet smittevernveiledere for barnehager, skoler og skolefritidsordning. Veilederne beskriver grundig den praktiske tilnærmingen til smittereduserende tiltak, og gir råd og støtte for å sikre godt smittevern for både ansatte, barn og unge.

Rådene er gradert i tre ulike nivå - grønt, gult og rødt tiltaksnivå - slik at driften best mulig kan tilpasses til den aktuelle smittesituasjonen og de ulike utdanningsnivåene. Det er helsemyndighetene som beslutter hvilket tiltaksnivå skoler og barnehager skal benytte.

Se råd og fortløpende oppdateringer hos Utdanningsdirektoratet: 

I samråd med Norsk barnelegeforening vurderer Folkehelseinstituttet at de aller fleste barn og unge med kroniske sykdommer og tilstander kan gå i barnehage og på skole som vanlig.

Se også

Råd om håndhygiene i barnehager og skoler  

God håndhygiene er et viktig smitteforebyggende tiltak. Det er viktig at barnehager og skoler legger til rette for at barn og ansatte kan utføre håndhygiene til rett tid, på rett måte og med produkter som er effektive og lite irriterende for huden på hendene.

Avslutninger og andre tilstelninger i skole og barnehage

Tilpassete råd for gjennomføring av avslutninger og andre tilstelninger:

  • Ingen syke må delta
  • God hygiene er viktig, og det må være tilstrekkelige fasiliteter for håndvask/ tilgjengelig hånddesinfeksjon
  • Organiser avslutninger for opptil det antall personer som er tillatt (for eksempel avdelingsvis i barnehager eller klassevis på skoler). Se oppdaterte råd om arrangementer.
  • Barna som går i samme kohort/ klasse kan omgås som vanlig. Det gjelder også personer innen samme husholdning/familie. De som ikke normalt er nærkontakter, bør holde minst én meters avstand til andre barn og voksne.
  • Mat og drikke bør organiseres på tilsvarende måte som ellers, med fokus på god håndhygiene og generelt god hygiene rundt mathåndtering. 

Lærer eller foresatte kan være arrangør og bør sette seg inn i gjeldende råd for arrangementer. Det er viktig å registrere hvem som er til stede.

Skole- og barnehageavslutninger pleier tradisjonelt å være en familietilstelning. Fra barnehage til videregående er det et stort spenn og det vil være forskjellig hvordan man ønsker å gjennomføre disse markeringene; om man vil samle relativt mange barn/ elever med få familiemedlemmer, eller små grupper av barn/ elever, men med hele familien for eksempel.

Historikk

12.02.2021: Lagt inn informasjon iht nasjonale tiltak. Oppdatert innhold iht smittesituasjon. Tatt ut utdatert avsnitt og film. Lagt inn lenkesamling til nyhetssaker om skoler og barnehager fra FHI, og språklige endringer.

28.9.2020: Oppdatert i forbindelse med publisering av nye veiledninger for barnehager og skoler: avsnitt om barn med kroniske sykdommer fjernet, avsnitt om at barn som bor med personer i risikogrupper fjernet. Lagt inn generelt avsnitt og lenke til barnelegeforeningen.

08.09.20: Språkvask av artikkel, innhold ikke endret.

3.9.2020: Lenker til versjon 3 av veiledere i pdf-versjon er fjernet, da disse er oppdatert på nett hos Helsedirektoratet og Utdanningsdirektoratet. Lenker til kapitler med informasjon om symptomer og testkriterier lagt inn.

28.7.20220: Lagt inn ekstra lenke til Utdanningsdirektoratet, om at per 27. mai 2020 er Norge på gult nivå.

04.06.2020: Lagt inn nytt avsnitt om avslutninger og andre tilstelninger i skole og barnehage.

29.5.2020: Lagt inn informasjon om at rådene er oppdatert og strukturert etter trafikklysmodell, med lenke til Utdanningsdirektoratet. Tekst om håndvask tatt ut, det er i stedet lagt inn lenke til avsnittet om håndvask i kapittel om hånd- og hostehygiene.

20.05.20: Revidert råd om håndvask (tatt inn håndvask før mat), og styrket råd for tørr og sår hud. Lagt inn illustrasjon om håndvask.

15.05.20: Avsnitt om håndvask lagt inn.

08.05.20: Gjennomgang og revisjon av teksten.

15.04.20: Artikkelen oppdatert før planlagt gjenåpning av barnehager og skoler. Lagt inn henvisning til veileder for smittevern i barnehager ved covid-19 utbrudd (Utdanningsdirektoratet). Omtale av kontaktreduserende tiltak er forkortet. Disse tiltakene omtales nærmere i egen veileder (Utdanningsdirektoratet).

31.03.20: Lagt inn lenke til Rengjøring og desinfeksjon ved covid-19 til sektorer utenfor helsetjenesten.

25.03.20: Oppdatering 24. mars 2020: Regjeringen har vedtatt av tiltaket fra 12. mars videreføres til og med 13. april 2020

12.03.20: Fjernet denne setningen i avsnittet "Hvordan kan man forebygge smitte": Det anbefales å ha tørkepapir/papirlommetørkle og håndhygienemulighet tilgjengelig til bruk for ansatte/studenter som hoster eller nyser.

12.03.20: Endret ingress og to avsnitt øverst i teksten i henhold til Helsedirektoratets vedtak 12.03.20 om å stenge skoler, barnehager og utdanningsinstitusjoner. 

11.03.20: Ny ingress, revidert hele siden. Lagt inn avsnittene "Begrensning av kontakt mellom barn/elever og ansatte", "Vurdering rundt stenging av barnehager, skoler og skolefritidsordninger" og "Plan ved sykdom blant elever/barn/ansatte".  

10.03.20: Lagt til informasjon om hvordan man går frem for å få undertekster i filmen på flere språk. Lagt inn råd om håndhilsning, klemming og kyssing. 

09.03.20: Presisering av råd om stenging. Oppdatering av råd til de som har vært i områder med vedvarende spredning. 

04.03.20 Presisering: Ved utvikling av symptomer skal man holde seg hjemme, og ta kontakt med fastlege eller legevakt (tlf 116 117) per telefon for råd og eventuell testing. Hvis andre i reisefølget blir syke med koronavirus, vil barna også måtte være hjemme.

Friske barn/elever/ansatte som ikke selv får symptomer på luftveisinfeksjon etter reise, kan omgås andre som normalt, og gå på skole/i barnehagen som vanlig.

Visning av film fra Youtube: Ved å klikke på det lille hjulet på bunnlinjen i visningen kan du via "innstillinger" velge språkalternativer i undertekster.

Innhold på denne siden